potoleste setea 142x200 Ce bem cand ne e sete?

Apa potoleste cel mai bine setea!

Atunci cand organismul nu are destula apa spunem ca suntem deshidratati. Unul din primele semne ale deshidratarii este setea.

Daca consideri ca nu bei suficiente lichide, verifica daca prezinti unul dintre urmatoarele semne des intalnite in deshidratare:

  • urina intens colorata si in cantitate mica
  • dureri de cap
  • lipsa energiei
  • te simti ametita

Tipuri de bauturi

Incearca sa alegi bauturi sanatoase pentru a-ti potoli setea!  Majoritatea bauturilor racoritoare contin o gramada de zahar, fiind, de asemenea, si bogate in calorii, ceea ce te “ajuta” sa iei in greutate. Unele bauturi energizante sunt bogate si in zahar si in cofeina. Verificarea etichetelor bauturilor de orice tip, fie ele suc de fructe sau energizante, ne va ajuta sa facem alegeri mai sanatoase.

Apa. Apa este cea mai sanatoasa alegere pentru a-ti potoli setea. Nu are calorii si nici zaharuri care sa-ti carieze dintii. Daca nu argreezi gustul simplu al apei plate, incearca apa minerala sau adauga o felie de lamaie sau lamaie verde in paharul cu apa.

Laptele. Laptele este o sursa nemaipomenita de calciu, un mineral care ajuta la constructia si mentinerea starii de sanatate a oaselor. Laptele contine si vitamine si alte minerale, nefiind un favorizant pentru cariile dentare. O alegerea sanatoasa este laptele partial degresat cu 1.5% grasime sau complet degresat. Limiteaza consumul de lapte cu arome, shake-uri, lapte condensat sau bauturi pe baza de lapte sau malt, intrucat acestea contin zahar, daunand dintilor.

Laptele este foarte important in alimentatia copiilor mici. Ei trebuie sa bea lapte integral pana la varsta de 2 ani, intrucat grasimea din lapte ajuta la mielinizarea celulelor nervoase iar caloriile oferite de lapte sunt de folos in acumularea necesarului caloric de-a lungul unei zile.

Sucurile de fructe si smoothie. Acestea contin o varietate mare de vitamine benefice pentru sanatate.

Un pahar (150ml) de suc de fructe reprezinta o portie din cele 5 recomandate zilnic de legume si fructe. Insa oricat suc ai bea, el va fi intotdeauna considerat ca o singura portie din necesarul de cruditati a fi consumat zilnic, intrucat continutul sau in fibre este neglijabil in raport cu fructele si legumele intregi.

Sucul de fructe contine si zaharuri care pot afecta dintii. Este bine sa il servesti alaturi de o masa. Zaharurile ce se gasesc in mod natural in fructul intreg sunt mai putin periculoase pentru sanatatea dintilor, intrucat zaharul este inchistat in structura fructului. Prin procesare (stoarcere sau mixare), zaharurile sunt eliberate, ceea ce face ca, baut frecvent, sa afecteze dintii.

Cand cumperi suc de fructe trebuie sa verifici eticheta cu mare atentie si sa te asiuri ca achizitionezi doar variantele inscriptionate 100% suc de fructe, fara zaharuri adaugate. Aceste tipuri de bauturi vor fi considerate ca o singura portie din cele 5 de legume si fructe recomandate zilnic. Mare atentie la bauturile din fructe, intrucat acestea contin doar 5% suc de fructe, restul fiind zahar si apa.

Bauturile carbogazoase si de fructe. Bauturile acidulate si cele de fructe contin foarte mult zahar si putini nutrienti, asadar limiteaza-le cat poti din mult din alimentatia ta si a familiei tale.

Continutul mare de zahar inseamna ca sunt bogate in calorii, ceea ce predispune la ingrasare. Daca iti face placere sa consumi bauturi de fructe acidulate, fa un fresh din fructele pe care le ai in casa si dilueaza-l cu apa minerala. La fel vei proceda si cu concentratele de fructe: le vei dilua cu multa apa pentru a reduce continutul de zahar din bautura.

Ceaiul si cafeaua. Acestea contin cofeina/ teina, un stimulant care, pentru o perioada scurta de timp, ne poate face sa ne simtim mai alerti sau mai putin somnorosi. Cofeina ii afecteaza pe unii mai mult decat pe ceilalti, in functie de frecventa cu care consuma bauturile ce o contin.

Nu e nimic rau in a consuma ceai sau cafea in cadrul unei alimentatii echilibrate, insa important este ca acestea sa nu fie singurele surse de hidratare a organismului pe parcursul intregii zile. Femeile insarcinate trebuie sa limiteze aportul de cofeina in alimentatia lor, la fel cum ceaiul si cofeina nu sunt potrivite a fi consumate in cantitati mari de catre copii si adolescenti.

Bauturile energizante. De cele mai multe ori, acestea contin cantitati mari de cofeina, zahar, pe langa alti stimulenti si cateodata si vitamine si minerale sau substante medicinale. Nivelul de cafeina din aceste substante varieaza, insa de obicei se situeaza in jurul vaorii de 80mg de cafeina la doza de 250ml lichid, ceea ce echivaleaza cu 2 doze de bautura tip Cola sau o cafea mica.

Cei sensibili la cofeina ar trebui sa consume cu moderatie aliementele si lichidele bogate in cafeina, iar copii ar trebui sa evite complet bauturile energizante. Inclusiv femeile insarcinate trebuie sa limiteze consumul bauturilor bogate in cofeina.

Bauturile sportive. Acestea pot fi de ajutor cand practici efort fizic intens si ai nevoie de o explozie de energie. Nu sunt cu nimic mai speciale decat orice alta bautura racoritoare, ceea ce insemana ca sunt bogate in calorii si provoaca carii dentare. Pot fi foarte simplu inlocuite cu apa, la fel ca oricare dintre tipurile de bauturi mentionate anterior.