analize 150x200 Analize medicale periodice

Analize medicale uzuale

Stim foarte bine ca este mai ieftin si mai benefic pentru organismul nostru sa prevenim boala decat sa o tratam. Pentru a preveni orice afectiune, primul pas este efectuarea de analize medicale periodice, macar un set complet de investigatii anual, iar, in caz de simptome suparatoare, suplimentarea acestora cu analize specifice indicate de catre medicul specialist.

In Romania, orice cetatean asigurat al CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) are dreptul legal la efectuarea unei serii de investigatii de laborator in mod gratuit (legea 95/2006).

Pentru a beneficia gratuit de analizele de laborator decontate de CNAS, pacientul trebuie sa indeplineasca 3 conditii:

  • sa fie asigurat al CASMB (Casa Asigurarilor de Sanatate a Municipilui Bucuresti) sau CASAOPSNAJ (Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatilor Judecatoresti)
  • medicul de familie sau specialist sa aiba contract cu CASMB sau CASAOPSNAJ
  • sa prezinte trimitere de analize tip, completata de medicul de familie sau specialist conform normelor in vigoare.
  1. Cum trebuie sa te prezinti la recoltarea probelor de laborator?
  2. Cum se interpreteaza rezultatul analizelor de laborator?
  3. Care sunt analizele uzuale periodice?
  4. Copii

Cum trebuie sa te prezinti la recoltarea probelor de laborator?

  • analizele medicale se efectueaza, de preferat, dimineata, mai ales cele de urina si sange
  • nu se mananca in dimineata respectiva
  • masa de seara dinaintea recoltarii analizelor trebuie sa fie usoara, fara dulciuri si alimente grase sau alcool
  • sa nu fi avut gripa, raceala sau alte afectiuni febrile in ultima luna

Verifica ca personalul medical care preleveaza proba supusa analizei de laborator sa poarte manusi chirurgicale pentru evitarea contaminarii probelor. La fel de important este ca seringile utilizate la prelevarea sangelui sa fie de unica folosinta (desigilarea sa aiba loc in fata ta).

Cum se interpreteaza rezultatul analizelor de laborator?

Rezultatul analizelor de laborator este considerat normal daca se incadreaza in limitele stabilite de laboratorul care face analiza. In general, 95% dintre pacientii sanatosi ar trebui sa obtina valori cuprinse in limitele normale, restul de 5% prezentand abateri la una sau doua dintre analize, considerandu-se a fi tot pacienti sanatosi. De aceea este imperios necesar ca rezultatele sa fie prezentate medicului care a recomandat analizele, pentru ca acesta va evalua daca variatiile inregistrate la unele dintre analize prezinta vreo semnificatie medicala sau nu.

Care sunt analizele uzuale periodice?

Analizele medicale uzuale recomandate pacientilor tin seama de anumite categorii de persoane, astfel:

Adult sanatos

Se vor evalua urmatoarele:

Femeie insarcinata

Pe langa analizele recomandate oricarui adult sanatos, unei gravide i se vor recomanda si urmatoarele:

Copii

Toate rezultatele analizelor medicale trebuie interpretate de catre un medic de familie sau specialist, intrucat un singur rezultat anormal inregistrat pentru o anumita analiza medicala nu constituie un diagnostic. Numai medicul, pe baza rezultatelor acestor analize si a altor investigatii ulterioare, poate pune un diagnostic suferintelor noastre.

Nicio informatie prezentata pe acest site nu tine locul diagnosticului avizat al medicilor de familie sau specialisti. Rugam pacientii sa apeleze la medicul propriu pentru stabilirea cat mai corecta a diagnosticului.