acid folic 200x133 Acidul folic in viata de zi cu zi

Acidul folic in viata cotidiana

Acidul folic este o vitamina B (B9) care ajuta la formarea si regenerarea celulelor din organism si este de o importanta cruciala in primele saptamani de la conceptia fatului. Contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a creierului si maduvei spinarii, fara de care existe sanse mari de pierdere a sarcinii si o sansa de 1 la 1000 ca bebelusul sa fie afectat de defecte de tub neural.

Adultii, atat femei cat si barbati, prezinta beneficii reale pentru sanatate in urma adminstrarii regulate de acid folic. Cei care iau acid folic in cantitatile recomandate vor experimenta :

  • Functionarea si diviziunea celulelor in parametrii normali
  • Formarea adecvata de hemoglobina
  • Risc redus de atacuri cardiace si infarct
  • Protectie impotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancer de colon si cervical (de col uterin)
  • Risc posibil redus de boala Alzheimer

Doza recomandata adultilor  este de 400 micrograme (0,4 mg) de acid folic administrat zilnic. 

Este bine sa stii ca acidul folic este o vitamina solubila in apa, ceea ce inseamna ca organismul va elimina surplusul de acid folic din sistem. Unul dintre riscurile mai putin cunoscute ale administrarii constante de acid folic este posibilitatea de a ascunde o deficienta de vitamina B (B12), mai ales daca nu obisnuiesti sa consumi produse lactate. Insuficienta vitaminei B12 este intalnita in special la vegetarieni si persoane cu varsta mai mare de 50 ani care nu consuma alimente de origine animala.

Avand in vedere ca 50% dintre sarcini sunt neplanificate si ca nu e un lucru neobisnuit ca o femeie sa nu stie ca e gravida in primele doua luni de sarcina, este deosebit de important pentru orice femeie aflata la varsta fertila (16-45 ani) sa ia suplimente cu acid folic zi de zi.

Iar pentru ca are putine efecte secundare cunoscute, consumul adecvat de acid folic este o metoda usoara si sigura de a aduce beneficii reale starii noastre de sanatate, asumandu-ne un risc aproape nul!

Oare sunt de ajuns folatii (forma naturala a acidului folic) continuti de alimentele pe care le consumam zilnic sau este nevoie de suplimente de sinteza? Citeste aici: Acidul folic din surse naturale sau suplimente de sinteza?

Semnele deficientei de acid folic

Simptomele sunt usor de trecut cu vederea. In cazul unei deficiente severe pot aparea diareea, pierderea apetitului, stare de slabiciune si iritabilitate, dureri de cap, palpitatii. Deficienta minora poate fi chiar lipsita de simptome, insa asta nu insemana ca bebelusulul tau va beneficia de aportul optim necesar pentru dezvoltarea sa embrionara.

Planuiesti un copil sau esti insarcinata? Citeste despre Acidul folic in sarcina.

Voi luati acid folic sau alte vitamine zilnic?