analize in primul trimestru 132x200 Analize in primul trimestru de sarcina (saptamanile 0   12)

Analize in primul trimestru de sarcina

Odata ramasa insarcinata, grija fata de noi insine atinge cele mai inalte cote. Dintr-o data suntem atente ce mancam, cat dormim, renuntam la cafea, tutun sau alcool, ne anuntam prietenii si familia despre noul nostru statut, cochetam cu alegerea unui nume potrivit pentru bebelusul nostru si multe altele. De acum inainte principala activitate va fi acumularea de informatii din toate mediile posibile despre cum sa ne crestem copilul si cum sa facem fata posturii de mamica!

Insa, pana la nasterea bebelusului, mai sunt 9 luni frumoase de parcurs. Iar pentru a ne asigura ca vom avea un bebelus sanatos, trebuie sa tinem des legatura cu medicul care ne urmareste sarcina. Acest lucru inseamna vizite lunare la cabinetul medical si efectuarea analizelor si testelor indicate de ginecolog.

Primul test pe care il facem este testul de sarcina! Este primul care vesteste despre minunea din burtica noastra, alaturi de lipsa ciclului menstrual si, probabil, greata matinala, acestea fiind cele mai intalnite simptome ale gravidiei la majoritatea viitoarelor mamici. 

Celelalte analize importante de efectuat in primul trimestru de sarcina sunt detaliate mai jos, categorisite in functie de momentul cand se recomanda a se efectua, astfel:

Prima vizita medicala (obligatoriu inainte de 12 saptamani de sarcina)

La prima vizita medicala vei fi examinata ecografic pentru confirmarea sarcinii si stabilirea varstei gestationale a fatului, precum si pentru excluderea localizarii extrauterine a embrionului. Tot acum poti discuta cu medicul tau aspecte legate de alimentatia si stilul de viata din timpul sarcinii (daca iti mai este permis sa fumezi, sa consumi alcool, sa te joci cu animalul preferat), poti aduce in discutie maternitatea unde vei naste si alte informatii care prezinta interes pentru tine si partenerul tau, ca viitori parinti. Ti se va prescrie acid folic pentru administrarea in primul trimestru de sarcina.

Daca inainte de a ramane insarcinata nu v-ati facut un set complet de analize, acum este momentul ca macar tu, viitoarea mamica, sa fii testata medical pentru a avea o sarcina si un bebelus sanatos.

Analize la prima vizita medicala:

Vizita medicala la 12 saptamani de sarcina

Ecografia reprezintă o metodă simplă, neiradiantă, ce utilizează ultrasunetele pentru explorarea corpului uman. Ea nu este dureroasă şi nu are efecte nocive asupra copilului. Examenul se realizează cu sonda plasată pe abdomenul gravidei. În anumite cazuri, medicul poate decide realizarea unei ecografii transvaginale pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri fetale. Pentru acest examen nu este necesară o pregatire specială, cu menţiunea că aplicarea de creme hidratante pe abdomen poate împiedica o bună vizualizare a fătului. Pentru realizarea acestui examen nu este necesar să aveţi vezica urinară plină.

La fiecare ecografie de morfologie fetala se apreciază vitalitatea fetala (miscari, activitatea cardiaca etc), se analizeaza atent organele fetale tinandu-se cont de etapele de dezvoltare si se realizeaza masuratori ale diverselor structuri fetale care permit estimarea greutatii fetale si a varstei sarcinii. Astfel se pot identifica un numar mare de anomalii sau de situatii patologice fetale.

Exista insa limitari ale ecografiei:

  • rata de detectie ecografica a anomaliilor fetale este în medie de 56%;
  • expresia ecografica a diverselor anomalii fetale este variabila pe parcursul sarcinii;
  • o serie de anomalii fetale nu pot fi diagnosticate ecografic antenatal: sindactilie (degete lipite intre ele, “talpa gastii”), defecte ale palatului dur secundar, spina bifida oculta, defecte septale atriale, o parte din cazurile de atrezie esofagiana în special cele cu fistule esotraheale, maladie Hirschsprung (megacolonul congenital), anumite malformatii anorectale, malformatii ale organelor genitale interne, anomalii metabolice, hemoglobinopatiile etc.

In cazul in care anumite regiuni fetale nu pot fi examinate datorita pozitiei fatului sau daca sunt decelate anomalii, ti se propune sa revii pentru un control, pentru o confirmare si stabilirea conduitei ulterioare. În anumite cazuri (ventriculomegalie, malformatii cerebrale, infectii materno-fetale, malformatii pulmonare, mase chistice sau dilatatii intra-abdominale etc.), Imagistica prin Rezonanta Magnetica Fetala (RMN FETAL) poate completa bilantul lezional, fara insa sa inlocuiasca ecografia.

 In cadrul vizitei medicale la 12 saptamani de sarcina trebuie sa te astepti la urmatoarele:

  • morfologica in primul trimestru 200x149 Analize in primul trimestru de sarcina (saptamanile 0   12)

    Ecografia morfologica in primul trimestru de sarcina

    Prima ecografie morfologica: estimeaza corect varsta gestationala in functie de lungimea fatului, identifica sarcinile multiple si evalueaza riscul de malformatii cromozomiale prin masurarea translucentei nucale. 

  • Screening pentru detectarea anomaliilor cromozomiale (sindrom Down, fibroza chistica, hipoacuzie). Detectia anomaliilor fetale este limitata de dimensiunile mici ale fatului si de dezvoltarea incompleta a unor structuri fetale. Astfel, in aceasta perioada, pot fi identificati intre 18% si 50% dintre fetii purtatori ai unei malformatii. Ecografia este cea mai fidela modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale atunci cand este efectuata in primul trimestru de sarcina in asociere cu testarea serologica. Rata de depistare depaseste in aceste conditii 90%. Efectuand doar o simpla ecografie se pot detecta doar 62%-81% dintre aneuploidii.Se poate efectua Dry Test de trimestru I (metoda noua, foarte eficienta, de depistare a anomaliilor cromozomiale) luand in calcul varsta mamei si anumiti parametri biochimici (hormoni recoltati din sangele matern), dar si ecografici (varsta gestationala aflata la ultima ecografie, translucenta nucala). Dublul Test efectuat in saptamanile 11-14 testeaza aceeasi parametrii ca si Dry test-ul, insa cu o eficienta mai mica. Testarea se realizeaza obigatoriu de catre gravidele cu varsta peste 35 ani, intrucat riscul unui fat cu anomalii genetice creste exponential dupa aceasta varsta (de exemplu pentru sindromul Down, de la 1/385 la 35 ani pana la 1/11 la 49 ani) si de asemenea in cazul depistarii unor anomalii cromozomiale la un copil nascut anterior
  • Este posibila si efectuarea unei examinari pelvine
  • Optional, ti se va evalua greutatea, tensiunea arteriala si alura ventriculara.