gustare sanatoasa 200x142 Alimentatia copilului de 1 3 ani

Alimentatia copilului de 1-3 ani

Parintii sunt deosebit de preocupati de alimentatia copilului: daca acesta mananca ce, cat si cand trebuie, temerile lor datand inca din prima zi de viata. Este adevarat ca aceste aspecte sunt importante in dezvoltarea armonioasa a copilului, insa atitudinea ta trebuie sa fie una relaxata in ceea ce priveste mesele micutului.

Copiii cresc repede. Le place sa-si dovedeasca independenta prin luarea propriilor decizii, astfel explicandu-se unul din motivele pentru care refuza mancarea.

In cel de-al doilea an de viata cresterea incetineste, ceea ce se traduce printr-o scadere a apetitului, intrucat copilul are nevoie de mai putina mancare (energie) pentru a creste. El are nevoie de mese regulate si gustari prin care sa fie expus unei varietati de alimente din toate grupele alimentare in fiecare zi. Poti face acest lucru incurajandu-l sa manance din mancarea voastra, a adultilor, introducandu-i, astfel, texturi si gusturi noi care il vor ajuta sa descopere placerea mancarii. Copiii ii urmaresc si ii copieaza pe cei din jurul lor, asa ca straduiti-va sa-i oferiti un model de alimentatie sanatoasa.

Sfaturi:

  • Copiii nu sunt niste adulti mai mici, deci si cantitatea de mancare de care are nevoie nu este echivalenta cu portia adultului. Este posibil ca copilul tau sa manance mai putin decat alti copii de varsta lui sau decat fratii lui. Daca copilul creste in greutate corespunzator varstei sale, inseamna ca el primesc destula energie (calorii) din macarea pe care o consuma. Ce poti face este sa-l expui unor alimente cat mai variate, din cat mai multe grupe alimentare, in fiecare zi.
  • Ca parinte, esti direct responsabil de ce, cand si cum mananca. Insa trebuie sa stii ca cel mic are capacitatea innascuta de a decide cand ii este foame si de aceea copilul hotaraste cat si daca mananca! Copiii isi autoregleaza aportul nutritional de-a lungul unei zile, deci daca mananca mai putin la o masa, cu siguranta compenseaza la masa urmatoare. Cercetarile confirma faptul ca copiii care sunt fortati sa manance pierd capacitatea de a semnaliza cand s-au saturat, ceea ce reprezinta un risc crescut de obezitate in viata adulta. Atata timp cat te stradui sa-i oferi alegeri nutritive (si nu dulciuri, care sunt calorii goale), inseamna ca ti-ai facut datoria fata de el!
  • Stabileste un program de masa zilnic care sa includa 3 mese principale si 2 gustari intercalalte intre mese, in cazul in care si orele de somn ale copilului permit acest lucur. Daca nu vrea sa manance pentru ca nu ii este foame, nu-l forta. Mesele si gustarile trebuie sa se desfasoare rapid (5 minute o gustare si 30 minute masa principala), fara interventia televizorului sau jucariilor (se evita orice distrage atentia de la masa in sine). Daca i se face foame intre mese si gustari, ofera-i ceva sanatos de rontait: cateva feliute de fruct sau un morcov crud. Daca nu a mancat la o masa principala, nu-i oferi o prajitura pentru a compensa masa pierduta, ci lasa-l sa-ti spuna ca ii este foame.
  • Mancarea trebuie sa fie variata si servita cat mai atragator.
  • copil bea apa 200x131 Alimentatia copilului de 1 3 ani

    Apa – de baza pentru potolirea setei

    Bauturile:

  1. apa si laptele de san/ formula/ vaca (spre 2 ani) sunt cele mai bune bauturi pentru copilul tau
  2. incurajeaza-l sa bea din canuta cu cioc sau ceasca. Nu se va folosi biberonul dupa varsta de 1 an (vezi caria de biberon)
  3. apa este perfecta pentru a potoli setea: invata-l sa o iubeasca inca de mic si ofera-i-o ori de cate ori simte nevoia sa bea un lichid
  4. laptele de vaca este un aliment nutritiv pentru copilul tau intrucat contine calciu, proteine, vitamine din grupa B. Dupa varsta de 1 an se poate oferi lapte de vaca integral (3,5% grasime), urmand ca dupa 2 ani, daca copilul creste si se dezvolta bine, sa incerci laptele partial degresat.
  5. ai grija la cantitatea de lapte. Daca isi ocupa stomacul cu lapte, normal ca va refuza mancarea solida. Daca cere lapte, ofera-i-l intotdeauna dupa masa.
  6. sucurile de orice fel, inclusiv cele de fructe sunt foarte bogate in zahar, insa au valoare nutritionala minima – ca sa nu spunem nula (de fapt, principalele lor ingrediente sunt apa, zaharul si colorantii. Deoarece contin energie (calorii), ii satura si le potolesc foamea. Consumul lor frecvent poate provoca si carii dentare, incetinirea cresterii, exces de greutate si aport nutritional scazut, pe langa lipsa apetitului. Cele mai bune bauturi pentru copilul tau sunt apa, apa, apa si laptele (in aceasta ordine).
  • Fii mereu pregatita sa-i servesti gustari sanatoase. Trebuie sa ai la indemana fructe variate, iaurturi simple, naturale, fructe uscate (stafide, prune, curmale, toate sunt suficient de dulci pentru a-i potoli pofta de desert), branza mai tare, un sandvis din legume si branzeturi moi.
  • Fii deschisa in privinta preferintelor sale alimentare. Multi copii refuza un aliment din cauza de lipsa de pofta pentru ce i se ofera in acel moment si nu pentru ca i-ar displacea intr-adevar mancarea, de aceea si refuza sa guste. Poate fi nevoie de 7-10 ocazii in care sa-i oferi acelasi lucru pana sa invete sa-l accepte. Nu renunta!
  • mamica mananca impreuna cu copiii 200x133 Alimentatia copilului de 1 3 ani

    Fii un model pentru copiii tai!

    Fii un bun model pentru copilul tau. Copiii copieaza obiceiurile si preferintele prietenilor lor, ale parintilor si fratilor mai mari. Daca tu insati alegi sa mananci corect si sanatos, copilul se va obisnui si se va adapta acestui stil de viata. Fa tot posibilul ca macar una din mesele de peste zi sa reuneasca intreaga familie si copiii sa fie partasi la modul in care alegeti sa mancati sanatos: multe legume, fructe proaspete, cereale integrale. Masa in familie trebuie sa fie relaxanta, cu o conversatie usoara in care fiecare povesteste ce a facut peste zi, fara televizor, vorbit la telefon, verificat mail-uri sau sms-uri. Vorbiti despre lucruri interesante, fiti veseli, insa preocupati-va fiecare de farfuria sa. Implica-l si pe cel mic in conversatia voastra: “Cum a fost azi in parc/ la gradinita?”, “Ce ai mancat la pranz?”, “Care e leguma ta preferata? De ce?”. Daca atmosfera de la masa e tensionata, apasatoare, copilul va prelua o atitudine negativa fata de momentele in care familia mananca impreuna si fata de mancarea servita

  • Cand plecati de acasa, arata-i cum iei in geata banane, portocale sau un iaurt pentru atunci cand te razbeste foamea
  • Implica-l in prepararea hranei. Daca te-a ajutat sa gatesti mancarea, va fi mai tentat sa o si guste decat daca i-ai fi asezat pe farfurie ceea ce tu ai pregatit. Poti sa-l lasi pe el sa-si puna mancare in castron (din vasul mare aflat in mijlocul mesei), sa-si rada branza pe deasupra sau sa-si aleaga farfuria din care vrea sa manace – lucruri simple care inseamna tot implicare. Alegeti impreuna o reteta noua pe care sa o pregatiti in fiecare weekend.
  • Nu folosi mancarea ca recompensa intrucat mancarea aceasta poate deveni una la care copilul pofteste constant si in viitor va manca mai mult din acest fel. Daca ai nevoie de o recompensa, foloseste sansa de a-si putea vizita un prieten in weekend, de a merge la un spectacol de circ, de a alege cartea pe care sa i-o citesti la culcare, etc. El are nevoie de atentie si cuvinte frumoase din partea ta, si nu desert. Arata-i ca-l iubesti imbratisandu-l, sarutandu-l, vorbind mereu cu el. Daca ii dai ceva dulce cand e suparat sau ca recompensa pentru ca a mancat tot la masa, il inveti sa manance cand nu ii este foame (indreptandu-l spre obezitate in viata adulta); copilul va invata sa ignore semnalele de saturatie si de a fi mancat prea mult pe care organismul i le transmite. Tot dulciurile oferite ca recompensa il invata pe copil ca acestea sunt mai bune decat alte mancaruri: “Nu mananci desert pana nu-ti termini legumele din farfurie!” – ce crezi ca intelege copilul?. Daca, din contra, ii restrictionezi accesul la unele mancaruri, atunci cand se va gasi in fata a ceea ce i-a fost interzis pana atunci va manca pana nu mai poate, ignorand faptul ca e satul deja de mult timp. Este valabil mai ales pentru dulciuri, pe care parintii obisnuiesc sa le foloseasca ca pedeapsa pentru comportamentul copilului.
  • desert 200x133 Alimentatia copilului de 1 3 ani

    Mai bine un fruct!

    Evita sa-l lauzi cand a mancat tot. Copilul se opreste din mancat cand se satura si nu cand goleste farfuria.

  • Tu decizi ce anume mananca copilul. Lasa-i posibilitatea de a alege din 2-3 variante: “Ce vrei in iaurt? Niste banana sau o para?” in loc de “Ce vrei sa pui in iaurt?” – o intrebare inchisa, care mai mult confuzeaza copilul de varsta mica.
  • Implica-te si tu, la randul tau, in joaca copilului: plimba-te alaturi de el, alergati impreuna, insoteste-l cu bicicleta sau cu rolele. Lasa statul pe banca pentru cand vei fi “bunica” (si nici macar atunci)!
Cum arata un meniu zilnic al copilului tau?