cmv in sarcina 200x133 Citomegalovirusul in sarcina

Citomegalovirusul in sarcina

Citomegalovirusul (CMV) reprezinta un virus ADN din familia virusurilor herpetice care poate cauza bube dulci sau negi vaginali, omul fiind singura gazda posibila. Se estimeaza ca 40% din populatia lumii poate fi infectata cu citomegalovirus, intrucat odata contactata infectia, virusul ramane activ pe parcusul intregii vieti.

La majoritatea oamenilor CMV nu da simptome, ceea ce inseamna ca ei nici macar nu stiu ca sunt infectati (simptomele usoare care apar la 1-3 luni de la infectare cu CMV includ febra moderata, stari de oboseala sau epuizare, inflamarea ganglionilor, gat rosu si dureros, dureri de cap). Insa, infectia poate fi riscanta in sarcina, cauzand probleme nou-nascutilor (vor fi supusi analizei infectiei CMV nou-nascutii cu icter, anemie, splina sau ficat marite, cap mic, cei cu probleme de auz sau vaz, cu pneumonie, epilepsie sau cei care prezinta semne de retard mental). Este cazul femeilor insarcinate care nu au fost expuse virusului CMV inainte de a ramane gravide.

Se estimeaza ca o treime din femeile infectate cu CMV pentru prima data in timpul sarcinii vor transmite virusul bebelusului inca nenascut. Daca CMV este contactat la inceputul sarcinii, acest lucru poate rezulta in feti nascuti morti, iar daca contaminarea are loc in al treilea trimestru de sarcina, riscul transmiterii virusului catre fat este de 75-80%, insa consecintele sunt aproape minime.

Doar 10% din bebelusii infectati cu CMV vor avea probleme, insa acestea pot fi destul de serioase, incluzand:

  • surditate
  • orbire
  • dificultati de invatare
  • crestere intarziata
  • probleme la nivelul plamanilor, ficatului sau splinei

Cum se raspandeste si cum prevenim contactarea CMV in timpul sarcinii?

Intrucat nu exista posibilitate de vaccinare sau tratare a CMV, este deosebit de important sa iei cateva masuri de precautie pentru a evita contactarea virusului in timpul sarcinii.

Deoarece CMV se transmite:

  • prin contact sexual, asadar este intelept sa folosesti metode de bariera, cum este prezervativul, pe perioada sarcinii, daca suspectezi ca partenerul tau ar putea fi infectat cu CMV
  • prin urina, saliva, pe mainile duse la gura ; urina si saliva copiilor sub 6 ani constituie un risc major de infectie cu CMV
  • copiii mici contacteaza CMV prin contactul cu sange contaminat sau secretii genitale in timpul nasterii si, ulterior, prin laptele matern cu care sunt hraniti.

…poti preveni infectarea cu CMV:

  • spalandu-te des pe maini cu apa si sapun, mai ales daca ai schimbat scutece sau lucrezi in mediu spitalicesc sau centre de ingrijire persoane
  • evita sarutarea copiilor sub 6 ani pe gurita sau obraz – prefera un mic sarut pe frunte, sau, mai bine, o imbratisare calda
  • evita sa imparti mancarea, bautura sau tacamurile cu copiii sub 6 ani

Testarea pentru verificarea infectiei cu CMV este folosita pentru a determina daca cineva care prezinta simpome este intr-adevar infectat. Cateodata se foloseste si pentru a afla daca pacientul a avut o infectie precendenta cu CMV, fiind astfel imun la contactarea citomegalovirusului primar.

CMV este una din afectiunile incluse in paleta TORCH de analize in sarcina. Acest grup de teste verifica existenta unui grup de boli infectioase care pot cauza probleme de sanatate femeii insarcinate si defecte de nastere bebelusului inca nenascut. TORCH este un acronim pentru: Toxoplasma, Rubeola, Citomegalovirus si virusul Herpes simplex.

Afla ce presupune analiza CMV de aici: Testarea pentru citomegalovirus.