celula hematopoietica 200x200 Celulele stem hematopoietice

Celula stem hematopoietica

Cel mai bun exemplu de celula stem adulta este celula stem a sangelui (celula hematopoietica). Atunci cand vorbim despre transplantul de maduva osoasa, de transplantul de celule stem sau de transplantul de sange, celula care se transplanteaza este cea hematopoietica. Aceasta este un tip rar de celule care se gaseste in principal in maduva osoasa a adultului, dar si in sangele cordonului ombilical al bebelusului. Celulele stem din cordonul ombilical sunt similare celulelor hematopoietice intalnite la adulti, insa sunt mai putin mature si au potential mult mai mare de diferentiere in multe tipuri de alte celule. 

Celulele stem care formeaza sangele si celulele imune sunt cunoscute ca fiind celule hematopoietice. Sunt raspunzatoare pentru regenerarea permanenta a sangelui – producerea de miliarde de celule sanguine noi in fiecare zi. Doctorii si cercetatorii cunosc si au beneficiat de pe urma acestui fapt de mai bine de 50 ani pentru a trata diferite boli. Primul indiciu si definitia de celule stem care formeaza sangele provin de la studierea oamenilor supusi dozelor letale de radiatii din 1945. 

O celula stem hematopoietica este o celula izolata din sange sau maduva osoasa care se reinnoieste permanent, se poate diferentia intr-o varietate de celule specializate, poate iesi din circuitul maduvei osoase in fluxul sanguin si poate fi programata sa se autodistruga (celule care nu mai sunt necesare sau in detrimentul organismului). 

Cercetarile ultimilor ani au dovedit ca celula hematopoietica poate da nastere si altor tipuri de celule (nu numai altor celule sanguine, asa cum se credea anterior), putandu-si schimba directia de dezvoltare pentru a deveni o celula stem necesara construirii unui alt tesut sau organ. Exista cazuri demonstrate de transplant de maduva osoasa la sobolani cu ficatul afectat in care ficatul creste din nou cu ajutorul celulelor hematopoietice transplantate. Cercetarile indica faptul ca pot fi dezvoltate celule ale inimii din celulele stem ale maduvei osoase, iar acestea, la randul lor, pot deriva din celule muschilor, iar celulele creierului se pot diferentia in multe alte tipuri de celule.

Celulele sanguine sunt responsabile pentru mentinerea si protectia imunologica a fiecarui tip de celula din organism. Aceasta munca asidua si neincetata necesita ca celulele sanguine (hematopoietica), alaturi de cele ale pielii, sa aiba cea mai mare capacitate de a se reinnoi dintre toate tesuturile unui adult.

Celulele hematopoietice din cordonul ombilical 

celula hematopoietica din cordonul ombilical 176x200 Celulele stem hematopoietice

Recoltare celule stem hematopoietice din cordonul ombilical

La inceputurile anilor ’90, medicii au descoperit ca sangele provenit din cordonul ombilical uman si placenta este o sursa bogata de celule hematopoietice. Cordonul ombilical sustine fatul in dezvoltare in timpul sarcinii, este eliminat odata cu nasterea copilului si, de cele mai multe ori, considerat un deseul medical. Inca de la primul transplant de celule stem prelevate din cordonul ombilical (1988) realizat cu succes in cazul copiilor afectati de anemia Fanconi, cercetarea medicala s-a axat pe studierea si includerea celulelor stem hematopoietice in terapiile de vindecare a unui spectru cat mai larg de boli. 

Se deruleaza foarte multe studii asupra sangelui din cordonul ombilical pentru gasirea unei modalitati de a multiplica numarul celulelor stem hematopoietice si de a-i compara proprietatile biologice cu cele ale celulelor hematopoietice provenite din maduva osoasa. Desi sangele cordonului ombilical reprezinta o sursa valoroasa de celule hematopoietice, rezultatele cercetarilor stiintifice intreprinse nu au oferit diferente calitative concludente intre celulele diferentiate produse in urma utilizarii celulelor hematopoietice din cordonul ombilical fata de cele din sangele periferic sau maduva osoasa.

Surse de celule stem hematopoietice: 

  • maduva osoasa (femur, sold, coaste, stern si alte oase) 
  • sangele cordonului ombilical 
  • sangele periferic (sangele din vene si artere)

Ce este sangele cordonului ombilical?

sange ombilical 200x150 Celulele stem hematopoietice

Sange recoltat din cordonul ombilical

Sangele cordonului ombilical este sangele care ramane in placenta si in cordonul ombilical atasat acesteia dupa ce nasterea bebelusului a avut loc. El contine toate elementele sangelui din corp.

Sangele ombilical se obtine prin punctionarea cordonului ombilical in momentul nasterii, dupa ce cordonul a fost detasat de nou-nascut. Desi sangele cordonului ombilical contine celule stem, o sursa pentru un numar mai mare de celule stem este placenta (se estimeaza ca placenta ar fi de 10 ori mai bogata in celule stem decat sangele ombilical). Sangele placentar poate fi reintors in circuitul neonatal in cazul in care cordonul ombilical nu este sectionat prematur (10-15 secunde dupa nastere). Medicii recomanda o intarziere de minimum 2 minute pana la sectionarea cordonului ombilical, ceea ce ar permite nu numai recoltarea de sange placentar, ci si prevenirea anemiei in primele trei luni de viata ale bebelusului, depozite mai mari de fier si feritina pentru urmatoarele 6 luni.

Estimarile curente indica faptul ca 30% din populatia tarilor dezvoltate poate beneficia de pe urma medicinei regenerative, iar copiii ale caror celule stem au fost recoltate la nastere pentru (potentialul) uz propriu pot fi printre primii care vor beneficia de noile terapii odata disponibile.

Sangele cordonului ombilical recoltat la nastere poate fi crioconservat in banci private sau publice (in tara noastra exista banca publica de celule stem din anul 2008). Banca privata de celule stem conserva sangele pentru beneficiul donatorului si al membrilor familiei acestuia pe baza unui cost de recoltare si procesare a sangelui ombilical si, ulterior, a unei taxe anuale pentru conservare, in vreme ce banca publica depoziteaza si dispune mostra de sange pentru pacienti neinruditi cu donatorii, dar care prezinta o compatibilitate crescuta.

Sângele cordonului ombilical contine 99% celule stem hematopoietice si 1% celule stem mezenchimale.