anemia la bebelusi 200x144 Anemia la bebelusi

Anemia la bebelusi

Termenul de anemie se foloseste pentru a descrie afectiunea produsa de scaderea numarului de globule rosii din sange sub valoarea normala sau cand acestea nu contin destula hemoglobina. Hemoglobina este o molecula care contine fier si are rolul de a cara oxigenul in corp catre organe si tesuturi, conferina sangelui pigmentul rosu. La adulti si copii, anemia se traduce printr-un numar mai mic de globule rosii si o cantitate mai mica de oxigen care este transportata prin corp.

Exista mai multe afectiuni care pot declansa o anemie, insa deficienta de fier este cea mai intalnita, atat la copii, cat si la adulti.

Un nou-nascut are depozite suficiente de fier in corp (de la mamica lui) pentru primele 6 luni de viata, cu exceptia situatiei in care s-a nascut prematur sau a fost bolnav grav ca nou-nascut sau daca mamica a avut anemie in ultimul trimestru de sarcina.

Pe masura ce se folosesc aceste depozite, bebelusul are nevoie de fier in dieta sa. De fapt, toti bebelusii sufera de un fel de anemie temporara in primele 2 luni de viata, intrucat corpul lor nu poate produce globule rosii (inlocuindu-le pe cele pierdute) pana la 4-8 saptamani de viata, cu riscul de a dezvolta o anemie.

Simptome si cauze

Anemia poate fi greu de diagnosticat pentru ca, de cele mai multe ori, nu prezinta simptome, insa daca observi ca bebelusul tau:

  • este palid
  • devine obosit
  • are dificultati de respiratie
  • devine foarte somnoros in timp ce il alaptezi si nu prea are pofta de mancare
  • are unghiile casante
  • este iritabil

poate insemna ca are anemie (desi toate aceste simptome pot fi prezente la un nou-nascut si fara ca el sa fie anemic). Copiii mai mari si anemici dezvolta pofte neobisnuite (mananca creta sau pamant, noroi).

Cauzele anemiei:

Stiati ca?

Intarzierea taierii cordonului ombilical la nastere are avantajul lipsei anemiei feriprive in primul an de viata al bebelusului? Cu cat cordonul ombilical este clampat mai tarziu, cu atat mai mult sange se va transfera de la mama la copil si, odata cu el, si depozitele de fier ale mamicii.

Studiul a fost realizat de echipa medicului obstetrician Ola Andersson de la Spitalul Halland din Halmstad, Suedia si a presupus recrutarea a 334 gravide nefumatoare, cu feti sanatosi. Unei jumatati dintre gravidele alese aleator, in momentul nasterii cordonul ombilical a fost taiat conform procedurilor standard, imediat dupa delivrenta, iar in cazul celeilalte jumatati s-a asteptat 3 minute inainte de clamparea cordonului ombilical.

Cand bebelusii femeilor insarcinate au implinit varsta de 4 luni, dr. Andersson si echipa lui au reexaminat copiii si au preluat mostre de sange de la fiecare dintre ei. Rezultatele au fost edificatoare: copiii al caror cordon ombilical a fost clampat mai tarziu cu 3 minute de la nastere au inregistrat un nivel al fierului in sange cu 45% mai ridicat decat al celor carora cordonul ombilical le-a fost taiat conform procedurilor standard si doar 0,6% dintre ei erau anemici, fata de un procent de 5,7% in cazul clamparii obisnuite (adica 1 din 20 copii este anemic).

Tratarea anemiei

Netratata, anemia poate fi periculoasa. Pe langa simptomele descrise in articolele anterioare, un copil anemic poate suferi afectiuni fizice si psihice permanente si care nu pot fi mereu rezolvate, spre deosebire de carenta de fier in sine care poate fi tratata.

In intervalul de viata 9 luni – 2 ani toti copiii risca sa sa devina anemici, insa exista anumite categorii susceptibile a dezvolta deficiente de fier:

  • Bebelusii prematuri si cei cu greutate mica la nastere: bebelusii nascuti la termen au depozite de fier in corp pentru primele 4-6 luni de viata, depozite acumulate in timpul ultimelor luni petrecute in uter. Insa, prematurii pot supravietui cu fierul primit la nastere de la mamica lor doar primele 2 luni.
  • Bebelusii care beau lapte de vaca inainte de varsta de 1 an. Laptele de vaca este sarac in fier, intervine in absorbtia corecta a fierului in organism si, consumat in exces, satura copilul, inlocuind mesele solide formate din alimente bogate in fier. Laptele irita mucoasa intestinala, provocand sangerari care se vor regasi in scaunele copilului si care, alaturi de aportul scazut de fier prin dieta, duc la instalarea anemiei.

De retinut ca laptele de vaca consumat in cantitate mica sub forma laptelui folosit pentru gatit sau a iaurtului, branzicii de vaci este acceptat dupa implinirea varstei de 6 luni a bebelusului.

  • Bebelusii alaptati care nu primesc alimente bogate in fier dupa varsta de 4-6 luni. Fierul din laptele de san este de 3 ori mai bine absorbit decat cel din lapte formula, insa, pana la inceperea diversificarii, copiii au nevoie de aport de fier suplimentar sub forma cerealelor imbogatite cu fier sau a altor alimente bogate in fier (multi doctori recomanda inceperea profilaxiei anemiei dupa cea de-a 4-a luna de viata prin administrarea de picaturi de fier).
  • Bebelusi nascuti la termen, dar care sunt hraniti cu lapte formula sarac in fier, desi majoritatea brand-urilor de lapte praf de copii prezente pe piata sunt imbogatite cu fier.

La 4-6 luni de viata, bebelusul incepe diversificarea, ideal cu alimente bogate in fier: cereale, legume, carne si galbenus de ou.

Anemia feripriva este rareori o problema in cazul bebelusilor alaptati sau hraniti cu lapte formula imbogatit cu fier. Daca bebelusul bea lapte de vaca, este de asteptat ca dieta lui sa nu contina destul fier, intrucat laptele de vaca este o sursa saraca de fier si poate impiedica intestinul sa absoarba fierul. Consumul mare de lapte scade si apetitul copilului pentru mancarea solida.

Citeste despre alimentia pentru prevenirea si evitarea anemiei si despre suplimentele de fier.