17 luni 200x133 Copilul la 1 an si 5 luni

Copilul la 1 an si 5 luni

Multa vorbarie si conversatie luna aceasta, pe masura ce copilul invata sa-si extinda sunetele vocale si sa spuna cateva cuvinte simple. Bineinteles ca nu vei intelege ceea ce doreste sa spuna, cuvintele lui sunt mai mult o insiruire de sunete decat vorbe adevarate, vorbind mai mult de unul singur. Devine timid in fata strainilor si situatilor noi. Episoadele de exprimare verbala se vor desfasura de cele mai multe ori acasa, acolo unde ei se simt cel mai confortanil si relaxati.

Insa nu tot asa stau lucrurile cand vine vorba de dezvoltarea fizica. Luna aceasta va fi inca si mai greu sa mentii un copil de 1 an si 5 luni la locul sau. Dispare intr-o secunda, cercetand ca un detectiv adevarat orice i-a atras atentia. Ceea ce inseamna ca va trebui sa-l supraveghezi indeaproape, mai ales atunci cand sunteti in spatii publice.

Probabil ca piticul/pitica nu mai vrea sa petreaca mult timp in carucior si va solicita sa coboare si sa alerge unde vede putin loc liber. Asigura-te ca ii montezi centurile de siguranta de fiecare data cand il pui in carucior si ia cu tine cateva fructe pe care sa i le poti oferi ca si gustare pentru a-l mentine in carucior atata timp cat este nevoie.

Nu uita ca un copil la varsta asta face 2 pasi deodata pentru fiecare pas al tau; picioarele sale sunt inca mici si trebuie sa depuna mult efort ca sa tina pasul cu tine. Oboseste repede si va solicita sa fie carat in brate.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatia
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Este varsta explorarilor si descoperirilor, a imaginatiei si a mirarilor. Cele mai simple lucruri vor fascina copilul de 1 an si 5 luni, fie ca e vorba despre un musuroi de furnici sau apa care curge la robinet. A invatat deja cum sa arate cu degetul si vei observa pe fata lui expresia sentimentului de mirare pe care il simte la vederea oricarui lucru care i se pare interesant.

Cuvantul “NU” va fi rostit in mod natural la varsta asta si va invata rapid cum sa-si manifeste protestul. Asteapta-te sa opuna rezistenta unora dintre solicitarile pe care i le formulezi luna aceasta, mai ales atunci cand trebuie sa-l intrerupi din activitatea in care era implicat. Se incordeaza in bratele tale, da din cap, tipa pentru a protesta cand este indepartat de ceea ce facea. Unii parinti vor fi surprinsi sa constate ca cel mic are personalitatea lui si riposteaza cand ii sunt incalcate drepturile. Invata cum sa linistesti tantrum-ul sau accesul de furie al copilului.

Patutul poate deveni oarecum neincapator pentru copilul tau, insa e destul de devreme sa-l muti intr-un pat normal de copii. Asigura-te ca se poate misca liber in patut si nu este incomodat de lateralele acestuia. Daca bara superioara a patutului ii vine la nivelul pieptului sau chiar sub, atunci trebuie sa fie mutat intr-un pat de copii. Evita sa folosesti perne si articole de lenjerie voluminoase pentru patut la aceasta varsta. Cei mai aventurosi dintre copiii de 1 an si 5 luni le vor folosi pentru a crea o treapta si a se inalta peste balustrada patutului. Acum, cu atata libertate de miscare, camera copilului trebuie monitorizata atent: ascunde cablurile, indeparteaza obiectele sau substantele care prezinta vreun risc pentru siguranta copilului. Creierul copilului este imatur in a decide ce este sigur si ce este periculos pentru sanatatea sa. Desi par destul de intelegenti si sclipitori, nu pot face inca legatura intre cauza si efect.

Joaca

Fii sigura ca ai destule jucarii care se pot stivui, cu forme si culori similare cu care cel mic se poate juca. Potrivirea perechilor si a obiectelor cu aspect asemanator incepe de la aceasta varsta. Nu te ingrijora cand copilul devine frustrat la vederea daramarii turnului pe care l-a construit si nici nu te grabi sa-i sari in ajutor. Rabdarea se deprinde prin exercitiu si repetitie.

La ce sa te astepti

cuburi 133x200 Copilul la 1 an si 5 luni

Blocurile de constructie – perfecte pentru maini mici

Dezbracatul si imbracatul sunt la ordinea zilei, mai ales daca ai o fetita. Adora sa mearga descult sau chiar gol prin casa, dar si sa-ti incalte sandalele. Imaginatia lui e la mare pret, ceea ce inseamna ca va interpreta utilizarea obiectelor dupa bunul plac. Insa varsta de 1 an si 5 luni este si cea in care copilul intelege si face legaturi intre activitatile care ii compun rutina zilnica, asa ca nu e de mirare sa-ti vezi micutul “ajutandu-te” in casa sau copiindu-ti obiceiurile. Iti vei vedea replica in miniatura: ce poate fi mai distractiv de atat?!

Cateodata comportamentul lui iti intinde nervii la maxim, avand momente cand alterneaza de la a fi deosebit de incantator la a fi chiar dificil. Trebuie sa respiri adanc si sa iesi la o plimbare scurta pentru a te racori. Actiunile tale conteaza cel mai mult pentru copil. Combinate cu afectiune, consistenta si reguli clare, copilul tau va beneficia de un mediu perfect pentru a-si ajusta comportamentul.

Incearca sa-ti aminteti ca cel mic/ mica nu face toate astea intentionat pentru a te necaji. Creierul lui este inca in plina dezvoltare, fiind modelat de experientele pe care le traieste. Copiii care cresc in case unde parintii utilizeeaza des violenta, este haos si toti membrii familiei sunt maniosi, invata ca aceste emotii sunt perfect normale. Daca simti ca experienele pe care le-ai trait in copilarie isi pun amprenta asupra educatiei pe care i-o oferi copilului tau, cauta ajutor de specialitate. Repetarea comportamentului abuziv de la o familie la alta poate fi oprita doar prin recunoasterea ei ca problema si gasirea de solutii constructive prin care comportamentul violent poate fi eliminat.

Luna aceasta copilul:

  • bate din palme, merge cu spatele, alearga, incearca sa sara
  • spune cateva cuvinte simple (in  jur de 6): mama, tata, ham, pa, papa, miau, etc
  • anticipeaza actiunea ce trebuie realizata la formularea unei afirmatii: daca sui ca e timpul sa mergeti afara, copilul se duce sa-si aleaga hainele
  • imita actiunile pe care le vede la adultii din jurul lui: vrea sa gateasca, dezbraca papusa, danseaza, etc.
  • devine interesat de jocurile de rol, calareste jucariile
  • executa instructiuni simple
  • incearca sa manance singur
  • recunoaste persoanele si locurile familiare
  • poate trasa o linie

Alimentatia

mananca singur 200x133 Copilul la 1 an si 5 luni

Mananc singur!

Evita sa gatesti mai multe feluri de mancare in speranta ca piticul/ pitica va manca mai mult. Copiii flamanzi au tendinta de a manca atunci cand au nevoie si sunt pregatiti sa o faca, ceea ce insemana ca trebuie sa fii atenta la cate gustari serveste intre mese.

Va manca mai mult sau mai putin la fiecare masa, va favoriza anumite feluri de mancare si va respinge cu indarjire unele alimente. La fel ca si adultii, copiii mici se vor razgandi deseori in privinta a ceea ce doresc sa manance sau sa refuze. Cateodata au pofta sa se aventureze incercand preparate noi, iar in alte zile nu vor sa manance decat acelasi lucru la nesfarsit.

Evita sa-i dai suc, nectar, ceai si orice alt lichid in afara de lapte si apa la aceasta varsta. Dintii lor sunt atat de vulnerabili la a face carii incat orice substanta care contine zahar, inclusiv majoritatea sucurilor (cele de fructe contin fructoza, adica tot zahar) vor creste riscul de a dezvolta carii dentare. La fel si ciugulitul continuu intre mese poate ataca smaltul dintilor, crescand sansele aparitiei cariilor.

Daca inca suge din biberon, este vremea sa il dezveti. Trebuie sa ai rabdare si sa te astepti la proteste vehemente pe masura ce realizeaza ca biberonul dispare din viata lor. Va afisa o oarecare fragilitate emotionala, fiind vorba despre despartirea de un obiect pe care l-a folosit atata timp si la care nu ar renunta in veci, insa trebuie sa stii ca ii faci o favoare . Ii poti oferi in schimb o canuta cu pai sau cu picurator.

Sanatatea

joaca1 200x200 Copilul la 1 an si 5 luni

Implica-te in joaca lui!

Nu limita expunerea copilului in medii unde sunt copii de varste diferite. Copiii nu se nasc sociabili si ei invata sa relationeze doar in compania altora, prin expunere permaneneta si oferindu-te pe tine ca model. Desi vei vrea sa-l protejezi de microbii altor copii, aceasta practica este una nesanatoasa in sine. Sistemul sau imunitar este conceput astfel incat sa faca fata bacteriilor potential periculoase si a virusilor si trebuie sa fie expus acestora pentru a capata imunitate. Bineinteles ca il vei izola de persoanele cu boli infectioase, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil.

Masurile simple de igiena ajuta copilul sa se mentina sanatos. Imbierea zilnica, schimbarea imediata a scutecului murdar, spalarea mainilor la intrarea in casa si inaintea fiecarei mese, vaccinarea, spalarea dintilor si izolarea fata de copiii si adultii bolnavi sunt suficiente. 

De multe ori nu-ti vei da seama cand cel mic se imbolnaveste si el la randul lui. Copiii de varsta aceasta devin dintr-o data tacuti, nu mai sunt interesati de mancare asa cum erau inainte si prezinta chiar si mici schimbari de comportament. Mai ales in zilele de incubatie a bolii, inainte de aparitia simptomelor, devin dintr-o data mai lipiciosi si maraiti. Daca simti ca aceste lucruri anunta aparitia unei raceli/ viroze, incercati sa ramaneti in casa cateva zile. Bolile sunt deosebit de contagioase in primele zile de la debut, iar iesirea din casa poate sensibiliza si mai mult copilul.

Unii copii nu au scaun zilnic, constipatia fiind des intalnita la aceasta varsta. Nu bea destule lichide, dieta e saraca in fibre, iata motive pentru aparitia constipatiei. Daca observi ca cel mic are de suferit de pe urma constipatiei, daca pare a-i fi frica sa aiba scaun de teama durerii, este cazul sa consulti medicul de familie sau pediatru; in caz contrar, nu ai de ce sa te preocupi.

Sfaturi generale

  • tantrum 200x133 Copilul la 1 an si 5 luni

    Imbracatul – factor declansator al tantrum-ului

    Inchide usile camerelor unde nu doresti ca cel mic sa aiba acces. Va simplifica viata intregii familii si va reduce nivelul de stres prin lipsa necesitatii de a fi mereu cu ochii pe copilul iscoditor.

  • Cumpara 1-2 cd-uri cu cantece pentru copii si ascultati-le acasa sau in masina. Cantecul si recitarea unor versuri sunt metode foarte bune de a risipi “norii” unui tantrum si ajuta foarte mult in dezvoltarea limbajului.
  • Daca nu sta linistit cand vrei sa-i tai unghiile de la maini si picioare, incearca sa faci asta cand doarme (eventual la somnul de dupa-amiaza cand ai destula lumina)
  • Copilul isi foloseste ambele maini in realizarea activitatilor in care se implica, asa ca nu vei stii inca daca va fi dreptaci sau stangaci. Vei afla acest lucru pe masura ce se aporpie de varsta de gradinita (spre 3 ani).
  • Nu te ingrijora daca copilul tau e un cracanat. Este o etapa normala in evolutia piciorului si va dura cativa ani pana cand picioarele sale vor avea aspectul bine cunoscut.

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Copilul tau mananca singur? Ii mai dai pasat sau accepta bucatelele de mancare? Mai beti din biberon?