2 ani 0si 2 luni 200x172 Copilul la 2 ani si 2 luni

Copilul la 2 ani si 2 luni

Luna asta te poti relaxa putin si poti lua o atitudine usor distanta fata de cel mic, intrucat acum este mai independent si a castigat destul control asupra corpului sau cat sa se descurce singur in mai multe situatii. Cateodata nu reuseste sa duca la bun sfarsit tot ceea ce intentioneaza, asa ca iti va solicita ajutorul atunci cand da peste ceva mai dificil. “Eu face asta” va fi cuvantul de ordine in aceasta perioada. Desi stii ca tie iti va lua mai putin de jumatate de timp sa faci ceea ce el si-a propus, nu asta e ceea ce urmarim.

Un expert in parenting a spus odata ca unul dintre obiectivele parenting-ului este acela de a ne scoate din uz, adica de a inceta sa mai facem lucrurile in locul copilului nostru, odata ce acesta a invatat cum si ce sa faca. Intr-adevar, e nevoie de mult exercitiu si abilitate pentru a reusi sa se imbrace, manance si sa comunice singur. Insa, sprijinit si ghidat in sensul cel mai pozitiv, copilul va invata ca perseverenta ii aduce rezultate.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Copilul tau se inalta in urmatoarele luni si devine mai “desirat”. Probabil ca nu va avea un apetit iesit din comun, iar pentru ca este atat de activ, orice surplus de grasime va fi topit in joaca de zi cu zi. Cercetarile recente au dezvaluit ca exista o corelatie intre excesul de greutate din copilarie care influenteaza riscul de a deveni obez sau supraponderal in viata adulta.

Piticul adora sa alerge, sara, topaie si sa se rastoarne. La varsta aceasta este capabil sa-si tina echilibrul intr-un singur picior pentru cateva clipe si sa-si coordoneze picioarele intr-o sesiune de topaiala si sarituri, insa pasii nu vor fi intotdeauna orientati spre inainte, cateodata calcand si in lateral sau in spate. Cand merge pe un drum necunoscut simte inca nevoia sa se uite la picioarele sale si pe unde calca.

Devine din ce in ce mai interesat sa se dezbrace singur, insa imbracatul nu-i surade asa de tare (poate pentru ca ii este si foarte greu sa o faca inca). Ora de baie ramane un moment preferat al zilei si, chiar daca la inceput va fi nevoie de multa rabdare si munca de lamurire pentru a-l convinge sa intre in cada, odata ajuns acolo, cu greu se va lasa scos din apa si imbracat. In fond, baia este un teritoriu fertil pentru tot felul de jocuri imaginare, iar cel mic va profita pentru a-si crea adevarate aventuri in cadru acvatic. Jocurile cu baloane de sapun, cele care implica apa, stropirea sau turnarea apei dintr-un recipient in altul il vor ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile motrice fine si sa inteleaga mai bine dinamica fluidelor. Insa, supravegheaza-l atent, este inca mic pentru a fi lasat sa se joace singur in apa, chiar daca in cada se afla si un frate mai mare. Un covoras antialunecare poate preveni cazaturile in cada, insa la fel de bine putem incuraja micutul sa stea asezat in cadita.

Joaca

joaca de rol 200x158 Copilul la 2 ani si 2 luni

Este atras de jocurile de rol

Jucariile de stivuit sau cele care pot fi sortate dupa culoare sau forma sunt foarte populare printre piticii de 2 ani si 2 luni. Numeste-i de fiecare data culoarea jucariei pe care o foloseste, insa nu te astepta sa recunoasca inca culorile. Este capabil sa grupeze formele similare si poate observa partea lipsa a unei jucarii, ceea ce il face sa porneasca in cautarea ei.

Probabil ca ai constatat deja ca piciul tau prefera sa faca lucrurile intr-un anumit fel si o anumita ordine. Atunci cand nu sunt lasati sa procedeze in felul lor, se supara repede si nu inteleg rostul interventiei celorlalti in treburile lui. Invata inca despre flexibilitate si abilitatea de a obtine acelasi rezultat procedand in moduri diferite. Fii calma si rabdatoare atunci cand nemultumirile lui escaladeaza si invata-l sa incerce mereu alternative noi.

Fa-ti un obicei din a te juca zilnic cu piticul tau. Cercetarile arata ca parintii care se implica activ in joaca copiilor si le acorda atentia de care au nevoie au parte de copii mai putin solicitanti. Acesti copii stiu ca vor primi destula atentie atunci cand se joaca si ca nu e nevoie sa se poarte urat pentru a fi bagati in seama de parinti. Spectrul sau de atentie este inca limitat, asa ca oricat de interesanta sau incantatoare este o jucarie, ii va solicita interesul doar cateva minute.

Incropeste o masuta pentru activitati artistice si pe care sa se afle cateva foi de hartie colorata, foarfeca pentru copii, niste stampile de cauciuc si acuarele. Evita sa-i oferi o varietate de optiuni din care sa aleaga, tot ce e mai mult de 3-4 articole il obosesc. Asigura-i un astfel de mediu prin rotatie, incluzand si plastilina, lutul, decupatul, etc. Probabil ca va necesita putin suport din partea ta la inceput, insa odata ce intelege cum se lucreaza cu fiecare obiect in parte, fa un pas inapoi si lasa-i frau liber imaginatiei. Unii copii sunt mai creativi decat altii, in timp ce unii nu vad nicio distractie in a tot lipi sau desena; insa, este important sa ia contact cu fiecare dintre activitati si sa gaseasca pe aceea care il stimuleaza si ii mentine interesul viu pentru mai mult de cateva secunde.

La ce sa te astepti

se dezbraca singura 200x132 Copilul la 2 ani si 2 luni

Incearca se se dezbrace singur

Este inca prea mic pentru a deprinde vreo eticheta sociala, ceea ce inseamna ca manierele sale la masa sunt ca si inexistente. Are destul timp sa invete cum se folosesc corect tacamurile si ca nu trebuie sa ne umplem gura la refuz cand avem in farfurie felul preferat de mancare. Ofera-te ca exemplu si lauda-l cand mananca cu gurita inchisa sau foloseste corect lingura.

Copilul tau intelege tot ce ii spui, atata timp cat nu te pierzi in detalii mult prea complexe . Este varsta la care incepe sa faca legatura intre doua concepte prezente in aceeasi propozitie: “Du-te la masa si adu-mi un mar, te rog!”. Abilitatile lui de comunicare nu sunt, inca, pe masura intelegerii de care da dovada si vor fi momente cand se va stradui sa te faca sa intelegi ceva care pare deosebit de important pentru el (ca mai toate lucrurile, de altfel) , fara ca tu sa reusesti sa iti imaginezi ceea ce iti solicita. De multe ori te vei gasi in ipostaza de a ghici prin eliminare ceea ce incearca sa-ti spuna, lucru perfect normal pentru varsta lui.

Asteapta-te ca cel mic sa caute o modalitate de a se distra in orice loc. Dulapiorul din baie, trusele de unelte, ustensilele de bucatarie si patiserie si mai ales sifonierul vostru. Fa-ti un obicei din a inchide usile si a le bloca acolo unde consideri ca exista un grad mai mare de pericol. In acelasi timp, nu trebuie sa ai pretentii sa-si tina lucrurile si jucariile intr-un spatiu special destinat in acest sens, sunt incapabili sa o faca la aceasta varsta; mai bine treci cu vederea aspectul asta si seteaza-ti asteptari mai realiste.

Luna aceasta copilul:

  • isi spala si usuca mainile fara ajutor (insa daca vrei sa fie si curat, atunci intervin-o)
  • este inteles de majoritatea persoanelor adulte cu care intra in contact
  • reuseste sa traseze o linie oarecum dreapta

Alimentatie

mananca singur 171x200 Copilul la 2 ani si 2 luni

Lasa-l sa manance de unul singur!

Nu mai este cazul sa-ti hranesti puiul de 2 ani si 2 luni pentru ca o poate face si singur. Unii parinti continua sa le dea piticilor sa manance cu lingurita, mai ales atunci cand sunt ingrijorati ca cel mic nu ar manca suficient, insa nu le e de niciun ajutor copiilor care trebuie sa invete cum sa manance singuri, cu manuta lor. Parintii trebuie sa renunte a mai controla masa copilului si, asa cum bine vor observa in timp, grija inutila ca mananca prea putin aduce si mai multa tensiune in relatia parinte-copil, punand presiune asupra copilului care oricum nu va manca mai mult daca este cicalit in continuu; asa ca, in privinta mancarii, mai putin inseamna de multe ori mai mult.

La 2 ani si 2 luni copilul poate trece la consumul de lactate degresate. Atata timp cat dieta lui presupune un aport suficient de grasimi bune, lactatele degresate sunt suficiente pentru a sustine nevoile organismului in crestere. Laptele vegetal (orez, soia, migdale, etc) si orice alt tip de lapte in afara celui de vaca trebuie sa fie fortificat cu calciu pentru a asigura aportul optim recomandat zilnic. Nu strica sa incepem sa citim cu mai multa atentie eticheta alimentelor, este o investitie pe termen lung, desi usor consumatoare de timp la inceput.

Daca ai un micut anteprescolar care prefera sa manance o masa mai consistenta imediat dupa somnul de dupa-amiaza (la 5-6 seara), poti sa-i muti gustarea de dupa somn seara, inainte de culcare. Un iaurt, un fruct, putina branza si paine prajita sunt suficiente pentru a nu i se face foame pe parcurul noptii, insa nici prea mult ca sa-i deranjeze somnul.

Sanatatea

 

spalatul pe maini 200x150 Copilul la 2 ani si 2 luni

Invatam sa ne spalam pe maini

Spalatul pe maini trebuie sa fie o obisnuinta, chiar daca are inca nevoie de multe incurajari si staruinte pentru a se spala. Poti introduce in rutina zilnica si spalatul pe fata de dimineata sau la trezirea din somnul de peste zi. Spalatul parului poate fi efectuat mai rar, chiar si 1 data pe saptamana daca cel mic nu transpira mult.

Din pacate, racelile si infectiile respiratorii sunt des intalnita la aceasta grupa de varsta, pentru unii dintre micuti nasul mereu plin de mucozitati fiind o permanenta in perioada rece a anului. Servetelele se folosesc o singura data, iar batistele se vor evita. Chiar daca ii va fi greu la inceput sa foloseasca servetelele de hartie atunci cand stranuta si sufla nasul, insistand asupra folosirii lor, copilul va fi creat un obicei in scurt timp.

Multi parinti incep antrenamentul la olita la varsta de 2 ani si 2 luni. Vom porni de la premisa ca nu vom certa copilul pentru multele accidente care vor avea loc pe parcursul procesului de deprindere a folosirii olitei, ci vom persevera continuu in atingerea obiectivului. Controlul asupra sfincterului tractului urinar se dobandeste inaintea celui anal, intre cele doua putand exista chiar si luni diferenta de antrenament sustinut. Sterge repede si fara mare tam-tam atunci cand se iveste vreun accident si incurajeaza copilul sa-ti spuna atunci cand nu a reusit sa faca la olita.

Desi cu siguranta isi doreste sa faca totul de unul singur, trebuie sa-i urmaresti cu atentie miscarile de toaletare a infatisarii: perierea parului, spalatul pe dinti, taierea unghiilor de la maini si picioare, chiar si stergerea la fundulet cad toate in sarcina ta.

Sfaturi generale

  • citim 200x200 Copilul la 2 ani si 2 luni

    Cititul este la ordinea zilei

    Citeste-i zilnic. Pune la cale un coltisor in care va puteti cuibari amandoi si lasa absorbiti de lectura unei carti indragite. La fel de populare printre cei mici sunt si povestile audio.

  • Incurajeaza-l sa mearga descult cat mai mult timp posibil si ori de cate ori talpile sale nu ar avea de suferit. Copiii invata despre lumea din jurul lor prin toate simturile lor, inclusiv cu ajutorul talpilor.
  • Daca ai ceva banuti in plus, nu-i folosi instinctiv pentru a-i lua jucarii scumpe. Sunt mii de idei si mici lucruri, ieftine sau chiar gratuite, care bucura orice pitic. Nu te neglija pe tine insati; o garderoba mai noua sau un moment de relaxare sunt la fel de importante precum si placerea copilului tau.
  • Daca observi ca micutul trebuie sa se apropie destul de mult de diferite obiecte pentru a le vedea sau isi acopera un ochi pentru a-si concentra privirea, du-l la un consult oftalmologic. Depistate de timpuriu, problemele oftalmologice se rezolva mai bine.