bebe 7 luni sta in fund 132x200 Bebelusul in luna a saptea de viata

Bebelus 7 luni

Bebelusul tau este deja un individ cu personalitate proprie, iar inca de pe acum va da primele semne de anxietate de separare. Este o idee buna sa incepi sa obisnuiesti copilul cu membrii apropiati ai familiei, in cazul in care ai nevoie de putin timp liber si pentru tine insuti. Acum este luna in care introducem mai multe alimente solide in dieta bebelusului, observand indeaproape reactiile sale. In cazul in care ai de-a face cu un bebelus matinal, mai jos vei gasi cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti prelungesti somnul de dimineata. 

  1. Dezvoltare: In fundulet!
  2. Somn: Matinalul
  3. Comportament: Personalitatea bebelusului
  4. Sanatate: Alergiile bebelusului
  5. Joaca: Momentele muzicale
  6. Mamica

Dezvoltare: In fundulet!

Majoritatea bebelusilor vor sta foarte bine in sezut inca de la 6 luni, altii se vor rasturna la cea mai mica atingere. Unii dintre ei nu vor sta in fundulet pana nu ajung la varsta de 9 luni- toate situatiile sunt perfect normale. Un bebelus cu musculatura gatului bine dezvoltata va sta in sezut mai repede – iata de ce joaca stand pe burtica este atat de importanta (vezi luna a 3-a). Un bebelus care nu poate sade neajutat va fi bucuros sa fie sprijinit sau pus intr-un scaun de copii, insa este important ca el sa stea cat mai mult pe podea pentru a-si dezvolta muschii.

Citeste despre Etapele mersului la bebelusi.

La 7 luni bebelusul:

  • Cantareste in medie 7.300 – 7.500 g si masoara in jur de 66 – 68 cm
  • Culcat pe burta, se sprijina pe o singura mana
  • Topaie cand e sustinut de axile si tinut in picioare, “pedaleaza” mult
  • Trece o jucarie dintr-o mana in alta, incearca sa prinda obiectele cu o singura mana, duce totul la gura, tranteste jucariile de orice suprafata tare
  • Sesizeaza obiectele noi din jurul sau, incepe sa se teama de straini
  • Vorbeste: “da”, “ba”, “ea”; cand plange, emite sunete compuse din consoanele “m-m”
  • Cauta contactul cu familia, atragand atentia prin unele sunete, tuseste sau face zgomot

Somn: Matinalul

Daca te trezesti in cantatul cocosului in fiecare dimineata, desi nici nu stiai ca ai avea asa ceva pe langa casa, inseamna ca avem de-a face cu un bebelus tare matinal care se trezeste odata cu pasarile – ok iarna, insa vara nu mai e asa distractiv. El se trezeste pentru ca la acest moment este satul de somn, insa exista sanse mari ca lucrurile sa intre pe fagasul lor normal, asa ca nu te ingrijora prea tare. Poti incerca:

  • Sa-i schimbi scutecul si sa-i dai putina apa sau ceai, in aceasta ordine
  • Pune-i cateva jucarii in patut cu care s-ar putea juca
  • Ia-l in patul tau pentru o scurta harjoneala sau motaiala, de ce nu?! (aminteste-ti de masurile de siguranta privind impartirea patului cu un copil, expuse in luna a 3-a)

In medie, bebelusii au nevoie de 14 ore de somn zilnic, insa deja stii ca fiecare copil e unic in felul sau.

Comportament: Personalitatea bebelusului

Cred ca la acest moment nu ai niciu dubiu ca bebelusul tau are propria sa personalitate. Bunicii nostri credeau ca bebelusii sunt ca niste tablouri goale, iar personalitatile lor erau rezultatul modului in care erau educati si a mediului din care proveneau, insa astazi stim bine ca personalitatile lor sunt un amestec de gena si natura (tendinte naturale, preferinte si neplaceri) si crestere (cum ii ingrijim, educam). Acest lucru explica intr-un fel de ce doi copii crescuti de aceiasi parinti se transforma in indivizi complet diferiti. Insa aceasta este doar o parte a povestii; exista multe alte elemente ce ar trebui luate in considerare, cum ar fi temperamentul copilului si influentele din mediu.

Inca din 1983, in Australia s-a desfasurat un studiu cu 2000 de copii din orasul Victoria. La fiecare 18 luni, cercetatorii vizitau familiile copiilor, iar rezultatele stranse au fost uimitoare.

Studiul a scos la iveala ca 10-15% dintre bebelelusi erau “dificili” sau solicitanti. Acesti bebelusi vor deveni, probabil, nu sigur, adulti solicitanti. 40% dintre copii erau comozi – ajungand, sau poate nu, indivizi comozi la maturitate, iar restul de 45% au fost considerati activi.

Parintii australieni nu au mai fost, astfel, blamati pentru personalitatea sau temperamentul copiilor lor. Iar in cazul in care acestia intampinau dificultati serioase in cresterea si educarea micutilor, erau sfatuiti sa ia legatura cu un medic, pentru a asigura un parcurs armonios al copilariei.

Sanatate: Alergiile bebelusului

bebe 7 luni la masa 150x200 Bebelusul in luna a saptea de viata

7 luni

Bebelusii hraniti cu alimente gatite pentru toata familia sunt predispusi la alergii. Alergiile alimentare sunt deseori blamate pentru tot felul de probleme, de la eruptii cutanate la probleme de comportament, insa alergiile alimentare adevarate nu sunt atat de des intalnite precum ne inchipuim. Alergiile, de fapt, sunt destul de rare, insa intolerantele alimentare sunt des intalnite.

Alergia alimentara este o reactie imediata la proteinele din mancare – in cateva clipe de la ingerarea mancarii apar simptomele alergiei. Aceste simptome includ umflaturile, de obicei in jurul gurii, eczemele, eruptiile. Bebelusii proveniti din familii alergice sunt in pericol mai mare de a dezvolta la randul lor alergii.

Bebelusii alergici vor scapa de majoritatea alergiilor pana la varsta scolara, cu exceptia celor la nuci si peste. Inainte de a decide ca bebelusul tau este alergic la vreun aliment, consulta-te cu un dietetician.

Intolerantele alimentare sunt diferite de alergii pentru ca ele sunt o reactie la chimicalele ce se gasesc in alimente – apar chiar la ore bune dupa ingerarea hranei. Simptomele pot fi similare cu cele ale alergiei, la care se adauga vomatul si diareea, insa acestea pot fi cauzate si de o boala. Numai medicul iti poate indica suferinta copilului!

Alimentele cu cel mai mare risc de producere a reactiilor alergice sunt:

  • Laptele de vaca
  • Ouale
  • Nucile si alunele
  • Soia si graul
  • Aditivii prezenti in mancarea semipreparata

Alimentele putin probabile a cauza reactii alergice sunt:

  • Majoritatea legumelor
  • Para
  • Cerealele, inclusiv orezul si orzul
  • Uleiul si grasimile
  • Alimentele proteice (oaia, puiul, vitelul, mielul)

Joaca: Momentele muzicale

Daca iubesti muzica – cine n-o iubeste! – vei fi incantat sa aflii ca exista multe beneficii sa impartasesti dragostea pentru muzica cu copiii tai. Originea cantecelor de leagan este necunoscuta, insa ele exista de secole intregi pentru ca linistesc bebelusii, uneori ii si adorm. Terapeutii muzicali folosesc muzica linistitoare pentru a trata bebelusii nascuti prematur si pe cei cu colici. Vocea unei femei cantand un cantec de leagan interpretat la un singur instrument muzical, pianul sau chiara, s-a dovedit a fi cea mai eficienta.

Exista cercetari care indica faptul ca muzica clasica ajuta la construirea puntilor neuronale din creiar de-al lungul carora circula informatia si gandurile. Cunoscut ca Efectul Mozart, interpretarea de muzica clasica in jurul copilului duce la marirea IQ-ului sau, creste imunitatea si mentine calmul familial. Muzica clasica a unor compozitori precum Mozart, Schumann, Ravel, Beethoven si Bach este considerata a fi ideala de folosit in acest scop.

Bebelusii sunt atrasi si de muzica ritmata – unul din motivele pentru care muzica formatiilor este atat de populara.

Mamica

Multe mamici care au renuntat la serviciu sau care au decis sa ia o pauza de 1-2 ani sunt total absorbite de grija pentru bebelusul lor si iubesc fiecare moment din dezvoltarea sa. Alte mamici si-ar dori putin timp numai pentru ele, intrucat se simt prinse ca in capcana. Daca ingrijirea copilului cade in sarcina ambilor parinti sau a voastra si a bunicilor, socrilor sau a altor membrii apropiati ai familiei, atunci ai marea sansa de a beneficia de putinul ragaz pe care ti-l doresti. Bebelusii care petrec putin timp sau chiar deloc cu altcineva in afara de mamica lor sunt speriati cand aceasta dispare. Putin timp liber, 1 data sau de 2 ori pe saptamana, dandu-i o sansa bebelusului sa dezvolte relatii cu taticul lui, bunicii sau matusile lui, va aduce beneficii reale de fiecare parte. Daca alegi sa lasi copilul in grija altcuiva decat a taticului, atunci iata un moment de petrecere a timpului impreuna cu partenerul tau – la fel de important pentru sanatatea familiei!

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Informatiile de mai sus nu inlocuiesc sfatul unui profesionist. Daca ai indoieli in ceea ce priveste sanatatea ta sau a copilului, este important sa soliciti ajutorul unui medic specialist.

« Luna 6     Luna 8 »