fetita 15 luni 200x150 Copilul la 1 an si 3 luni

Copilul la 1 an si 3 luni

E timpul sa inveti cum sa faci sa ai un ochi si la spate! Luna aceasta piticul/ pitica tau stapaneste mersul mult mai bine, ceea ce inseamna ca pasii lui/ ei vor prinde ceva viteza. Cazaturile si loviturile sunt parte integranta in procesul deplasarii pe doua labute grase, insa vei vedea ca vei anticipa cand trebuie sa fii prin preajma copilului si cand ii poti lasa putina libertate de miscare. Terenul denivelat, gropile, suprafetele alunecoase si orice teritoriu nefamiliar constituie un mediu instabil pentru copilul de 1 an si 3 luni, crescand sansele ca acesta sa cada, insa ii ofera si posibilitatea de a-si testa echilibrul, asadar nu le ocoli. Asigura-te ca ii oferi toata intelegerea si il imbratisezi consolator atunci cand se loveste mai serios, insa nu fa din orice cazatura motiv de plans griji inutile. La aceasta varsta, copiii trec repede peste incidente daca parintii evita sa se lamenteze ori de cate ori un obstacol pune probleme de echilibru micutului naravas. In cazul evenimentelor serioase si care lasa “semne de buna purtare” pe pielea fina a odorului, empatia este cel mai puternic raspuns emotional pe care parintii il pot oferi copiilor; evita sa te simti ca si cum l-ai rasfata daca ii arati ca ii esti alaturi atunci cand sufera din cauza unei lovituri mai puternice. Din contra, ei cauta sa se reasigure de sprijinul, siguranta si dragostea pe care numai tu si taticul le puteti oferi. Baieteii, la fel de mult ca fetitele, au aceeasi nevoie de consolare atunci cand sunt tristi sau sufera sincer din orice pricina. 

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca si interactiunea
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatia
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

15 luni 200x172 Copilul la 1 an si 3 luni

Fericire maxima!

Dentitia primara completa (adica cei 20 de dinti) se finalizeaza in jurul varstei de 2 ani si jumatate-3 ani, ceea ce inseamna ca exista suficient spatiu in gingiile lor pentru dintii de lapte ce vor urma. Este foarte important ca dintii primari sa beneficieze de igiena constanta (2 ori/ zi) si corecta, intrucat acum are loc pozitionarea corecta a dintilor permanenti. Dintii de lapte sunt destul de predispusi la carii dentare, asa ca daca cel/ cea mic(a) mai suge la bineron, acum ar fi un moment bun sa-l “intarcati” si de tetina. La 1 an si 3 luni copilul poate sa aiba niciun dinte, la fel de bine cum poate avea 4-8 dinti si chiar 1-2 maselute, fiind considerat perfect normal.

Copilul de 1 an si 3 luni este fascinat de texturi diferite si de infatisarea obiectelor de tot felul. Poate dezvolta afinitati pentru o hainuta matasoasa sau plusata, o jucarie de plus sau o paturica, pe care o va solicita sa-l insoteasca la somn de fiecare data. Este absolut normal pentru copiii mici sa dezvolte un atasament pentru un obiect de tranzitie. Daca si copilul tau intra in aceasta categorie, nu trebuie sa te ingrijorezi si sa interpretezi atasamantul lui ca avand repercusiuni emotionale in viata adulta; este un lucru perfect natural.

Asteapta-te la multa vorbarie in “bebeluseasca”, insa nu te cazni sa dai vreun inteles sunetelor copilului. Unele cuvinte pot fi destul de clare: “mama”, “tata”, “da”, “nu”, chiar si numele unui frate/ sora mai mare, insa limbajul copilului se rezuma inca la silabe, mai ales ale substantivelor si in special a franturilor de cuvinte fata de cuvantul intreg. Fetele par sa vorbeasca inaintea baieteilor si chiar si la aceasta varsta sunt mult mai vocale si guralive.

Citeste despre evolutia si incurajarea limbajului la 12-18 luni.

E tentat sa atinga orice, chiar daca ii repeti ca nu are voie sau e periculos, el pare sa te ignore. Incearca sa-i explici calm ca nu-i este permis sa faca un anumit lucru si indeparteaza-l sau distrage-i atentia. Desi in alte situatii a-i spune ca intelege ce inseamna sa-i spui “nu”, dorinta de a face ceea ce este interzis nu mai tine cont de intelegerea negatiei. Ce poti face?

  • Stabileste cateva reguli si fii consecventa: de exemplu, sa nu atinga televizorul si bolul cu mancare al cainelui!
  • Ofera-i alternativa: “Vrei banana sau mar?”, “Vrei jucaria asta sau asta?”
  • Distrage-i atentia ori de cate ori face ceva nepermis sau ofera-i o alternativa.
  • Arata-i cum sa se poarte. Poate deveni rautacios cu copiii din parc: ii musca, ii impinge, chiar ii loveste. Explica-i ca nu asa ne purtam si invata-l cum sa procedeze atunci cand doreste sau nu-i convine un anumit lucru. Lauda-l de fiecare data cand se poarta frumos. Ofera-te ca exemplu: poarta-te si tu frumos; copiilor le place sa imite si vor copia comportamentul pe care il vad la parintii lor, fie el bun sau rau. De aceea, incearca inca de pe acum sa introduci in vocabularul tau cuvinte precum “te rog” si “multumesc” si foloseste-le cat mai des posibil, mai ales in prezenta copilului. Le va spune si el mai tarziu, cand va putea vorbi, fara a fi rugat intotdeauna sa le foloseasca.
  • Nu insista mai mult decat e nevoie! Cateodata avem tendinta sa facem din tantar armasar. 
  • Chiar daca ti se pare amuzant ceea ce incearca sa faca (ceva interzis, bineinteles), nu-l lasa sa te vada zambind, pentru ca el va considera acest lucru o incurajare.

Joaca si interactiunea

rinser 100x100 Copilul la 1 an si 3 luni

De mare ajutor in spalarea pe cap, chiar si la varste mari!

Copilul va incerca sa-ti ofere o manuta de ajutor, mai ales in cazul imbracatului/ dezbracatului. Aceste competente necesita timp indelungat de perfectionare, de ordinul anilor, ceea ce face ca din cand in cand sa-ti pierzi rabdarea sau sa fii prea grabita pentru a-i ingadui sa-si exerseze abilitatile. Scutecele inca sunt la ordinea zilei, insa acum iti va fi de 2 ori mai greu sa-l schimbi pentru ca adora sa umble gol prin casa si va cauta fiecare ocazie sa-ti “scape printre degete”. Ia cu tine cateva jucarii care prezinta oarecare interes atunci cand il schimbi si distrage-i atentia cu ajutorul lor, perfectionandu-ti, totodata, tehnica de schimabre cat mai rapida a scutecului. Daca adora sa dea din picioare energic cand i se schimba scutecul, stai pe o laterala a copilului decat in fata lui.

Baita zilnica este un nou moment de joaca adevarata. Probabil ca va fi greu de convins sa mearga la baie, insa odata ce l-ai bagat in cadita (unii prefera chiar cada parintilor, stand in picioare si cercetand fiecare ambalaj de prin preajma), iti va fi la fel de greu sa-l scoti de acolo. Stropeste in jur, spala jucariile, bate din picioare in apa, insa cand vine vorba de spalatul parului, se dezlantuie furtuna! Pentru a face mai usoara spalarea pe cap, foloseste sampon doar o singura data si acopera-i fruntea si ochii cu un prosopel (ai nevoie de ajutorul partenerului) pentru a nu-i intra apa sau sampon in ochi. Mai poti folosi in acelasi scop niste ochelari de inot pentru copii sau chiar dispozitive special concepute in acest sens, asa cum vezi in fotografii.

paravan spalare pe cap 100x100 Copilul la 1 an si 3 luni

Alt model de paravan

Apa este o sursa de fascinatie inepuizabila pentru copii mici, majoritatea fiind atrasi de apa. La aceasta varsta copilul nu intelege pericolul sau riscurile la care se expune, asadar nu va fi lasat nesupravegheat in apropierea apei. Copiii se pot ineca in cantitati mici de apa, asa ca asigura-te ca nu poate avea acces la galeti, castronul cu apa al animalelor, cadite sau recipiente care contin apa, precum si la piscinute, diguri, iazuri, paraie si orice alt loc unde exista volum mare de apa.

Ajuta-l sa-si devolte competentele sociale alaturandu-va sau formand un grup de joaca cu ceilalti copii din parc sau invitand acasa prietenele cu copii. Desi este putin probabil sa se joace unul cu celalalt, simpla prezenta a unei peroane noi in anturaj se poate dovedi distractiva, dar si educativa. Abia dupa varsta de 2 ani copiii incep sa interactioneze intre ei si sa participe impreuna intr-un joc (chiar daca si numai ca sa se alerge sau sa se intreaca la fuga intr-un magazin).

Citeste despre joaca la 12-18 luni.

La ce sa te astepti

Incepe sa foloseasca obiectele in scopul in care au fost concepute. Daca vede o perie, nu se mai rezuma doar la a o tranti de pamant, ci va incerca sa se pieptene cu ea. Imita actiunile adultilor din casa: vorbeste la telefon, danseaza, conduce, gateste, etc. Se arata interesat sa ajute la treburile gospodaresti, chiar daca mai mult incurca decat ajuta, insa nu i se va topi elanul!

Abordeaza alti copii la locul de joaca, insa este departe de a forma prietenii. Incurajeaza-l in orice forma de socializare. Inca se joaca individual, paralel fata de ceilalti copii, lucru perfect normal pentru gradul sau de dezvoltare cognitiva. 

joaca 200x194 Copilul la 1 an si 3 luni

Joaca cat cuprinde!

Luna aceasta copilul:

  • loveste mingea cu piciorul
  • foloseste regulat 3 cuvinte simple, preferatul fiind “Nu”
  • poate sa mearga inapoi si sa alerge usor, urca scari sustinut sau in patru labe
  • mazgaleste foaia daca i se da un creion
  • rade cand ceva il amuza
  • intoarce paginile unei carti, adora imaginile, pozele din carti sau albume
  • indica anumite parti ale corpului, daca este invatat sa o faca
  • intelege si executa instructiuni simple
  • arata obiecte si persoane cunoscute, foloseste obiectele in scopul in care au fost concepute (lingura, cana, matura, palaria, aspiratorul)

Alimentatia

la masa2 200x133 Copilul la 1 an si 3 luni

Incurajeaza-l sa-si foloseasca manutele sau lingurita

Daca inca alaptezi, nu te simti presata sa intarci. Exista beneficii clare pentru sanatatea ta si a copilului care promoveaza alaptatul atat cat tu si copilul va simtiti bine, fericiti la san. Nu uita, insa, ca laptele de san este (acum) sarac in fier, iar daca ingerasul mananca mult la san, e posibil sa refuze hrana solida. Limiteaza-te la 3-4 alaptari de-a lungul unei zile, mai mult compromitand mesele celelalte. Nu exista motiv pentru a-i suplimenta hrana cu lapte formula, exceptand cazul in care medicul de familie sau pediatrul ti-a recomandat acest lucru.

Ofera-i copilului sansa sa mestece alimente solide ori de cate ori se iveste ocazia, spre a-si folosi molarii in scopul pentru care au fost conceputi. Chiar daca nu e prea incantat ca mancarea i se serveste pasata grosier (cu furculita) si nu pasta ca pana acum, persevereaza! Multi dintre copii continua sa scuipe bucatelele de mancare multa vreme chiar si dupa ce au ajuns la varsta la care pot mesteca destul de bine. Gandeste-te la propriile tale obiceiuri si purtari fata de servirea unor preparare noi, si nu uita ca timpul, expunerea constanta, rabdarea si ocazile dese sunt cele incurajeaza copilul sa deprinda abilitati noi. La fel si foamea: il va stimula mai bine ca orice sa manance tot ce i se ofera si sa accepte gusturi si texturi noi!

Copilul de numai 1 an si 3 luni va manifesta mai mult interes pentru gustarile dese decat pentru mese putine, bogate cantitativ. Este un fenomen destul de intalnit in randul copiilor mici, insa e destul de ineficient in cazul familiilor ocupate care se straduie sa pastreze o rutina zilnica. Atata timp cat odorul tau are 3 mese principale pe zi si 2 gustari cu alimente sanatoase, fii sigura ca toate nevoile sale nutritionale sunt satisfacute. O gustare mica, alta decat cele din programul zilnic, oricat de neinsemnata ar fi, poate face diferenta in apetitul copilului. Incearca sa-i planifici ora de masa si sa fii pregatita sa-i oferi mancarea la timpul stabilit. Cei mici au tendinta de a manca mai devreme decat ora de masa a adultilor si fratilor mai mari. Pranzul in jurul orei 13 si cina la ora 19 este idealul pentru aceasta grupa de varsta.

Iata niste idei de meniuri pentru copilul de 1-3 ani.

Sanatatea

Este de-a dreptul imposibil sa previi aparitia unei raceli si de multe ori vei avea impresia ca nici n-a scapat bine de viroza precedenta cand apare la orizont o noua raceala. Daca l-ai dat deja la cresa, riscul de a contacta boli infectioase e mult mai mare intrucat copilul se afla in faza in care adora sa se apropie si sa devina foarte personal cu ceilalti copii. Multi dintre virusii comuni care tulbura linistea copilului de 1 an si 3 luni nu au leacuri efective, ceea ce inseamna ca de regula timpul le rezolva pe toate.

Ce poti face, insa, este sa ajuti la intarirea sistemului imunitar al copilului tau. Somnul, o alimentatie sanatoasa care sa cuprinda multe fructe si legume, odihna si izolarea sau petrecerea cat mai putin timp in preajma copiilor bolnavi sunt remedii de bun simt care pot fi implementate in orice familie. Incurajeaza-l sa-si spele manutele inainte de fiecare masa (uscarea este la fel de importanta ca fiecare pas din spalarea eficienta pe maini).

fetita cocheta 150x200 Copilul la 1 an si 3 luni

Cochetam cu moda

 

Sfaturi generale

  • Mentine-l ocupat dupa-amiaza si, daca este posibil, incurajeaza-l sa iasa in curte la joaca sau mergeti in parc, la un loc de joaca. Il va obosi, ceea ce insemana ca va adormi usor seara. Balansoarele, cutiile cu nisip, mingile, toboganele si tricicletele/ motocicletele sunt perfecte pentru aceasta grupa de varsta. Sunt innebuniti dupa jucarii care sa le implice tot corpul in manuirea lor, nu numai manutele.
  • Stabileste-i un program zilnic, o rutina de care sa te tii. Copilul de 1 an si 3 luni are nevoie de siguranta pe care i-o ofera faptul ca stie, in mare, cum se desfasoara fiecare zi din viata lui. Desi poate parea plictisitor pentru parinti, este ideal pentru copiii mici.
  • Cantati, jucati jocuri simple, cititi carticele. Este o varsta plina de farmec si multa informatie de descoperit. Ofera-i copilului sentimentul ca esti sincer interesanta de ceea ce se intampla in lumea lui micuta.
  • Centurile de siguranta trebuie montate corect si de fiecare data, fie ca e vorba de scaunul de masina, caruciorul sau tricicleta cu care mergeti in parc sau scaunul in care serveste masa. Luna asta o sa devina interesat sa se elibereze din centuri, asa ca asigura-te ca ele sunt fixate bine. Explica-le ca masina nu se misca de pe loc, caruciorul nu poate merge, iar mancarea nu vine daca nu sunt montate centurile de siguranta. Ofera-te de fiecare data ca exemplu, fixandu-ti centura de siguranta inainte de plecarea masinii.

Mamica.ro iti propune si cateva instrumente care iti vor fi de ajutor in urmarirea dezvoltarii bebelusului tau:

Toate aceste documente pot fi imprimate si puse la loc de cinste (usa frigiderului, un panou deasupra calculatorului, in agenda ta, etc), pentru a fi consultate ori de cate ori simti nevoia. Printeaza-le pe rand, in functie de varsta copilului, si bifeaza sau completeaza campurile specificate pe masura ce puiutul tau acumuleaza noi etape in dezvoltarea sa!

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Cum te intelegi cu micutul tau? Este incapatanat, cu personalitate puternica?