acid folic ianinte de sarcina 200x99 Acidul folic in sarcina

Acidul folic este obligatoriu in sarcina!

” Vreau sa fie sanatos!” e raspunsul fiecarei mamici atunci cand este intrebata daca isi doreste fetita sau baietel. Insa, de cele mai multe ori, femeile isi pun copiii in pericol inca din prima luna de viata fara ca macar sa-si dea seama de acest lucru.

Multe dintre noi nu inteleg importanta administrarii regulate de acid folic inainte si in timpul primelor 3 luni de sarcina si cum, fara acid folic, bebelusul este expus riscurilor dezvoltarii unor afectiuni grave chiar inainte de a fi conceput. Bineinteles ca fiecare mamica isi doreste ce-i mai bun pentru puiul sau si, cu putina documentare, precautie si determinare, multe dintre problemele serioase de sanatate pot fi prevenite eficient si cu usurinta printr-un aport zilnic de minim 70% din doza recomandata de acid folic.

Despre acidul folic si defectele de tub neural

Acidul folic este o vitamina B (B9) care ajuta la formarea si regenerarea celulelor din organism si este de o importanta cruciala in primele saptamani de la conceptia fatului. Contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a creierului si maduvei spinarii, fara de care existe sanse mari de pierdere a sarcinii si o sansa de 1 la 1000 ca bebelusul sa fie afectat de defecte de tub neural.

Defectele de tub neural se manifesta sub forma mai multor afectiuni ce apar pana la nasterea copilului, incluzand aici spina bifida, anancefalia si encefalocelul (tesut cerebral ce iese printr-un orificiu al craniului). Toate acestea apar in primele 28 zile de sarcina, de obicei inainte ca femeia sa stie ca e insarcinata.

  • Spina bifida (maduva spinarii este expusa deoarece vertebrele care o inconjoara nu se inchid asa cum ar trebui in primele 28 de zile de la conceptie, rezultand in protruderea maduvei, de obicei in partea de jos a spatelui), in cea mai grava forma a ei, poate duce la paralizia picioarelor si la probleme cu control sfincterelor.
  • Anancefalia este o conditie fatala cauzata de nedezvoltarea creierului si a craniului.

Alte afectiuni ce pot aparea in urma lipsei sau insuficientei acidului folic din dieta viitoarei gravide pot fi:

  • Cheilopalatoschizis (buza de iepure si gura de lup) este o boala congenitala caracterizata printr-o fisura mediana intre buza superioara, palatul dur si cavitatea nazala
  • Preeclampsie (presiune arteriala mare)
  • Nastere prematura (studiile arata ca gravidele care au luat acid folic cu jumatate de an inainte de a ramane insarcinata si-au redus cu 50% sansele de a naste prematur)
  • Greutate mica la nastere
  • Avort

Persoanele expuse riscului de a dezvolta sarcini cu defecte de tub neural fac parte din categoria celor cu: 

  • Sarcini anterioare cu defecte de tub neural
  • Afectiuni de defecte de tub neural intalnite in istoricul familiei.

Doctorii si oamenii de stiinta nu sunt inca siguri in privinta motivului pentru care acidul folic are un rol atat de important in prevenirea defectelor de tub neural, insa se stie cu siguranta ca aceasta vitamina este cruciala in dezvoltarea ADN-ului uman, de aici contributia covarsitoare in formarea si cresterea celulelor si a tesuturilor. 

Avand in vedere ca 50% dintre sarcini sunt neplanificate si ca nu e un lucru neobisnuit ca o femeie sa nu stie ca e gravida in primele doua luni de sarcina, este deosebit de important pentru orice femeie aflata la varsta fertila (16-45 ani) sa ia suplimente cu acid folic zi de zi.

Acidul folic in sarcina

O femeie insarcinata are nevoie de acid folic in perioada sarcinii pentru a produce globulele rosii solicitate de fluxul sanguin in crestere necesar dezvoltarii bebelusului. El sustine si cresterea rapida a placentei si a fatului, contribuind la formarea continua de ADN (material genetic) pe masura multiplicarii numarului de celule. Fara acid folic, diviziunea celulara poate fi defectuoasa, ceea ce rezulta in cresterea inceata a fatului sau a placentei.

Doza recomandata de acid folic

  • acid folic in sarcina 133x200 Acidul folic in sarcina

    Acid folic pentru un bebelus sanatos

    Pentru majoritatea femeilor doza recomandata pentru sanatatea cotidiana si preconceptie este de 400 micrograme (0,4mg) de acid folic pe zi.

  • Odata ce ai ramas insarcinata, doza trebuie marita la 800mcg (0,8 mg), desi doctorul iti poate recomanda 1000mcg, iar majoritatea vitaminelor prenatale contin deja aceasta cantitate.
  • Daca acuzi vreunul dintre factorii de risc pentru aparitia defectelor de tub neural mentionate mai sus, este posibil ca doza de acid folic recomandata sa fie de 4000mcg, adica de 10 ori mai mult decat dozajul normal.
  • Femeile care alapteaza au nevoie de 500mcg (0,5 mg). Unii doctori recomanda continuarea administrarii vitaminelor prenatale pe care proaspata mamica le-a luat in timpul sarcinii.

Femeile cu diabet, epilepsie sau obezitate sunt expuse riscului de a avea un bebelus cu defecte de tub neural, de aceea trebuie consultat medicul pentru stabilirea dozei optime de acid folic.

Suplimentele de acid folic se iau inainte de a ramane insarcinata (chiar de cand te gandesti ca e timpul sa ai un copil) si pana in saptamana 12 de sarcina. Odata cu debutul celui de-al doilea trimestru de sarcina, din cea de-a 13-a saptamana poti intrerupe suplimentul de acid folic (continuand sa iei vitaminele prenatale), desi nu va expuneti, nici tu, nici bebelusul, niciunui risc daca luati acid folic pana la nastere si chiar pe perioada alaptarii.

Ca sa nu uiti sa iei acidul folic, incearca sa asociezi administrarea sa de un moment al zilei: iei pilula dupa ce mananci sau dupa ce te speli pe dinti. Seteaza-ti telefonul sau computerul sa te anunte zilnic sa iei vitaminele. In timp va deveni rutina si nu ti se va mai parea complicat. 

Cum este mai bine? Aportul de acid folic sa fie realizat pe cale naturala sau prin suplimente de sinteza? Raspunsul (surprinzator, dealtfel) il afli citind aici: Acidul folic din surse naturale sau suplimente de sinteza?

Citeste si care sunt motivele pentru care suplimentele de acid folic trebuie sa-si faca loc in dieta zilnica: Acidul folic in viata de zi cu zi.

O intrebare de final: Luam sau nu vitamine prenatale?

Voi de cand ati inceput sa luati acid folic? Ati asteptat prima vizita la medic sau luati acid folic dinainte sa ramaneti insarcinate?