chiftelute vita in sos rosu 200x142 Chiftelute de vita in sos rosu (18 luni)

Chiftelute de vita in sos rosu

Carnea de vita alaturi de rosii este ideala pentru combaterea anemiei atat de intalnita la copii nostri. O reteta pentru intreaga familie, in pregatirea careia pot fi implicati si copiii.

Ingrediente (18 chiftelute mici):

  • 2 felii de paine
  • 125 ml lapte integral
  • 250 g carne tocata de vita
  • 1 catel de usturoi, tocat/ zdrobit fin
  • cateva frunze de ceapa verde
  • 1 ou
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 fir de telina (apio) tocat marunt
  • 1 morcov, tocat marunt
  • 350 ml suc de rosii
  • 1 lingurita zahar brun (optional)
  • cateva frunze de busuioc

 

Paine se rupe bucatele si se pune 15 minute la inmuiat intr-un bol in care am turnat laptele.

Separat, in alt bol se amesteca bine, cu mainile, carnea de vita, jumatate din usturoiul zdrobit, frunzele de ceapa verde tocate marunt, oul si painea inmuiata in lapte. Formeaza 18 chiftelute pe care le pudrezi cu putina faina si le dai 10 minute la frigider, asezate pe un platou.

Pregatim sosul: se incalzeste 1 lingura de ulei si se adauga ceapa, telina, morcovul si restul de usturoi (eventual le inabusim adaugand si putina apa) si se lasa pe foc mic 10 minute, amestecand din cand in cand. Se adauga, apoi, sucul de rosii, zaharul (daca rosiile nu sunt foarte coapte sau sucul este mai acru) si jumatate din frunzele de busuioc si se lasa pe foc.

Chiftelutele se scot din frigider si se prajesc intr-o lingura de ulei de masline extravirgin bine incins sau se coc la cuptor pe hartie de copt (25-30 minute), apoi se adauga in tigaia cu sosul de rosii si se lasa sa fiarba 30 minute.

Se servesc alaturi de paste sau orez fiert.