Doar pentru ca la prima sarcina ai facut cezariana, nu inseamna ca la cea de-a doua nu poti naste normal. Nasterea vaginala dupa o cezariana (Vaginal Birth after C-Section = VBAC) a devenit o practica din ce in ce mai comuna.
Daca ai ramas insarcinata dupa efectuarea unei cezariene, iata ce trebuie sa stii!

Puteti naste normal dupa o cezarina?
Fraza “Odata efectuata o cezarina, este musai ca celelalte sarcini sa urmeze acelasi parcurs” nu mai este adevarata. Chiar daca vei face sau nu o a doua cezariana, acest lucru va deveni o certitudine abia in trimestru final al sarcinii. Doctorul va lua o decizie in functie de gradul de vindecare al cicatricii, greutatea copilului si alti factori care pot aparea intre timp.

Care sunt riscurile?
Exista un singur risc major asociat VBAC – acesta este ruptura uterina. Acesta este o complicatie rara, cu un risc de aparitie de 1%. Acest risc este si mai mic in cazul in care prima cezariana a fost realizata printr-o taietura mica, la linia bikini-lor.

Daca optezi pentru o VBAC, asigura-te ca spitalul in care vei naste este echipat pentru a face fata unei urgente, in cazul in care tu vei fi acea persoana din cele 100 care dezvolta o ruptura uterina in timpul travaliului. Trebuie sa existe cineva prin preajma care poate efectua o cezarina de urgenta, intrucat in momentul in care uterul incepe sa se rupa, copilul trebuie scos imediat , altfel el poate suferi complicatii la nivelul creiuerului sau poate muri.

Singurul mod prin care iti poti da seama daca uterul se rupe este prin intermediul unui monitor care masoara ritmul cardiac al copilului. Trebuie sa existe o persoana specializata care sa te insoteasca permanent in timpul travaliului si sa noteze orice neregularitate aparuta in pulsul copilului. In plus, trebuie sa existe si un anestezist care poate interveni in orice moment, precum si cantitati suplimentare de sange, in cazul in care este nevoie.

Exista factori care pot creste sansele unei rupturi uterine?

Utilizare forceps-ului, de exemplu, pentru a induce travaliul poate creste sansele pentru o ruptura uterina.

Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand luati o asemenea decizie?
Daca cicatricea s-a vindecat bine, daca bebelusul nu este foarte mare si poate trece prin canalul vaginal relativ usor, doctorul te va intreba daca vrei sa incerci o nastere vaginala. El iti va explica care sunt riscurile, insa decizia va fi a ta. Iata ce trebuie sa stii inainte sa se ia decizia!

Cat de importanta este pentru dvs o nastere vaginala?
Unele mame se simt vinovate dupa prima nastere realizata prin cezariana si isi pot dori ca la urmatoarea sarcina sa urmeze procesul natural de aducere pe lume a bebelusul, din motive ce tin de sfera emotionala. Daca considerati ca o nastere vaginala va face o asemenea diferenta, puteti opta pentru ea.

Cati copii va doriti?

Daca stiti sigur ca nu va doriti mai mult de doi sau trei copii, nu trebuie neaparat sa incerci experienta unei nasteri vaginale. Daca ai visat la o familie mai numeroasa, ar trebui sa iei in considerare o VBAC. Intre 60 – 80 % din femeile care aleg sa nasca natural dupa o cezariana, o vor duce si la bun sfarsit in conditii normale. Celelalte pot fi fortate de imprejurari sa aleaga tot o cezariana.

Ce varsta aveti?
Daca aveti mai mult de 40ani, optati pentru inca o cezariana la cea de-a doua sarcina.