bebe 1 an mananca tort 200x157 Bebelusul in luna a douasprezecea de viata

Bebelus 12 luni

La multi ani si felicitari! Ai reusit sa treci de primul an cu copilul tau, cunoscut ca fiind cel mai extenuant an din viata piticului, insa si unul dintre cei mai frumosi. Prima petrecere a copilului este un prilej pentru parinti de a sarbatori aceasta mare realizare! Bebelusul tau se indreapta cu pasi mari catre a deveni un copil adevarat si vei observa cateva schimbari decisive in dezvoltarea si comportamentul sau.

  1. Dezvoltare: Imitatia si palavrageala
  2. Ingrijire: Prima pereche de incaltaminte
  3. Somn
  4. Comportament: Micutul/ Micuta Independent(a)
  5. Sanatate: Care este numarul normal de raceli ce pot surveni intr-un an?
  6. Vaccinare

Dezvoltare: Imitatia si palavrageala

Pana la aceasta varsta bebelusul si-a dat seama cum sta treaba cu limbajul si este posibil ca el chiar sa reuseasca sa imite tonul unei conversatii prin sunetele pe care le scoate, insa fara a putea fi inteles de ceilalti membri ai familiei. Unii chiar dau din manute ca atunci cand ar dori sa vorbeasca in fata unei audiente iar tu, ca mamica, e posibil sa intelegi 1 sau 2 cuvinte din palavrageala lui.

El intelege cu siguranta comenzile simple cum ar fi sa aduca un scutec sau sa ridice o jucarie si iti va arata ca intelege ce-i spui, chiar daca refuza sa execute comanda. In schimb, se descurca foarte bine sa-ti indice ce doreste. Din bolboroseala bebelusului se pot distinge unele cuvinte precum “mama”, “dada” si “nu” (intotdeauna spus inainte de “da”, poate mai usor de pronuntat de catre copii).

Il poti ajuta sa vorbeasca mai repede daca comunici in continuu cu el, numesti obiectele care ii ies in cale si repetati cat mai mult impreuna. Asadar, data viitoare cand iti indica banana sau canuta cu apa, ii poti spune: “Vrei banana/ cana cu apa?” sau ” Uite banana/ canuta Alinei”.

La 1 an copilul:

  • Cantareste in medie 9.5 kg si masoara 73-75 cm
  • Are 4-6 dintisori
  • Este in permanenta miscare
  • Merge tinut de antebrate, unii chiar de o mana, iar altii fara niciun suport; majoritatea se ridica si stau singuri in picioare, incep sa faca cativa pasi si avanseaza de la o mobila la alta, tinandu-se cu o mana sau atingand un zid
  • Merge in patru labe ca un urs
  • Se bucura sa dea si sa prinda jucarii, aduna firimituri de paine si le duce la gura, e interesat sa bea si sa manance singur, ii place sa tina un creion si sa mazgaleasca o foaie, incearca sa aseze doua cuburi unul peste altul, intoarce paginile unei carti (mai multe file odata)
  • Incepe sa coopereze cand este imbracat, isi scoate sosetele
  • Zice 1-5 cuvinte monosilabice in afara de “mama” si “tata”; limbajul progreseaza lent dupa ce invata sa mearga, copilul fiind preocupat in principal de performantele fizice (mers, “lupta” cu orice ii iese in cale, scotocitul dulapurilor)
  • Se supune ordinelor, reactioneaza la “nu”, imita membrii familiei
  • Intelege si executa comenzi simple
  • Este gelos, egocentric, vrea sa fie in centru atentiei

Ingrijire: Prima pereche de incaltaminte

Bebelusii trebuie sa invete sa mearga inainte de a avea nevoie de pantofi. Incaltamintea, mai ales cea cu talpa tare, rigida, poate incetini progresele de mers ale copilului. Singura incaltaminte necesara este cea cu talpa de piele moale, subtire, care nu aluneca, pe care bebelusul o poarta ca masura de siguranta sau impotriva frigului. Cand bebelusul merge bine este nevoie de prima pereche de incaltaminte. Pantofii copilului pot fi scumpi si trebuie inlocuiti la 3-6 luni, asa ca nu va grabiti sa-l incaltati imediat ce l-ati adus acasa de la maternitate – picioarele goale sunt cele mai bune!

Unii oameni bine intentionati va vor spune ca incaltaminte corecteaza piciorul plat al copilului, insa acesta este un lucru perfect normal care se va corecta de la sine pe masura ce copilul creste, spre varsta de 4 ani (la fel se intampla si in cazul talonetei, este inutila, supune laba picorului la presiuni zadarnice).

Somn

Un bebelus care va merge in curand este posibil sa inceapa sa se trezeasca din nou noaptea – cam 1 data la 4 ore. Nerabdarea si frustrarea care insotesc dorinta de locomotie a bebelusului ii va afecta intregul comportament. Unii medici sfatuiesc ca bebelusii care se trezesc noaptea la aceasta varsta pot fi ajutati daca sunt treziti pentru o scurta masa sau imbratisare chiar inainte ca parintii sa mearga la culcare – puteti incerca.

La aceasta varsta e posibil sa nu mai fie nevoie de 2 reprize zilnice de somn. Totusi, 2 sesiuni linistite de respiro in patutul lui pot fi de-ajuns pentru a ajuta bebelusul sa faca fata solicitarilor zilnice. Daca ramaneti ferma pe pozitie atunci cand ii propuneti sa stea putin in patut, singurel, oferindu-i cateva jucarii care sa-i mentina interesul, il vor ajuta sa invete sa se linisteasca singur. La fel puteti sa procedati si dimineata, imediat ce s-a sculat, in loc sa fugiti langa patutul lui cu ochii carpiti de somn.

Comportament: Micutul/ Micuta Independent(a)

bebe 12 luni invata sa mearga 176x200 Bebelusul in luna a douasprezecea de viata

12 luni

In jurul varstei de 1 an multi bebelusi sufera din cauza dorintei de a fi independenti, cuplata cu nevoia de protectie. Vor sa detina controlul, insa nu vor sa se simta nesiguri. Aceste manifestari creeaza dileme majore parintilor ce se arata surprinsi de scenele de frustrare spontane ale copiilor lor. Asta nu inseamna ca bebelusul e rasfatat, insa presupune ca tu trebuie sa fii tot timpul atenta si sa impui limite, atat pentru siguranta bebelusului, cat si pentru linistirea lui.

De asemenea, o sa existe momente cand va trebui sa-l asisti fara sa intervii, cum ar fi cand incearca sa introduca o jucarie printr-un orificiu sau cand vrea sa deschida o cutie. Ofera-i sansa sa se descurce singur si sa se bucure de reusita. Insa, daca devine prea frustrant tot incercand si nereusind, aducand copilul la exasperare, ii poti da o mana de ajutor sau ii poti distrage atentia catre altceva pentru moment.

La fel si in cazul masurilor de siguranta. Vor exista situatii cand va trebui sa indepartezi bebelusul din fata primejdiilor (cand incearca sa se serveasca din castronul cainelui sau pisicii, cand vrea sa deschida usa frigiderului), suportand urletele de furie pentru ca indraznesti sa-l deranjezi, insa atrage-l intr-o alta activitate, cu mai putine pericole pentru sanatatea sa. Inainte sa se intoarca la ceea ce si-ar fi dorit sa faca de la inceput, incearca sa indepartezi tu pericolul sau sa-l securizezi – de ex, pune castronul patrupedului in spatele unui dulap sau monteaza o clama de siguranta pe usa frigiderului.

Sanatate: Care este numarul normal de raceli ce pot surveni intr-un an?

Probabil ti se pare ca bebelusul trece dintr-o raceala in alta, mai ales daca ai copii mai mari sau bebelusul in cauza merge in colectivitate. Exista sute de virusuri de raceala si nu e neobisnuit pentru bebelusi sa treca prin chiar 10 raceli de-a lungul unui an, de aici si sentimentul ca e un guturai continuu in casa. Racelile pot duce la infectii ale urechii, bronsiolite, amigdalite, iar copiii cu multe raceli pot dezvolta complicatii.

Racelile se raspandesc datorita picaturilor eliberate in aer de oamenii care stranuta si tusesc sau prin atingerea unei maini contaminate (de aceea spalatul des pe maini cand esti racit este atat de important). Pentru a preveni raspandirea racelilor poti incerca:

  • Sa limitezi accesul persoanelor racite la copil
  • Foloseste servetele de hartie pentru a-ti sterge nasul, apoi arunca-le la cos
  • Asigura-te ca fratii si surorile mai mari, in cazul in care sunt raciti si insista sa ia contact cu bebelusul, se spala bine pe maini.

Lichidele in plus, somnul din belsug si mancarea il vor ajuta pe bebelus sa se recupereze repede – antibioticele nu-i vor face niciun bine, ele nu actioneaza impotriva virusilor! Daca bebelusul are nasul foarte infundat, poti folosi apa de mare in cantitate considerabila spray-ata in nasucul piticului cat mai des posibil; in caz contrar, consulta medicul pentru a gasi alternative.

Vaccinare

Acesta este momentul cand trebuie sa mergi la doctor pentru un consult amanuntit in vederea administrarii unei doze noi de vaccin: vaccinurile DTP (diftero-tetano-pertusis) si VPOT (antipoliomielitic). Ca reactii secundare pot aparea ascensiuni febrile, iritabilitate, somnolenta, tulburari ale somnului si ale alimentatiei, diaree, varsaturi, plans persistent si prelungit, dar aceste reactii sunt de obicei limitate si dispar in 2-3 zile.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

« Luna 11  

Citeste mai departe Dezvoltarea copilului luna cu luna.