bebelus 6 luni doarme1 200x132 Bebelusul in luna a sasea de viata

Bebelus 6 luni

La aceasta varsta majoritatea parintilor introduc mancarea solida formata, in general, dintr-o gama de piureuri. Bebelusul va continua sa gangureasca, fiind foarte atent atunci cand ii vorbesti, absorbind limbaj, asa ca nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa-i citesti sau sa-i canti cantece de orice fel, intrucat el este foarte atras de vocea mamicii lui!

 

  1. Dezvoltare: Cum invata bebelusul sa vorbeasca
  2. Somn
  3. Primele mese
  4. Vaccinarea
  5. Dintii

Dezvoltare: Cum invata bebelusul sa vorbeasca

Foarte simplu – invata de la tine! In timp ce-ti desfasori activitatile zilnice cu bebelusul prin preajma, el va fi atent si va acumula cunostinte despre orice se intampla in jurul sau – de la modul in care vorbesti la telefon, raspunzi la usa, pana la sunetele de la radio sau televizor. Creierul lui absoarbe orice informatie la care bebelusul ia parte.

Poti sa-l ajuti in acest sens vorbindu-i in timp ce-ti faci treburile prin casa, cantandu-i cand ii schimbi scutecul sau la baita, jucandu-te cu el si citindu-i din cartile de povesti sau chiar din cartea ta, reviste sau pliantele de la supermarket.

Cercetatorii au studiat modul in care mamicile le vorbesc bebelusilor lor si au descoperit ca acestea se adreseaza copiilor intr-un anume fel, ridicand si ascutind vocea (glas pitigaiat) in mod diferit fata de modul in care se adreseaza adultilor sau animaleleor de casa. De fapt, este vorba despre un alt gest instictiv pe care parintii il fac atunci cand isi ingrijesc bebelusul iubit.

Citeste mai multe sfaturi in Evolutia si metode de incurajare a limbajului la 0-6 luni.

La 6 luni bebelusul:

  • Cantareste 6.8 – 7 kg si masoara 65 – 66 cm
  • Sta in sezut fara suport sau doar putin sprijinit
  • Se rostogoleste de pe spate pe burta si invers
  • Isi duce degetele de la picioare in gurita
  • Se leagana si incearca sa inainteze stand pe burta, se sprijina in degetele de la maini si de la picioare incercand sa apuce o jucarie
  • Trece un obiect dintr-o mana in alta, se supara cand ii este luat un obiect sau o jucarie, cauta jucariile care i-au cazut
  • Se descopera in oglinda si “converseaza” cu noua imagine 
  • Tot acum, la 6 luni, doctorii recomanda ca bebelusul sa mearga la primul lui control oftalmologic la un medic de specialitate.

Somn

La 6 luni media orelor de somn din timpul zile este de 4h, iar in timpul noptii de 10h. Acestea sunt medii, adica unii vor avea nevoie de mai mult somn, altii se multumesc cu mai ca putin, insa ideea este ca aceste ore de somn arata faptul ca bebelusii inca au nevoie de reprizele de somn din timpul zilei.

La aceasta varsta bebelusii dorm pentru ca sunt obositi, iar daca se intampla cumva ca piticul dvs. sa nu fie obosit, atunci va va fi foarte greu sa-l convingeti de contrariu si sa-l adormiti. La fel, daca bebelusul este obosit insa tu vrei sa mai astepte putin si sa se culce mai tarziu, vei intampina dificultati mari sa-l tii treaz pana la ora de somn dorita. Unii vor fi fericiti sa se joace in patutul lor, insa bebelusii care au fost lasati sa planga pentru o perioada de timp mai mult ca sigur ca nu se vor linisti decat in prezenta mamei.

Este foarte important ca bebelusul sa aibe un program zilnic, insa nu trebuie sa lasi asta sa-ti guverneze viata. Daca esti afara si este ora de somn a copilului, atunci fa cat poti din rutina zilnica cu care a fost obisnuit – schimba-l, hraneste-l, leagana-l sau orice alte activitati erau in programul lui la ora respectiva. Nu este niciun motiv pentru care el nu ar putea adormi in bratele, pe umarul tau sau in carucior.

Primele mese

Vine vremea cand bebelusul va avea nevoie de mai multa hrana decat laptele de san sau formula, insa nu exista o data fixa. Bebelusul nu va suferi daca nu-si primeste prima masa de cereale cu orez pana la debutul celei de-a 7-a luni de viata, nici daca devine interesat de prima lingurita de piure de legume inca de la 5 luni. Tot ce stim este ca ar fi bine sa nu oferim alta hrana in afara de lapte (de san sau formula) inainte de aceasta data (5 luni de viata), intrucat sistemul lor digestiv nu va face fata cu brio acestei noi experiente: inca va avea reflexul de propulsie al limbii care face sa scoata mancarea din gurita si este putin probabil sa poata sta in sezut fara a avea suport serios in regiunea lombara; daca diversificarea va incepe dupa 7 luni de viata, atunci vor exista probleme cu deficitul de fier si cu lipsa nutrientilor necesari cresterii.

bebelus 6 luni prima masa1 200x152 Bebelusul in luna a sasea de viata

6 luni

Primele mancaruri ale bebelusului trebuie sa fie piureuri – chiar daca are unul sau doi dinti, el nu stie sa mestece inca si se poate ineca cu altceva in afara de alimente fin maruntite la stadiul de pasta. Cerealele de orez pentru bebelusi amestecate cu lapte de san sau formula constituie una dintre primele mese, intrucat au un gust dulceag, sunt usor de digerat, usor de pregatit, consistenta lor poate fi modificata in functie de preferintele bebelusului si este disponibila imediat.

Prima masa a bebelusului poate avea loc la orice ora va convine, atunci cand nu esti grabita si stresata. Hraniti bebelusul cu laptele obisnuit (san sau formula), apoi oferiti o lingurita de cereale de orez (preparate conform instructionilor de pe pachet), folosind o lingurita si un recipient spalat bine cu apa calda si uscat cu o laveta uscata, curata.

Nu uitati sa asezati o bavetica la gatul copilului si, inarmata cu multa rabdare, pregatiti-va de putin dezastru in bucatarie. Oferiti-i o cantitate mica de cereale de orez si, daca nu-i place, nu insistati; aruncati cerealele si incercati mai tarziu, in cadrul aceleiasi zile, sau ziua urmatoare. Daca bebelusul se arata incantat de noua masa, introduceti un aliment nou dupa 3-4 zile. Majoritatea parintilor aleg un fruct, de exemplu marul sau para, pe care il fac piure fin: spala, decojeste si felieaza marul sau para, pune-l pe foc intr-o cratita cu 2 lingurite de apa si amesteca pana se inmoaie, apoi mixeaza-l cu 1-2 lingurite de apa fierbinte pana la consistenta de piure fin.

Bebelusii pana la varsta de 1 an nu au voie sa primeasca sare sau zahar, fructele si legumele au destula sare in compozitia lor si sunt destul de dulci pentru gustul bebelusilor (ei au mai multe papile gustative decat adultii).

Consulta multitudinea de retete pentru bebelusi de pe site-ul nostru!

Vaccinarea

La varsta de 6 luni copilul trebuie vaccinat pentru a 4-a oara. Este vorba despre Vaccinare antihepatica B, vacciare antipoliomielitica, antitetanica / antipertusis. Nu uita ca bebelusul trebuie sa fie perfect sanatos in momentul vaccinarii!

Dintii

Daca obisnuiti sa adormiti copilul la san sau dandu-i biberon, este momentul sa va schimbati rutina. Odata cu eruptia dentara, daca se intampla ca peste noapte picaturile de lapte sa ramana in cavitatea bucala, dintii se vor caria. Daca hraniti bebelusul la biberon, incercati sa-i serviti masa mai devreme, iar la ora de somn oferiti-i un biberon mic de lapte (60ml) pe care l-ati diluat cu apa, urmand sa cresteti cantitatea de apa si sa scadeti masurile de lapte in serile urmatoare, pana la a oferi un biberon doar cu apa. 

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

« Luna 5   Luna 7 »