clatite din legume 1 200x150 Clatite din legume

Clatite din legume

Copiii de azi (si multi dintre adulti) refuza legumele. Recunosc, si eu am fost mult timp una dintre acei multi care nu mancau alta leguma in afara de cartofi, ceapa, ocazional varza, vinete (in salata cu maioneza). Insa, odata cu varsta (si asta destul de tarziu, dupa implinirea unui sfert de secol), am descoperit ca legumele sunt chiar gustoase, iar acum ele fac parte din meniul meu zilnic. Iar pentru ca le uram cu inversunare inainte, destinul m-a “pedepsit” cu un baietel mofturos din cale-afara, care-si incepe fiecare masa cu replica “Mie nu-mi plac legumele!”, indiferent de felul de mancare servit, daca are in compozitie sau nu legume.

Acestea fiind spuse, am incercat sa “ascund” si sa “maschez” legumele in tot felul de preparate care sa-i para micutului “tiran” al mesei cat de cat apetisante sau sa incerce macar sa guste ce-i propun. Reteta de mai jos este un succes partial, acum aflandu-ne la stadiul de a accepta sa guste preparatul (si asta dupa ce l-am lasat pe el sa rada legumele si sa amestece compozitia), insa este un succes total pentru fetita, fiind nevoie sa le ascundem daca dorim sa oprim ceva si pentru noi.

clatite din legume 2 200x150 Clatite din legume

Clatite din legume

Ingrediente:

  • 1 dovlecel mediu
  • 1 cartof mediu
  • 2-3 morcovi medii
  • 2 oua
  • 3-4 linguri faina
  • sare si piper dupa gust

Legumele se spala si se curata de coaja. Dovleceii se curata si de seminte cu ajutorul unei lingurite cu care scobim miezul. Legumele se dau pe razatoarea mare, curatarea si raderea fiind doua activitati care permit implicarea copiilor in bucatarie.

Odata rase, legumele se scurg bine de zeama (fie in pumni, fie intr-o sita sau tifon), apoi se amesteca cu ouale si faina, potrivind de sare si piper. Punem atata faina cat sa se lege putin compozitia.

Clatitele pot fi prajite in ulei sau coapte la cuptor:

  • Daca le prajim, incingem putin ulei de masline intr-o tigaie, luam compozitie cu o lingura si o asezam in uleiul incins, niveland compozitia pana capata o forma plana. Se prajessc pe ambele parti si se scot pe hartie absorbanta pentru a elimina excesul de ulei.
  • Daca dorim sa le coacem, incingem cuptorul la 200 grade Celsius, punem intr-o tava de aragaz hartie de copt si turnam cu lingura compozitie de clatite, niveland si de acesta data pana obtinem o forma plana. Se coc pana se auresc pe margini, intorcandu-se pe fiecare parte SAU
  • Coapte intr-o tava de tarta/ tort unsa cu putin ulei.

Clatitele de legume se servec calde, cu putina smantana sau iaurt grecesc (eventual adaugand si putin usturoi zdrobit in iaurt sau smantana).