bebe 13 luni 200x133 Copilul la 1 an si 1 luna

Copilul la 1 an si 1 luna

Odata cu intrarea in cel de-al doilea an de viata al bebelusului te vei simti ca intr-o aventura in care descoperi lucruri noi in fiecare zi alaturi de el. O sa ti se para ca ai fost legata la ochi pana acum cand vei vedea cate lucruri fascinante poate copilul gasi in fiecare obiect de prin casa. Este o varsta foarte frumoasa, chiar daca putin epuizanta pentru parinti. Trebuie sa fii extra vigilenta in scanarea fiecarei incaperi sau mediu nou in care se afla copilul pentru a te asigura ca nimic nu atenteaza la siguranta puiutului tau. Acesta ti se va parea poate cel mai stresant aspect al vietii de parinte: potentialul de lovire/ ranire si toate acele “dar daca…?”. Insa incearca sa nu-i restrangi oportunitatile de crestere si descoperire a lucrurilor si mediului din jurul sau; pana la urma, asa invata despre ceea ce se intampla in lumea noastra.

Desi piciul tau crede ca stie ce-si doreste, tu stii de ce are el nevoie. Previzibilitatea si rutina vietii de familie ii asigura copilului mediul sigur de care are nevoie. Vei invata ca toleranta orelor lungi de asteptare ca tu sa termini cumparaturile si orice alt eveniment iesit din rutina lui zilnica va fi destul de limitata. Nu trebuie sa te gandesti ca el vrea sa-ti faca viata amara atunci cand protesteaza la casa de marcat sau in vizitele prelungite dupa ora lui de somn. Pe masura ce se maturizeaza si invata sa vorbeasca, va fi capabil sa comunice mult mai bine ceea ce isi doreste. La 13 luni copilul este departe de a comunica, asa ca trebuie sa fii destul de priceputa in a interpreta incercarile lui de a se face inteles.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti luna asta
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

bebe bea din canuta cu cioc 200x133 Copilul la 1 an si 1 luna

Merg sprijinit si beau laptic in acelasi timp!

Daca inca nu merge, atunci pregateste-ti camera video pentru ca primii pasi sunt aproape. Copiii parintilor care au mers devreme in copilaria lor vor manifesta acelasi interes pentru mers la varste fragede. Asteapta-te ca micutul sa mearga cu piciorusele oarecum departate, afisand o postura cracanata care il ajuta sa-si mentina echilibrul, chiar daca arata ca si cand s-ar fi dat jos de pe un calut! Pe masura ce devine mai increzator in fortele proprii, picioarele i se vor apropia, adoptand pasirea adulta (calcai-varful piciorului) in locul punerii intregii talpi la podea la fiecare pas.

Primii pasi nesustinuti pot aparea oricand in intervalul 9-18 luni, acesta fiind considerat perfect normal pentru dezvoltarea copilului. Lasa-l sa practice mersul sustinut sau sprijinit atat cat ii face placere si nu te grabi sa-l ajuti sa se ridice atunci cand cade, cu exceptia situatiilor in care se loveste serios, ci incurajeaza-l sa se ridice singur. Cazaturile sunt etape naturale in procesul invatarii mersului. Abordati impreuna suprafetele denivelate, cele acoperite de nisip, o mocheta cu multe cute pentru a-l ajuta sa ocoleasca si sa faca fata obstacolelor intalnite in cale. Pentru a-i creste increderea in fortele proprii, prefa-te ca mergi si cazi, atenta sa fii vazuta de ochii lui mici, apoi ridica-te si aranjeaza-ti hainele. Mai mult ca sigur ca cel mic va fi greu de oprit din ras, dar pe masura ce se amuza si mai tare, continua sa repeti cazatura pentru a crea un moment de pomina de care sa va bucurati toti ai casei!

Nu te grabi sa-i cumperi incaltaminte, mai ales daca vremea te ajuta! Incurajeaza-l sa mearga descult pe iarba din fata casei (tale sau a bunicilor), prin nisipul din curte, contribuind la intarirea muschilor inferiori si la imbunatatirea echilibrului. Daca vremea o impune, insa, afla de aici cum sa alegi prima pereche de incaltaminte.

La 13 luni copilul incepe sa arate cu degetul in directia lucrului dorit. Ajuta-l, numindu-i de fiecare data ceea ce incearca sa exprime.

Vei observa ca exista perioade de timp cand copilul nu pare sa inregistreze niciun progres in dezvoltarea sa: nu face si nu spune nimic nou. Apoi, dintr-o data, incepe sa faca si sa spuna tot felul de lucruri, ca si cand ar fi fost apasat pe un buton. Treaba ta e sa te asiguri ca ii oferi un mediu interesant, stimulant si sigur pentru ca el sa creasca sanatos si sa invete. Incearca sa nu-l fortezi sa achizitioneze sau consolideze abilitati noi; se va simti frustrat si isi va pierde interesul. Rolul tau trebuie sa fie acela de incurajare si sustinere mai mult decat de fortare. Aminteste-ti ca indiferent cat de apropiata te simti de copilul tau de numai 1 an si 1 luna, el este un individ unic si separat de tine, cu propriul sau caracter si personalitate.

Asteapta-te la multa indiscretie, curiozitate si interes luna aceasta. Bebelusul tau isi va baga nasul in dulapuri, sertare, sub paturi si se va catara pe orice suprafata. Este o varsta cu multe ocupatiuni, iar inca de cand face ochi, e intr-o continua cercetare si descoperire. Va fi capabil sa ia de pe jos si cele mai mici firimituri sau scame care, invariabil, vor sfarsi in gurita. Din pacate, acest obicei nu se rasfrange si asupra orelor de masa…

Devine interesat si de ceilalti copii de la locul de joaca, cateodata iti va da impresia ca isi cauta prieteni printre cei de aceeasi varsta cu el si ii urmareste indeaproape, incercand sa-i imite, pe cei mai mari.

Joaca

antemergator1 200x200 Copilul la 1 an si 1 luna

Antemergator

Este varsta la care jucariile de impins sunt foarte populare. Vagoane mici de trenulete cu manere care pot fi impinse sau trase sunt perfecte pentru manutele lui mici. La fel de bune sunt si jucariile cauza-efect care invata copilul despre cum poate controla consecintele. Jucariile scumpe nu sunt neaparat mai bune, desi sunt promovate ca atare. Copiilor mici le place simplitatea, asa ca pastreaza ambalajele de carton si pungile de hartie, hartia de impachetat si sticlele goale de plastic pentru ca au sanse la fel de bune ca orice jucarie scumpa sa devina obiectul preferat de manuit al copilului tau de 1 an si 1 luna.

Putem aborda si anumite actiuni pentru a exemplifica conceptul cauza-efect: umplem un pahar cu apa si il golim, aprindem si stingem lumina, ridicam si asezam capacul deasupra unei cutii, etc.

Descoperirea lunii acesteia sunt sertarele cu vesela! Oale, tigai, tacamuri, farfurii – toate sunt senzatia mometului! Daca nu doresti sa pateasca ceva, la fiecare cateva zile schimba si roteste (pentru a nu plictisi copilul) continutul sertarelor de jos: scoate obiectele la care tii si pune in locul lor tacamuri din lemn, vesela din plastic, tigai si ibrice mici si usoare.

Devine interesat de punerea a 2-3 cuburi unul peste altul si de toate jucariile care presupun trecerea unui obiect de la o persoana la alta, de exemplu tu si el. Ofera-i jucarii/ obiecte de diferite dimensiuni, texturi, iar dupa ce v-ati incalzit bine, da-i mai multe obiecte deodata (incepeti cu doua). Pentru exersarea echilibrului, este utila joaca cu mingea de la unul la altul prin rostogolirea acesteia pe podea.

Tot acum incercam sa introducem denumirile partilor fetei: nasucul, gurita, ochisorii si prezentam animalele si sunetele pe care acestea le scot: vacuta face muuuuuu, oita face beheeeee, pisica face miauuuu, etc.

Citeste despre joaca la 12-18 luni si cum te joci cu copilul de 12-18 luni.

La ce sa te astepti luna asta

  • Personalitatea sa va iesi mai mult la iveala luna asta pe masura ce invata sa-si exercite dorintele si sa respinga ce i se ofera. Cuvantul “NU” va fi la mare rang in vocabularul sau.
  • Momente de dragalasenie si afectiune spontane, mai ales atunci cand e obosit. Sunt clipe cand realizezei ca micutul tau e totusi un bebelus, mai ales dimineata, la trezire si cand i se face somn si iti solicita bratele.
  • Masa devine un nou loc de joaca. La varsta asta copiii nu au maniere; vor sa se joace cu mancarea, sa o simta in manute si, inevitabil, sa se murdareasca. Nu pot manui tacamurile, insa sunt experti in apucarea cu manuta a oricarei bucatele de mancare si imprastirea ei in jurul guritei, pe haine si scaunul de masa.
  • Nu stie ce ii este permis sa atinga si ce nu. Va trebui sa-ti adaptezi casa pentru a te asigura ca micutul e in siguranta. Obiectele pretioase se ascund sau se ridica pe nivelurile superioare ale mobilei pentru cativa ani. Merita sa investesti in dispozitive de siguranta pentru dulapuri, aparatoare pentru prize, porti de siguranta pentru scari si protectii pentru plite. Insa lasa loc si de putina aventura astfel ca micutul detectiv sa aiba suficient “material” de studiu.
  • Ore intregi petrecute in apa, mai ales vara. Piticii descopera magia apei, vor sa petreaca cat mai mult timp in cadita, iar vara puteti profita de vremea frumoasa prin montarea unei piscinute in curtea casei voastre sau a bunicilor unde copilul se poate juca in voie chiar si 1 ora. Adultii vor fi mereu alaturi de el pentru a-l supraveghea si incuraja sa se joace cu apa: urmariti bulele de sampon, fugariti ratuste de plastic sau incercati sa le prindeti intr-o plasa sau galetusa mica.
fetita 13 luni 200x133 Copilul la 1 an si 1 luna

Veselia e ocupatia de baza

Luna aceasta copilul:

  • sta bine in picioare, se ridica si se aseaza singur
  • face cativa pasi, sustinut/ sprijinit sau nu
  • bate din palme, face “pa”
  • unii copii pot bea din canuta cu cioc si incearca sa manuiasca singuri lingurita cu mancare
  • incearca sa spuna cateva cuvinte: “mama”, “pa”
  • te conduce sau iti indica cu aratatorul locul unde se afla obiectul pe care si-l doreste
  • ridica obiectele pe care le scapa pe jos, trece un obiect dintr-o mana in alta
  • se recunoaste in oglinda
  • rostogoleste mingea si incearca sa o prinda atunci cand i se ofera
  • pupa cand i se cere
  • intinde manutele si piciorusele in incercarea de a te ajuta sa-l imbraci
  • joaca de-a v-ati ascunselea
  • imita ceilalti membrii ai familiei (vorbeste la telefon, danseaza)
  • intelege instructiuni simple: “Nu”, “Vino la mami!”.

Alimentatie

Se pare ca apetitul copilului in cea de-a 13-a luna de viata sufera o schimbare brusca de macaz. Daca micutul nu prea mananca asa cum obisnuia si este dintr-o data marait, nu dispera, este un lucru cat se poate de comun. Este vorba despre o incetinire a cresterii copilului dupa primul an de viata, perioada in care nu mai are nevoie de atat de multe calorii pentru a sustine cresterea. Insa, copilasulului trebuie sa i se ofere zilnic alimente apartinand fiecarei grupe din cele enumerate mai jos:

  • Lapte si produse lactate, in jur de 3-5 portii pe zi. Daca alaptezi, continua! Exista beneficii semnificative atat pentru tine, cat si pentru copilul tau daca prelungesti alaptarea atat cat va simtiti bine amandoi. 3-5 sesiuni de alaptat pe zi sunt suficiente.
  • Continua sa oferi copilului lapte formula pana la varsta de 2 ani, in cazul in care nu alaptezi. In acelasi timp, trebuie avut in vedere ca cel mic sa nu refuze alte mancaruri datorita unui aport prea mare de lapte, intrucat pot scadea rezervele de fier din organism. Asigura-te ca piticul consuma alimente bogate in fier si vitamina C.
  • In dieta lui trebuie sa-si gaseasca zilnic locul fructele, legumele, cerealele, painea, iar carnea si pestele de 4-5 ori pe saptamana, oul de 2 ori pe saptamana. Acum este posibila introducerea albusului in dieta bebelusului, precum si a mierii naturale de albine.
  • Daca copilul nu mananca pe parcursul unei zile, nu dispera. Conteaza aportul caloric pe durata a mai multor zile si nu doar una singura.
  • Pentru potolirea setei se va oferi apa si nu suc de fructe sau lapte. Apa nu ii afecteaza dentitia si nici nu adauga extracalorii dietei zilnice. Citeste mai multe aici: Cata apa trebuie sa bea copiii mici, Cele mai sanatoase bauturi pentru copilul tau, Mancam fructe sau bem suc proaspat preparat?
canuta cu cioc 200x200 Copilul la 1 an si 1 luna

Canuta cu cioc

La masa, ofera-i lingurita. Chiar daca vei curata un sfert de ora dupa incheierea mesei (poti incerca sa asezi un cearsaf sau o musama sub scaunul de masa), copilul trebuie sa se obisnuiasca sa foloseasca lingurita si sa invete sa manance singur, in final. Incurajeaza-l sa manance in scaunul de masa si nu te supara daca arunca lingurita: nu o face din placere sarcastica, ci din curiozitate (cauza-efect), pentru a vedea ce se intampla daca scapa pe jos o lingura: “Daca scap lingurita, mami mi-o ridica..iar si iar…”.

In loc de biberon, ofera-i pentru baut canuta cu cioc, atat pentru apa cat si pentru masa de lapte.

Citeste despre cat trebuie sa manance un copil de 1-3 ani.

Sanatatea

In intervalul de varsta 12-15 luni, copilul trebuie vaccinat ROR (rubeola, oreion, rujeola). Vaccinul poate fi facut odata cu cel de la 1 an (vaccin anti-diftero-tetano-pertusis, anti-polio si anti-haemophillus influenzae tip B).

Incearca sa faci un obicei din a-l spala pe maini inainte si dupa fiecare masa. Lasa-l sa te vada si pe tine adoptand reguli simple de igiena de-a lungul zilei: te speli pe maini, pe dinti, etc. Sistemul lui imunitar se confrunta zilnic cu mii de microbi si toxine. Exista dovezi stiintifice care sustin ca datorita precautiei excesive a parintilor care se straduie sa ofere un mediu cat mai steril, alergiile copiilor sunt in crestere. Asadar, incercati sa pastrati un echilibru in casa. Asigura un standard minim, de baza, de curatenie si propune tinte realiste in ceea ce priveste treburile casnice care pot fi realizate in decursul unei zile.

Monteaza porti de siguranta in dreptul scarilor cu mai mult de 2 trepte, chiar si una la mana a doua isi face treaba foarte bine.

bebe 13 luni mananca 200x133 Copilul la 1 an si 1 luna

Lingurita si canuta cu cioc – noile achizitii la 1 an si 1 luna!

 

Sfaturi generale

  • Ai grija de tine la fel ca si de copil. Copilul invata de la tine: respecta-te si ai incredere in fortele tale pentru a le insufla si copilului. Nu neglija aspectele de baza ale alimentatiei si infatisarii tale. Nu degeaba se spune ca fetitele cu mamici cochete vor fi si ele, la randul lor, pline de eleganta si cochetarie. Programeaza un control la medicul stomatolog daca nu ai facut-o in ultimele 6 luni.
  • Verifica ca micutul sa corespunda greutatii si marimii solicitate de scaunul de masina pe care il foloseste. Cumpara un scaun de masina nou daca greutatea sau capul copilului depasesc limita sustinuta de scaun. Adapteaza-i centurile de siguranta daca acestea sunt prea scurte sau prea largi si asigura-te ca cel mic nu poate iesi din centuri. Ultima reglementare a Asociatiei Americane de Pediatrie recomanda montarea scaunului de masina in pozitie inversa sensului de mers pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
  • Daca fumezi, fa-o in absenta copilului. Copiii cu parinti fumatori prezinta un risc crescut de a dezvolta infectii respiratorii, astm, infectii ale urechii si alte probleme pe termen lung.
  • Daca pana acum ati impartit dormitorul cu copilul, poti incerca sa-l muti in camera lui. Ia-o treptat, incepand cu somnul de dupa-amiaza si petrecerea a cat mai mult timp in camera noua. Copiii de 1 an si 1 luna pot deranja foarte usor somnul parintilor, la fel precum pot fi si ei deranjati de impartirea camerei cu alti membrii ai familiei.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Ce nazdravanii face copilul tau la 1 an si 1 luna? Merge? Mananca bine? Incearca sa spuna 2-3 cuvinte?