curcan 200x133 De ce sa consumam carne de curcan?

Curcanul – un deliciu sanatos

Curcanul domestic din zilele noastre este un descendent al celui salbatic ce traia odata pe teritoriul ocupat astazi de SUA si Mexic. Curcanul este o pasare destul de populara, mai ales in randul celor care prefera o dieta saraca in grasimi: contine doar 1 gram de grasime la 30 g carne (puiul, vita si porcul au minim 2g grasime pentru aceeasi portie de carne).

Curcanul este o sursa bogata de acid folic, vitamine si minerale precum zinc si potasiu care mentin la niveluri scazute colesterolul. Se considera ca protejeaza sarcinile de aparitia defectelor de nastere, protejeaza consumatorii de cancer si boli cardiovasculare. Carnea de curcan are beneficii mari pentru sanatate, intrucat regleaza tensiunea arteriala, contrinuie la intarirea sistemul imunitar si faciliteaza procesul de vindecare a organismului.

Iata cateva dintre beneficiile consumului carnii de curcan:

  • Curcanul este o sursa bogata de proteine, niacina (vitamina B3), vitamina B6 si aminoacidul triptofan. In plus, contine zinc si vitamina B12. Carnea alba de curcan, fara piele este foarte saraca in grasimi, insa constituie o sursa excelenta de proteine de inalta calitate. 120g carne de curcan furnizeaza 65% din necesarul zilnic recomandat de proteine, cu 30% mai putine calorii si 50% mai putine grasimi decat carnea de vita.
  • Carnea de curcan are proprietati anti-cancerigene. Este o sursa buna de seleniu, o componenta esentiala necesara metabolismului hormonului tiroidian, un antioxidant excelent pentru sistemul imunitar. Cercetarile medicale au descoperit faptul ca aportul corespunzator de seleniu in organism reduce incidenta cancerului.
  • Curcanul preparat la cuptor, simplu, fara piele este sarac in grasimi saturate, contine mai putin colesterol decat puiul, porcul sau vita.
  • Curcanul este considerat a avea proprietati care genereaza buna dispozitie. Contine triptofan care, la randul lui, genereaza serotonina, un neurotransmitor care imbunatesteste starea de bine a celui care consuma carnea de curcan. Triptofanul joaca, de asemenea, un rol important in intarirea sistemului imunitar, lucru demonstrat stiintific.
  • Vitamina B6 si niacina (vitamina B3) prezente in carnea de curcan sunt esentiale pentru producerea de energie in organism. Niacina este importanta si pentru transformarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor in energie ce poate fi utilizata de catre corpul nostru.
  • Fiind o sursa bogata de vitamina B6, curcanul faciliteaza donarea unei grupe de metil in procesul de metilare a homocisteinei. Acest proces presupune ca grupele de metil sunt transferate de la o molecula la alta, ceea ce rezulta in formarea unei game largi de molecule active cu rol deosebit in reglarea proceselor metabilice din corp
  • Triptofanul prezent in carnea de curcan este eficient in tratarea insomniei cronice. Este un precursor al somnului, fiind astfel recomandat celor care sufera de insomnie.
  • Consumul carnii de curcan mentine nivelul insulinei la niveluri normale pentru o perioada mai lunga, ceea ce insemana ca ni se fa face foame mai greu.
  • Curcanul de curte, organic contribuie la mentinerea nivelurilor optime de testosteron, in vreme ce curcanul crescut industrial creste nivelul estrogenilor in defavoarea testosteronului.
Insa:
  • Curcanul contine purine, o substanta naturala care se gaseste in plante, animale si la oameni. Unii oameni pot avea probleme in cazul unei concentratii mari de purine in corp. Purinele pot forma acid uric in exces, ceea ce duce la aparitia pietrelor de rinichi sau chiar a gutei.
  • Curcanul, ca orice alta pasare, contine bacteria Salmonella, de aceea nu se consuma niciodata carne de pasare in stare cruda, iar manevrarea carnii crude trebuie sa se faca cu deosebita atentie (toate obiectele si suprafetele care au intrat in contact cu carnea trebuie spalate cu apa fierbinte si sapun sau detergent de vase). Bacteria se distruge prin preparare termica la minim 80 grade Celsius.

100g carne de curcan contin:

  • curcan crud 200x180 De ce sa consumam carne de curcan?

    Curcan in loc de pui

    33g proteine, 8g grasimi (omega 3 0.12g, omega 6 1.8 g)

  • vitamine: niacina 7 mg, acid folic 7 mcg
  • minerale: calciu 24mg, fier 2 mg, magneziu 31mg, fosfor 238 mg, seleniu 33mcg (50% din necesarul zilnic), sodiu 71 mcg, zinc 2 mg
  • aminoacizi: triptofan 0.35g (115% din necesarul zilnic)
  • 214 calorii 

Citeste despre cum sa alegem carnea de curcan si cum sa o pregatim.

Voi ce mancati de obicei: curcan, pui, vita sau porc?