chlamydia 200x156 Chlamydia in sarcinaChlamydia este cea mai intalnita boala cu transmitere sexuala. Transmisa relativ usor si aproape asimptomatica, Chlamydia trece neobservata de cele mai multe ori, pana cand se constata deserviciul sever produs organelor de reproducere feminina. Netratata, femeia poate deveni susceptibila sa contacteze HIV sau alte infectii cu transmitere sexuala.

Chlamydia se transmite prin contact sexual oral, anal sau vaginal, putand fi transmis de la mama la fat prin intermediul placentei. O femeie insarcinata care are Chlamydia in timpul sarcinii prezinta un risc crescut de a face infectie urinara dupa nasterea bebelusului.

  1. Simptome
  2. Cum este afectat bebelusul?
  3. Monitorizarea inainte, in timpul si dupa nastere
  4. Tratare si prevenire

Simptome

Desi 75% dintre femeile cu Chlamydia nu acuza simptome, semnele infectiei pot aparea in restul cazurilor la 1-3 saptamani de la expunere si constau in senzatii de arsura sau disconfort la urinare (atat la femei, cat si la barbati), inflamarea cervixului, cresterea secretiilor vaginale sau chiar spotting (singerari minore intre menstruatii)

Cum este afectat bebelusul?

O femeie cu Chlamydia care se pregateste de nastere trebuie sa fie constienta de riscul de transmitere al infectiei catre bebelus. Aproape jumatate din copiii nascuti vaginal de mamici cu infectie Chlamydia netratata vor contacta boala. Chiar si cei nascuti prin cezariana pot fi infectati, intrucat bacteria care cauzeaza infectia inainteaza in vagin de-a lungul cervixului pana ajunge la uterul in care creste bebelusul.

Aproape jumatate din bebelusii expusi la Chlamydia fac conjunctivita in primele zile de la nastere. Aceasta apare cand bebelusul este expus infectiei iar membrana care acopera irisul si interiorul pleopei (conjunctiva) se inflameaza, ochii bebelusului inrosindu-se, la fel si conturul fiecarei pleope in parte. Ochii bebelusului vor lacrima si vor forma secretii suparatoare. Se vor folosi picaturi speciale cu antibiotic in acest caz, si, daca tratamentul este inceput devreme, rezultatele sunt foarte bune, de cele mai multe ori.

In jur de 5-20% dintre bebelusii infectati cu Chlamydia in timpul nasterii fac pneumonie in primele luni de viata. Boala poate fi tratata cu succes folosind antibiotice, insa este o afectiune destul de serioasa, care, la aceste varste mici, poate pune viata in pericol. Pentru siguranta copilului, este preferabil ca infectia cu Chlamydia sa fie tratata inainte de nasterea copilului pentru a evita infectarea copilului in vreun fel.

Sarcinile cu Chlamydia au rate mai mari de nasteri premature si de rupere prematura a membranelor, iar unele studii indica chiar risc crescut de avort.

Monitorizarea inainte, in timpul si dupa nastere

Intrucat Chlamydia este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala, femeile insarcinate vor fi verificate pentru detectarea infectiei inca de la prima vizita prenatala. Se va recolta cultura din vagin sau cervix sau o mostra de urina va fi supusa testarii. Daca testarea indica rezultate pozitive, fara ca alte boli cu transmitere sexuala sa fie analizate, se va repeta testul. Daca sarcina prezinta risc mare de reinfectare, atunci ginecologul va intreprinde o retestare in cel de-al treilea trimestru de sarcina pentru a se asigura ca infectia este tinuta sub control si nu este transmisa fatului.

Tratare si prevenire

prevenirea chlamydia Chlamydia in sarcina

Prevenim Chlamydia

Pentru a trata Chlamydia in sarcina se folosesc antibiotice permise a fi administrate de-a lungul celor 9 luni. Medicatia trebuie respectata intocmai si pentru durata prescrisa de medic. De cele mai multe ori, o singura runda de tratament este suficienta. De asemenea, partenerul mamicii va fi si el supus tratamentului cu antibiotic.

Pentru a preveni infectarea cu Chlamydia este important sa nu schimbam partenerii de sex sau sa folosim prezervative.

Afla ce presupune analiza Chlamydia de aici: Testarea pentru Chlamydia.