cezariana1 Cezariana

Cezariana

 Ce este cezariana?

Cezariana este o procedura chirurgicala care are ca scop final nasterea copilului. De obicei are loc in momentul in care nasterea vaginala poate implica riscuri sau este chiar imposibila. Operatia implica o incizie abdominala si uterina. Incizia abdominala poate fi orizontala, deasupra liniei parului pubian, sau verticala, coborand de la buric. Incizia uterului se intinde orizontal de-a lungul partii inferioare a uterului. Cezarienele se fac de obicei sub anestezie generala. Intreaga procedura dureaza intre 25 si 40 de minute.

  1. Care sunt complicatiile legate de o cezariana?
  2. “Daca prima nastere a fost cezariana, si cealalta va fi tot cezariana” – Adevarat?
  3. Copii pozitionati invers
  4. Ratarea travaliului
  5. Riscuri fetale

Care sunt complicatiile legate de o cezariana?

Cezarienele sunt mai dureroase, necesita o spitalizare mai lunga si sunt de patru ori mai riscante decat o nastere vaginala normala. Infectia uterina este una dintre cele mai comune complicatii asociate cezarienei si apare de 10 ori mai frecvent decat in cazul nasterii normale. Alte complicatii care pot aparea sunt tromboflebitele, infectiile tractului urinar, probleme respiratorii la nou-nascut si complicatii de la anestezie. Totusi, nu trebuie uitat faptul ca doctorii fac progrese constante pentru a imbunatatii tehnica chirurgicala. Acestea, alaturi de progresele medicale, conduc la reducerea riscurilor acestei operatii.

“Daca prima nastere a fost cezariana, si cealalta va fi tot cezariana” – Adevarat?

A fost o afirmatie general acceptata de catre majoritatea femeilor a caror nastere a necesitat o cezariana.Initial,  metoda clasica de efectuare a unei cezariene era aceea de a face o incizie verticala in partea superioara a uterului. Aceste incizii prezinta risc crescut de ruptura la debutul travaliului, conducand la o sangerare care poate pune in pericol viata mamicii si a copilului. Totusi, o femeie care a avut o incizie uterina in partea inferioara (opusa inciziei vericale clasice) poate constitui o candidata serioasa pentru o nastere vaginala la cea de-a doua sarcina (VBAC). Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta incizie taie partea inferioara a uterului care este mai saraca in muschi si are mai putine vase sanguine, micsorand sansele unei sangerari cauzate de ruptura uterina. Practica medicala permite femeilor care au nascut prin cezariana o nastere vaginala la urmatoarea sarcina. Insa, doctorii trebuie sa fie pregatiti sa intervina cu o cezariana in cazul in care se constata ca este necesara o asemenea procedura.

Copii pozitionati invers

De obicei doctorii efectueaza o cezariana atunci cand copilul nu se afla pozitionat cu capul spre vagin. Acest lucru ingreuneaza foarte mult o nastere vaginala  pentru ca sunt mai multe sanse de aparitie a ranilor la fat. Daca medicul si echipa sa au experianta in astfel de nasteri, pot incerca sa efectueze nasterea vaginala in urmatoarele conditii:

  • Copilul se asteapta sa cantareasca mai putin de 3,5 kg;
  • Mamica prezinta un pelvis normal 
  • Copilul are picioarele intinse si capul flexat.

Ratarea travaliului

Distocia este un termen medical pentru ratarea unui travaliu. Unele femei au contractii uterine ineficiente care duc la un travaliu prelungit. Femeia poate fi depasita de expulzia copilul cu propriile forte. Daca contractiile sunt slabe si neregulate, doctorii administreaza de obicei oxitocina pentru a stimula contractiile. Totusi, daca nici acest lucru nu are efect, doctorii nu pot decat sa treaca la efectuarea unei cezariene.

Riscuri fetale

Riscurile fetale constituie adesea un motiv pentru care doctorii decid sa faca cezariene. In caz de risc fetal si de travaliu prelungit, unii doctori prefera sa efectueze o cezariana ca modalitate mai sigura decat utilizarea forcepsului, considerand cezariana mai putin riscanta.