baby sleeping 200x133 Cand sa trezesti un bebelus pentru a manca

Trezirea bebelusului

Cand este necesar sa trezim un bebelus pentru a-l hrani si cand este bine sa-l lasam sa doarma linistit? Folositi-va de intuitie si bun simt si urmati sfatul pediatrului dvs.

Sunt cateva motive pentru care ar trebui sa intrerupem somnul bebelusului. Acestea includ stabilizarea productiei de lapte a mamei, in cazul in care aceasta alapteaza, pentru a ne asigura ca bebelusul ia in greutate intr-un ritm corespunzator si pentru a-l invata care-i diferenta intre zi si noapte.

Stabilizarea productiei de lapte a mamei

Primul motiv pentru care trezim copilul ca sa manance este acela de a ne asigura ca mama produce lapte si ca productia de lapte se stabilizeaza. Sculand copilul ca sa suga la fiecare 2 ore in primele zile de viata in afara pantecului matern, vom ajuta hormonii mamei sa faca tranzitia de la producerea de colostru la cea de lapte.

In timpul acestor prime zile de viata este posibil ca bebelusul sa fie greu de trezit sau de mentinut treaz pentru a fi hranit, insa trebuie sa insistam intrucat este foarte important acest proces. Cateva idei care ne vor ajuta sa sculam sau sa mentinem treaz un bebelus atat cat este nevoie pentru a-l hrani includ:

  • desfasarea (dezbracarea)
  • gadilatul labutelor, picioruselor sau partilor laterale ale corpului bebelusului
  • sa il atingem de-a lungul barbiei si al gatului
  • sa-i vorbim
  • sa-l ridicam (in aceste prime zile de viata, bebelusii au tendinta sa deschida ochii cand sunt ridicati si sa-i inchida cand sunt lasati jos)
  • incercati o pozitie noua de alaptat

Cresterea corespunzatoare in greutate

Bebelusii pierd pana la 10% din greutatea de la nastere inainte ca productia de lapte a mamei sa se instaleze, iar apoi ei trebuie sa recastige greutatea pierduta si sa continue sa ia in greutate intr-un ritm corespunzator. Pediatrul dvs. va fi cel in masura sa va spuna daca bebelusul ia in greutate asa cum trebuie si daca este nevoie sa va treziti mai des bebelusul din somn pentru a-l hrani.

In medie, bebelusii au nevoie sa manance la fiecare 2-3 ore in primele zile de viata. Unii dintre ei vor avea tendinta de a dormi mai mult in timpul noptii, in timp ce alti copii vor continua sa se trezeasca la fiecare 2-3 ore in timpul zilei si al noptii pentru a se hrani. Daca bebelusul dvs. doreste sa doarma toata noaptea, este posibil sa trebuiasca sau nu sa-l treziti pentru a-l alimenta, in functie de sfatul pediatrului, care va lua o decizie in functie de ritmul de crestere al copilului.

Copilul doarme toata ziua si sta treaz noaptea

Prin trezirea unui bebelus in timpul zilei ca sa manance, va veti antrena copilul sa inteleaga ca ziua este se mananca si se joaca, iar noaptea se doarme. Daca bebelusul dvs. vrea sa traga un pui de somn de cateva ore de-a lungul zilei, il puteti lasa sa o faca, insa riscati sa confunde ziua cu noaptea daca nu incercati sa-i impuneti, pe cat posibil, un orar de hrana in timpul zilei, in loc sa-l lasati sa doarma cat doreste.

Daca va ingrijoreaza cantitatea de hrana ingerata de-a lungul unei zile, consultati medicul pentru a afla de cate ori ar trebui sa va treziti copilul ca sa manance. Altfel, aveti incredere in instinctele dvs. Daca bebelusul trebuie sa fie trezit permanent pentru urmatoarea masa conform programului de alimentare la fiecare 2 ore, atunci poate este timpul sa lasati 3-4 ore intre mese.