DT 2105 200x133 Cele mai importante 1000 zile din viata copiluluiSarcina si primii 2 ani din viata copilului sunt cruciali in dezvoltarea adultului sanatos pe care fiecare parinte si-l doreste! Multe dintre mamicile zilelor noastre isi planifica riguros momentul conceptiei, acordand maxima atentie nutritiei si starii proprii de sanatate, asa incat venirea pe lume a copilului sa aiba loc in conditii optime. Asadar, in aceste 1000 zile este esential ca micutul sa primeasca cea mai buna nutritie pentru a dezvolta un sistem imunitar puternic si pentru a creste sanatos si armonios.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru bebelusii nostri este sa-i alaptam, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomandand alaptatul ca singura forma de alimentare a bebelusului in primele sase luni de viata, urmand ca dupa aceasta varsta sa inceapa etapa diversificarii, continuand, insa, in paralel, si hranirea cu lapte matern. Alaptatul este cel mai ieftin, simplu si la indemana oricui (retinem ca 97% dintre femei pot alapta, ceea ce inseamna ca doar 3 din 100 proaspete mamici intampina dificultati in a-si alapta puiul), iar “logistica” implicata este minima. Pe langa acestea, un copil alaptat este un copil sanatos, laptele matern fiind un aliment complet care il protejeaza de alergii si boli infectioase, de obezitate si diabet. O mama care alapteaza se reface mult mai repede dupa nastere, iar riscul aparitiei cancerului la san, ovarian sau al osteoporozei se diminueaza semnificativ.

Ce facem in momentul in care alaptarea nu mai este posibila? Bineinteles, ne intrebam daca nu cumva putem introduce laptele de vaca, capra, bivolita, etc.? Iar raspunsul este NU! Pentru ca laptele de vaca (de exemplu, insa situatia este aceeasi si in cazul celorlalte enumerate anterior) este bogat in proteine de slaba calitate, excesul acestora suprasolicitand organismul copilului, si sarac in vitamine, minerale si oligoelemente importante pentru dezvoltarea echilibrata a copilului (asa ca, glumind usor, dar vorbind cat se poate de serios, se pare ca fiecare mama face lapte potrivit pentru puiul sau: vacuta pentru vitel, capra pentru iedut, etc).

In schimb, atunci cand simtim nevoia sa introducem un supliment de lapte in dieta copilului, cand bebe da semne de intarcare sau cand mamica doreste sa se intoarca la serviciu si nu poate sustine toate mesele de lapte ale celui mic, cautam laptele de crestere adaptat nevoilor bebelusului. Laptele de crestere are o compozitie echilibrata de proteine si grasimi de inalta calitate, fiind imbogatit cu vitamine si minerale si asigurand, astfel, nutrientii esentiali pentru sustinerea cresterii si dezvoltarii normale.

Doua mese a cate 250 ml de lapte de crestere asigura copiilor 70% din necesarul zilnic de calciu si zinc si peste 60% din necesarul zilnic de fier. Acest lucru este diferit in cazul copiilor ale caror 2 mese sunt reprezentate de laptele de vaca, necesitand suplimentarea cu fier, zinc sau calciu pentru un aport nutritional complet. Laptele de crestere contine deja toate vitaminele si mineralele necesare celor mici pentru o dezvoltare armonioasa, declară dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, Clinica de Pediatrie Medicover, in cadrul conferintei sustinute de Nestle Infant Nutrition, „Mama stie reteta cresterii sanatoase”, cu rolul de a informa mamele referitor la importanta nevoilor nutritionale ale copiilor dupa varsta de 1 an. 

Laptele de crestere este adaptat nevoilor nutritionale ale copiilor mici, nevoi mult mai mari decat ale adultilor datorita ritmului alert de creste. Fiind imbogatit cu minerale si vitamine, laptele de crestere contribuie la preintampinarea deficientelor nutritionale ale copiilor mici precum obezitatea, deficitul de fier sau deficientele de calciu si Vitamina D.