1 month old baby 166x200 Bebelusul in prima luna de viata

Bebelus 1 luna

Este prima luna din viata copilului tau! Bebelusul se naste cu abilitati uimitoare, el nu este un simplu burete gata sa acumuleze cunostinte si experiente noi. Din ziua in care a venit pe lume, gingasia cu care se cuibareste la gatul vostru, modul in care va strange degetul, uitandu-se fix in ochii vostri va face sa va indragostiti iremedial de noua faptura.

  1. Dezvoltare
  2. Ingrijire
  3. Somn: Cum dorm nou-nascutii
  4. Mamica: Depresia postnatala sau tristetea nasterii (baby blues)?

Dezvoltare

Nou-nascutii la termen, sanatosi, sunt perfect adaptati nevoilor lor. Desi ochisorii lor nu sunt inca capabili sa focalizeze obiecte si fiinte aflate la o distanta mai mare de 20 cm, ei te vor vedea foarte bine atunci cand sunt tinuti in brate, la sanul tau!

De asemenea, nou-nascutul te si aude. Din saptamana 28 de sarcina, bebelusul este capabil sa asculte, auzind atat sunetele produse de corpul mamei cat si zgomote din lumea exterioara. Studiile au demonstrat ca bebelusii reactioneaza mai puternic la notele mai inalte din glasul unei femei decat la vocea mai grava a barbatului. Nou-nascutii sunt linistiti de vocea suava a mamicii atunci cand aceasta le vorbeste si incearca sa-i linisteasca, la fel cum se pot supara cand aceeasi voce devine trista sau manioasa. Interesant este faptul ca multi tatici se surprind vorbindu-i proaspatului membru al familiei cu o voce ascutita, subtire, gingasa.

Nasul bebelusului este si el un organ sensibil, nou-nascutul putand diferentia mirosul sanilor mamei sale de ai altei femei. Simtului olfactiv i se adauga cel al gustului, la fel de bine dezvoltat (bebelusii au mai multe papile gustative decat adultii) si fin orientat spre gustul dulceag (fiind obisnuiti din burtica cu gustul dulce al lichidului amniotic) al laptelui de san. Ei se nasc si cu numeroase reflexe, dintre care unele sunt vitale pentru supravietuire. Acestea includ reflexul punctelor cardinale sau de cautare care permite bebelusului sa gaseasca sanul mamei atunci cand obrazul sau este plasat in vecinatatea lui, reflexul suptului, reflexul inghititului si cel faringian care previn inghitirea de cantitati prea mari de lapte. Este, de asemenea, capabil sa elimine mucusul care i-a inundat plamanii in timpul celor 9 luni de sarcina. Cand bebelusul este asezat pe burtica, va intoarce automat capul, nu va sta pur si simplu cu fata la pamant.

Bebelusul de 1 luna:

  • ia in greutate in medie 750g (intre 500 si 1000g, saptamanal intre 170 si 250g), creste in lungime in jur de 4-5 cm
  • tine pumnii stansi, nu apuca nimic cu mainile
  • reactioneaza la stimuli optici si auditivi, urmareste fetele umane si obiectele stralucitoare (ochelari, jucarii voi colorate), recunoaste mama dupa miros si voce (se opreste din plans la apropierea ei)
  • se linisteste cand este alaptat si tinut in brate
  • jucariile potrivite sunt cele muzicale (nu zgomotoase), viu colorate, ce se pot agata deasupra patului
  • incepeti administrarea de vitamina D conform indicatiilor medicului (in a 14-a zi de viata)

Ingrijire

Ochi, nas si buric

Nasucul fornait, ochisori lipiciosi si nesuferitul cordon ombilical sunt griji comune pentru proaspetii parinti. Nou-nascutii vor scoate o sumedenie de sunete ciudate pe masura ce invata sa faca fata mucusului existent in corp si traseului laptelui prin sistemul lor digestiv. Nasucul unui nou-nascut produce o cantitate considerabila de mucus, mai ales cand laptele o ia pe o cale gresita. Daca bebelusul raceste, va puteti astepta si la putina febra si tuse din plin, insa, in astfel de situatii, cel mai bine este sa consultati medicul pentru tratament adecvat.

Ochisorii pot si ei elimina mucus, ceea ce face ca pleoapele sa se lipeasca. Cel mai adesea acest lucru se datoreaza canalului lacrimal infundat. In acest caz, ochiul trebuie curatat cu compresa sterila si ser fiziologic, de la coltul extern al ochiului la cel intern si trebuie efectuat masaj la coltul intern al ochiului pentru deblocarea canalului obstructionat (medicul iti va indica tehnica potrivita de masaj).

Bontul ombilical este foarte rigid si nu are terminatii nervoase. Trebuie curatat regulat: in spital ai fost probabil sfatuita sa folosesti spirt medicinal pentru a distruge bacteriile, insa acasa vei descoperi ca apa calduta este de ajuns. Este necesar ca igiena la baza bontului ombilical sa se faca pana la caderea acestuia, adica in a doua saptamana de viata a bebelusului. Daca apare roseata in jurul bontului ombilical sau prezinta un miros nespecific, consultati medicul.

Regurgitarile

Multi nou-nascuti “decoreaza” umarul celor ce-i ingrijesc cu cateva picaturi de lapte. Va puteti da seama care sunt parintii cu experienta din faptul ca acestia poarta intotdeauna un mic prosop sau scutec pe umar si prefera hainele deschise la culoare sau cu modele grafice! Unii autori, cercetand fenomenul, afirma ca acest lucru se intampla in cazul copiilor suprahraniti (Miriam Stoppard); altii, cum sunt dr. William Sears, spun ca este un lucru natural, “regurgiteaza pentru ca sunt bebelusi” – nu-i de mare ajutor, insa tot el adauga ca inghitirea de cantitati mari de lapte si aerul care da sa iasa atunci cand stomacul se contracta contribuie la patarea hainelor parintilor. Cu toate aceastea, este important de stiut ca este un fenomen perfect normal si ca bebelusul il va controla pana la atingerea celei de-a doua jumatati a primului sau an de viata.

Crezi ca ai deja de a face cu colicii? Afla ce sunt si cum se trateaza.

Somn: Cum dorm nou-nascutii

bebelus 1 luna 133x200 Bebelusul in prima luna de viata

1 luna

Oricine ar fi inventat expresia “doarme precum un prunc” a facut parintilor un mare deserviciu. Nou-nascutii nu sunt inca pregatiti sa aibe un somn de noapte linistit pentru o buna perioada de vreme de acum incolo. Somnul proaspatului bebelus este mult mai nelinistit decat al unui adult, va experimenta multe expresii faciale si se va misca mult. In primele zile el va dormi in aceeasi pozitie in care statea in pantecul mamei, incovoiat; in saptamanile ce urmeaza, pozitia sa se va mai relaxa, dormind pe spate cu mainile deoparte si de alta a corpului. De asemenea, spre deosebire de adulti, bebelusii sunt capabili (si de cele mai multori prefera) sa doarma intr-un mediu zgomotos.

Locul perfect pentru somnul bebelusului este acolo unde este in siguranta si unde va convine amandorura, parinti si copil.

Ghid de somn:

  • nou-nascutii vor dormi intre 14 si 20 ore pe zi
  • somnul se va desfasura in reprize mici de 1-3 ore si dese
  • nou-nascutii nu fac diferenta intre zi si noapte.

Mamica: Depresia postnatala sau tristetea nasterii (baby blues)?

Mai putin de 50% dintre proaspetele mamici se vor simti depresive sau triste dupa nasterea bebelusului lor. Dintre acestea, 14% vor suferi de depresie potnatala, iar in jur de 30% vor acuza o forma mult mai usoara a depresiei potnatale, anume tristetea nasterii (baby blues). Nu exista metode inofensive de determinare a persoanelor care vor suferi de un fel de depresie sau altul, desi mamicile fara ajutor sau cu suport social redus sunt vulnerabile in fata depresiei, precum si cele care trec prin experiente noi, cum sunt mutarea in casa noua sau problemele in cuplu.

Simptomele depresiei postnatale includ anxietatea si atacurile de panica, dispozitia proasta si moralul scazut, impresia ca nu aveti energie, izbucnitul in lacrimi, refuzul sexului si iritarea continua. Simptomele severe sunt sentimentul ca nu poti face fata noii situatii, insomnia, nemancatul sau, dimpotriva, suprahranirea, pierderile de memorie, sentimentul ca te simti nepotrivita in postura de mama si ca nu iti iubesti copilul.

Interventia in faza primara a depresiei este critica, atat pentru tine, cat si pentru copil. In cazul in care depresia postnatala nu este tratata, copilul poate suferi tulburari comportamentale, iar partenerul de viata poate fi si el afectat!

Pe langa depresie, mamicile se mai pot confrunta si cu alt gen de probleme, cum ar fi cele de ordin estetic, care, pe fondul depresiei sau tristetii postnatale, acumuleaza sentimente de frustrare suplimentare proaspetei mamici. Caderea parului, congestionarea fetei, ca sa nu mai vorbim de kilogramele ramase in urma celor 9 luni de sarcina, sunt griji adaugate stresului zilnic de a te ridica la cerintele solicitante ale meseriei de mamica.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

            Luna 2 »