a venit barza Ce este fertilitatea?

A venit barza!

Cuvantul fertilitate are intelesuri diferite pentru oameni.

Pentru agricultori fertilitatea se reduce la capacitatea pamantului de a produce legume, fructe si alte lucruri care prezinta valoare pentru ei. Insa pentru noi toti, fertilitatea desemneaza capacitatea de a naste copii.

Din Evul Mediu si pana in prezent, familiile regale au fost profund preocupate de abilitatea lor de a fi fertili pentru a da nastere unui mostenitor. Regele Henry al VIII-lea era atat de obsedat de ideea fertilitatii incat sotiile sale, devenite regine, care nu au reusit sa dea nastere unor mostenitori de sex masculin sanatosi, au fost executate! Dupa un timp, a pus bazele unei noi biserici care-i permitea sa divorteze de sotiile sale pentru a nu le mai executa. Un lucru destul de avangardist pentru acea vreme!

Nu numai familiile regale erau preocupate de problema fertilitatii, ci si cuplurile formate din oameni de rand. Au existat timpuri cand alegerea partenerului se baza pe perceptia asupra abilitatii acestuia de a produce copii. Femeile nu trebuiau sa fie foarte slabe, ele trebuiau sa aibe aspectul unei femei care putea, pe langa sa ramana insarcinata, sa duca sarcina la bun sfarsit si sa faca fata travaliului. Daca femeia nu scapa cu viata dupa nastere, sotul trebuia sa se insoare la scurt timp dupa nefericitul eveniment pentru a avea un copil care sa-i duca numele mai departe si sa-i mosteneasca averea. In acele timpuri, alegerea unei sotii se asemana foarte mult cu alegerea unei iepe fertile!

Din fericire, aceste practici barbare si demodate nu mai sunt acceptate de societatea actuala. Oamenii timpurilor noastre considera copiii ca un dar care s-a pogorat asupra lor . Multe cupluri tinere care isi doresc un copil vor ca timpul pentru venirea acestuia pe lume sa fie cel “potrivit”. Vor ca datoriile sa fie achitate; vor o casa intr-un cartier bun si bani suficienti pentru a asigura copilului un viitor minunat. Insa cateodata, poate pentru ca ai uitat sa iei pilula sau pentru ca pur si simplu s-a intamplat, iti dai seama ca ai ramas insarcinata. Cand ti se intampla un astfel de lucru trebuie doar sa te relaxezi si sa te pregatesti pentru schimbarile ce vor veni.

Daca esti pregatita pentru un copil si te-ai hotarat sa ramai insarcinata, sunt destule lucruri care te pot ajuta in demersul tau.

  • Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa incepi sa iti notezi zilele aparitiei ciclului menstrual. Ciclul menstrual mediu este de 28 de zile, desi el poate varia intre 27 si 32 zile, in functie de organismul tau. “Ziua 1” a ciclului menstrual este considerata a fi prima zi cand observi sangerarea. Pentru ca toate femeile sunt diferite, sangerarea poate dura intre 3 si 7 zile. 
  • Tinand o situatie clara a ciclului menstrual, poti determina perioada de ovulatie. Poti face acest lucru prin marcarea primei zi de sangare in fiecare luna. Actualizeaza calendarul in fiecare luna pentru cateva luni pentru a determina lungimea medie a ciclului tau menstrual. Daca ciclul tau este de 28 de zile, vei ovula in cea de-a 14-a zi de ciclu. Daca ciclul tau este de 32 de zile, atunci vei ovula in cea de 18-a zi. Tot ce trebuie sa faci pentru a calcula momentul ovulatiei este de a determina lungimea ciclului menstrual si de a scadea cifra 14.
  • La mometul ovulatiei, corpul tau este fertil. Acum este momentul cand trebuie sa intensifici partidele sexuale. Succes!
Iata un fragment animat care ne arata cum se produce fertilizarea ovulului: