19 luni 200x133 Copilul la 1 an si 7 luni

Copilul la 1 an si 7 luni

Avand in vedere jucariile imprastiate peste tot si dezordinea pe care o lasa oriunde ii ajung manutele, probabil ca le e clar tuturor ca ai un copil mic in casa. Mereu apare cate ceva care ii capteaza atentia o perioada de parca ar fi cel mai fascinant lucru din mana, pentru ca la cateva momente dupa ce respectivul a fost intors pe toate partile, cercetat, incercat sa vada la ce foloseste, sa fie aruncat intr-un colt al camerei si uitat pe vecie in favoarea unui alt lucru tot atat de nemaipomenit. Nu-i cazul sa te ingrijorezi de dezordinea lasata in urma sau de faptul ca cel mic nu se concentreaza prea mult asupra unui lucru, este perfect normal la aceasta varsta.

La fel de normal este si sa protesteze si sa transforme totul intr-o criza, acces de furie, cunoscut sub numele de tantrum. Asta nu inseamna ca mereu va fi asa nelinistit, ci ca inca nu detine abilitatea cognitiva necesara pentru a intelege cum functioneaza lucrurile. Cuburi care se rastoarna cand sunt construite intr-un turn prea inalt, forme care nu vor sa intre in spatiul dedicat in carcasa jucariei sau papusi care nu stau asa cum sunt puse pot fi motive numai bune de declansare a unui tantrum. Incearca sa ramai calma pe masura ce incidentul escaladeaza. Copilul are inca nevoie sa-l inveti cum sa-si gestioneze emotiile si sa nu se simta coplesit de sentimentele de furie care il incearca.

Varsta de 1 an si 7 luni nu inseamna numai frustrari si angoase. E varsta la care copilul incepe sa inteleaga umorul si descopera chicotitul. Daca te strambi la el si faci o mica pozna, ii gadili usor sau te prostesti cantand un cantecel, el va intelege ridicolul situatiei si va rade cu pofta.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale 

Crestere si dezvoltare

Ti se pare ca hainele micutului pleznesc pe el sau au intrat la apa? Se trezeste intr-o buna dimineata si ti se pare mai mare decat era cand l-ai culcat seara dinainte? Trebuie sa stii ca imaginatia nu-ti joaca feste si ca probabil asa s-a si intamplat. Copiii cresc, intr-adevar, mai mult in timpul somnului, intrucat atunci se elibereaza hormonii de crestere. Tot in timpul somnului se conserva si energia si se consolideaza amintirile, procese vitale in cresterea si dezvoltarea generala a copilului. Este adevarat ca ritmul de crestere este mai mic decat cel inregistrat in primul an de viata, asa ca nu te astepta sa ia in greutate la fel de mult ca in perioada bebelusiei.

Piticul/ pitica ta va creste mai mult primavara si vara fata de lunile mai reci ale anului. Creste in salturi, existand si momente de platou cand pare a nu inregistra niciun progres la nivel greutatii si inaltimii, pentru ca mai apoi sa ai senzatia ca cineva i-ar fi pus apa la radacina. Este dinamica normala de crestere in anii copilariei mici.

Joaca

Activ si ocupat sunt cuvintele care descriu cel mai bine copilul de 1 an si 7 luni. Inca din momentul in care se trezeste si pana cand capsorul lui intalneste din nou salteaua patutului la ceas de seara, va fi intr-o continua cercetare si examinare a mediului din jurul lui, atingand orice ii trezeste interesul. De accea, trebuie sa fii vigilenta in supravegherea lui : ce face si unde este. Daca e liniste prin casa si nu l-ai mai vazut de ceva vreme, nu auzi niciun sunet familiar, fii sigura ca face ceva care nu ii este permis!

construieste cuburi 200x135 Copilul la 1 an si 7 luni

Construieste din cuburi

Pune porti de siguranta la scari si inchide usile camerelor la care nu doresti sa aiba acces. Daca exista trepte mici si putine in casa pe care nu le poti securiza, asigura-te ca il inveti cum sa le urce (sprijinit intodeauna de balustrada sau in 4 labe)si mai ales cum sa le coboare (intodeauna cu spatele, sprijinind balustrada). Ideal ar fi daca l-ai convinge sa te solicite si sa te astepte ori de cate ori incearca sa urce sau sa coboare scari.

Te vei satura de cat de des iti vei auzi numele de-a lungul unei zile (cateodata si noaptea), chiar daca numai tu ai putea intelege sunetele pe care piticul/ pitica incearca sa le scoata, de aceea multi dintre parinti dezvolta asa numita surzenie selectiva. Strigatul in permanenta dupa mamica sau tatic, folosind niveluri diferite de intensitate, te va face sa te simti ca si cand copiulul va are la cheremul lui.

Desi este o varsta la care copilul isi exercita independenta, inca are nevoie de ajutorul tau pentru a se juca si pentru a-l distra. De asemenea, are nevoie sa fie cocolosit atunci cand i se pare ca viata e prea grea pentru el. Chiar cand te gandesti ca piticul/ pitica ta creste prea repede, se va intampla ceva care sa-ti reaminteasca ca nu are nici macar 2 ani de viata!

La ce sa te astepti

imita barbieritul 200x172 Copilul la 1 an si 7 luni

O mica "maimutica"

Incepe sa rosteasca sunete, chiar cuvinte noi, unele mai inteligibile decat altele. Unii dintre ei, mai vorbareti din fire, vor invata cum sa alature 2-3 cuvinte, cum ar fi “minge aici” si vor identifica persoanele familiare dupa numele lor. Este atras de animalul familiei (daca exista) si scoate sunetele caracteristice animalelor pe care le intalneste in cale. Vei fi asaltata de o multime de “ham-ham”, mieuneli si macaneli.

La 1 an si 7 luni, copilul este o mica maimutica care imita cam tot ce aude in jurul sau, asa ca daca ai obiceiul sa mai injuri, ai grija – cineva te asculta!

Cu atata activitate si asa viata plina in timpul zilei, seara sunt lati de oboseala, frecandu-se la ochisori a somn inca de la ora 20.00. Multi dintre copii au inca nevoie de 12 ore de somn in fiecare noapte, in caz contrar putand avea de a face cu un tanc marait si caruia nu-i convine nimic cat e ziua de lunga. Alaturi de un somn de dupa-amiaza de 1h30min-2h, cele 12 ore nocturne de somn sunt suficient pentru copilul mediu, normal care trebuie sa se dovedeasca un energic si entuziat in timpul zilei.

Asteapta-te ca cel mic sa se implice in fiecare activitate pe care o desfasori. Va dori sa te ajute si sa faca parte din lumea ta. Sunt duse zilele in care puteai sa-ti pui ordine in documente sau sa mai crosetezi ceva nestingherita. Cat ai clipi, daca nu da buzna peste tine sa-ti traga de fire sau de fusta pentru a te aduce acolo unde are nevoie, atunci fii sigura ca pune ceva la cale prin te-miri-ce colt al casei!

Luna aceasta copilul:

  • alearga bine si mult, vrea sa sara
  • intelege peste 200 cuvinte
  • recunoaste cand cineva greseste (cainelui i se spune pisica, mamei i se spune tati, etc.)
  • recunoaste imaginile dintr-o carte si le numeste
  • unii spun cand fac pipi (semn ca poti incepe antrenamentul la olita)
  • foloseste lingura si furculita
  • se spala pe dinti cu ajutor
  • ii face placere sa ajute la treburile casnice
  • arunca o minge
vorbeste la telefon 141x200 Copilul la 1 an si 7 luni

Alo, tati?

 

Alimentatie

Daca copilul nu vrea sa incerce alimente noi, introdu ceea ce refuza alaturi de alte alimente cu care este obisnuit. Este la ordinea zilei ca cei mici sa trebuiasca sa le fie servit un fel de mancare de 6-7 ori pentru a invata sa-l accepte (sau macar sa-l guste) intr-un final. E la fel de normal sa fie suspiciosi in fata noului, comportamentul reflectandu-se si la mesele zilnice.

Limiteaza mesele principale la 20-30 minute, iar gustarile la 10 minute. Copilul isi pierde interesul in a manca in scurt timp, asa ca fii sensibila la aluziile lui ca a mancat destul. Intoarcerea capului de la lingurita pe care i-o oferi, “nu”-ul repetat, incercarea de a se catara afara din scaunul de masa si impingerea farfuriei sunt semne clare care iti indica fie ca refuza mancarea, fie ca nu vrea sa mai manance, s-a saturat. Evita sa ii oferi recompense in mancare sau dulciuri, este doar o modalitate de santaj care iti va aduce numai deservicii pe masura ce copilul creste.

Daca bea prea mult lapte, e posibil sa manance mai putin la mesele solide. Mai mult de 600ml lapte/ zi este prea mult pentru un copil de 1 an si 7 luni. Daca inca alaptezi, limiteaza-te la 3-4 alaptari de-a lungul unei zile. Daca vrea san noaptea iar ziua face mofturi la mancare, atunci considera sa nu-i mai oferi sanul noaptea si limiteaza-te a-l alapta doar in timpul zilei. Copiii a caror sursa principala de alimentatie este laptele de san au carente de fier, putand dezvolta o anemie de toata frumusetea. Din cauza cantitatii mare de lapte, si apetitul lor se reduce.

Sanatatea

poarta de siguranta 133x200 Copilul la 1 an si 7 luni

Poarta de siguranta

Sunt copii mai sensibili care parca sunt raciti continuu, mai ales in timpul iernii. Un sistem imunitar subdezvoltat si care nu a avut posibilitatea de a dezvolta imunitate la sutele de virusi de raceala poate face organismul susceptibil a trece de la o viroza la alta. Virusii nu raspund la antibiotice, ceea ce inseamna ca, momentan, nu exista tratament. Daca copilul tau raceste, asigura-te ca bea multe lichide, este alintat si ramane in casa pentru cateva zile. Infectiile urechii sunt raspandite mai ales in cazul copiilor mici ale caror trompe ale lui Eustachio sunt mai scurte decat in cazul copiilor mai mari.

Daca te ingrijorea ca micutul/ micuta nu vrea sa bea lichide, vomita sau este mai somnoros decat in mod normal, mergi la un consult medical. Dificultatile de respiratie si febra sunt semne ca micutul/ micuta trebuie evaluat din punct de vedere medical. Unul dintre primele simptome pe care le poti recunoaste la copilul care va raci este mirosul diferit al respiratiei sale si inconfortul brusc pe care incepe sa-l simta, de parca “n-ar fi in apele lui”. Este important sa tii cont de instinctele tale si sa mergi la doctor daca simti ca ceva este in neregula cu copilul; tu il cunosti cel mai bine si stii ce nevoi are.

Sfaturi generale 

  • Daca are tendinta sa se constipe, asigura-te ca bea multa apa in timpul zilei. Copiii care refuza sa bea apa pot fi usor convinsi sa o faca in timpul baitei, daca li se ofera canute/ recipiente pentru apa noi sau daca sunt hidratati cu ajutorului paiului in timp ce se joaca.
  • Este vremea sa-i cumperi o tricicleta sau o motocicleta pentru plimbarile prin parc. Cu timpul va invata cum sa-si coordoneze miscarea picioarelor si cum sa-si pastreze echilibrul. La inceput incercati sa mergeti pe distante scurte, nu departe de casa/ masina, pentru ca va obosi repede.
  • Daca inca mai suge suzeta, este timpul sa renuntati. Suzeta poate intarzia dezvoltarea limbajului si il reduce la tacere mai ales acum, cand trebuie sa fie mai vocal decat oricand si sa inceapa sa vorbeasca. Tot suzeta este responsabila si in asigurarea unui confort emotional care ar trebui sa vina din partea parintilor si nu prin sugerea unei bucati de plastic total neigienic. Afla cum il dezveti de suzeta si suptul degetului.
  • Ai grija la jucariile care intra pe mana copilului si verifica ca acestea sa fie adaptate varstei sale. Este o perioada de dezvoltare orala si copilul va fi tentat sa muste, mestece, suga si sa roada tot ce gaseste in cosul cu jucarii.

Dezvoltarea copilului luna cu luna

Mai aveti suzeta?