27 luni 200x200 Copilul la 2 ani si 3 luni

Copilul la 2 ani si 3 luni

Ai in fata o luna tare ocupata intrucat piticul tau incepe sa puna bazele abilitatilor sociale, emotionale si fizice. Vei avea zile de maxima frustrare, dar si de incantare extrema. La fel ca orice adult, si micutul tau de 2 ani si 3 luni are zile mai bune si mai proaste, iar pe cele proaste le imparte cu toata lumea, nu le tine numai pentru el. Frustrarea este cauza promordiala a tantrum-urilor copiilor de 2 ani care se gasesc deseori in imposibilitatea de a comunica celor din jur ceea ce isi doresc.

Multi parinti incearca din rasputeri sa evite aceste accese de furie, insa constata ca exista un prag de la care distragerea atentiei nu mai este eficienta. Secretul incurajarii comportamentului dorit consta in surprinderea copilului atunci cand se joaca sau se poarta intr-o maniera care ne face placere si laudarea acestui tip de comportament pe care ne dorim sa-l vedem mai des adoptat in purtarile zilnice ale copilului. Copiii care observa ca singurul moment in care beneficieaza de atentie este atunci cand se poarta necorespunzator vor continua sa repete acest tip de comportament intrucat stiu cu siguranta ca vor obtine o reactie din partea parintelui. Cand ai aproape 2 ani si jumatate, orice farama de atentie, chiar si negativa, este de preferat totalei neglijari.

  1. Crestere si dezvoltare
  2. Joaca
  3. La ce sa te astepti
  4. Alimentatie
  5. Sanatatea
  6. Sfaturi generale

Crestere si dezvoltare

Copilul tau isi mareste vocabularul, fiind capabil sa foloseasca in jur de 50 de cuvinte sau chiar mai mult. Va incerca sa lege 3-4 cuvinte intr-o propozitie, sa foloseasca corect pluralul cuvintelor simple si sa execute instructiuni complexe, formate din mai multe actiuni. Daca il rogi sa mearga intr-un anume loc si sa-ti aduca un lucru, este foarte posibil sa reuseasca. Va incerca sa-ti povesteasca ceea ce tocmai a facut sau sa-ti spuna cum si-a petrecut ziua. Centrii nervosi ai vorbirii si limbajului sunt foarte activi, absorbind foarte multa informatie (ca un burete), asadar asigura-te ca se vorbeste foarte mult in casa si mai ales in preajma celui mic. Daca face o greseala in exprimare, nu-l corecta tot timpul, intrucat ii poate influenta negativ viitoarele incercari de exprimare. Ce s-a dovedit a avea mai mult succes este repetarea corecta a cuvantului sau a frazei, fara a critica exprimarea gresita a copilului. Iar cand incearca sa vorbeasca corect si ii reuseste, lauda-l bine de tot.

Luna aceasta ne spalam si ne uscam des pe maini, mai ales daca incepem si antrenamentul la olita. Ia-i un inaltator pentru a-i facilita accesul la chiuveta si sapun, insa supravegheaza-l atent. Joaca in apa are mare “lipici” la copii, fiind o tentatie la care cu greu poate rezista. Arata-i care este prosopul lui, insa nu te astepta ca el sa il foloseasca exclusiv; vei observa ca orice textila la indemana e buna pentru a-si usca mainile: ce vede doreste, ce-i al tau e si al lui iar ce-i al lui e tot al lui, bineinteles.

Pentru moment, el nu vede niciun motiv pentru care ar imparti un lucru si nu intelege de ce s-ar sacrifica pentru binele altora sau sentimentele lor. De aici si momentele jenante cand se holbeaza la cineva cu o infatisare diferita, lucru perfect normal in mintea lor. Iti va indica o persoana care arata diferit si iti va pune intrebari, desi te vei simti inconfortabil, insa curiozitatea copilului de 2 ani si 3 luni este mereu “flamanda” si nu-i da pace pana nu primeste un raspuns satisfacator.

Joaca

lego 128x200 Copilul la 2 ani si 3 luni

Un mic mester Manole

Luna aceasta este timpul sa umpli casa de blocuri de constructie. Este un lucru normal pentru un copil de 27 luni sa construiasca un turn de 8 cuburi sau mai mult. Construirea si daramatul cuburilor il poate tine ocupat zeci de minute in sir, asa ca ofera-i cuburi de diferite marimi si viu colorate pe care sa le manevreze cu placere. Poate dezvolta preferinta pentru o anumita jucarie, insistand sa o poarte cu el peste tot, chiar si la somn, lucru perfect normal pentru varsta lui.

Indiferent de cat de atasat este cel mic de obiectul sau de tranzitie, nu exista nicio sansa ca plusul sau masinuta preferata sa te inlocuiasca ca nevoie de afectiune. Unii copii au un simt tactil mai bine dezvoltat decat altii, frecand in manuta sau de buza superioara paturica sau urechile iepurasului cand sunt suparati sau obositi. Adancitura dintre buza superioara si nas se numeste filtum (sant subnazal), fiind o zona deosebit de sensibila. Unii parinti se tem ca suptul degetului sau atasamentul exclusiv fata de o jucarie este un indiciu al faltului ca piticul lor este un individ emotiv sau foarte sensibil; insa stim ca cei mici dezvolta atasamente emotionale din varii motive si ca acestea nu constituie motiv de ingrijorare pentru parinti.

La ce sa te astepti

Luna acesta casa ta va rasuna de tipete dupa mama si tata, mai ales atunci cand te cauta. Cateodata va tipa de-a dreptul isteric intrucat are ceva sa va arate si trebuie sa o faca chiar atunci! Incercati sa-i impartasiti entuziasmul chiar daca nu considerati ca ceea ce va arata e nemaipomenit. Pentru un copil de 2 ani, lumea e un loc incredibil de fascinant in care se petrec lucruri absolut minunate! Nu uita ca de multe ori vad lucruri pentru prima data in viata lor!

Lipsa de independenta sub orice forma este un motiv de conflict intre copil si parinte. Pana la aceasta varsta ii este clar deja ca sezutul in centuri de siguranta in scaunul de masina sau carucior este un lucru normal. Insa, la fel de adevarat este si ca deschisul centurilor nu mai e un secret pentru copilul de 2 ani si 3 luni care cauta permanent sa se elibereze din stransoare, ceea ce pentru parinti poate insemna ca este nevoie sa-si puna la punct un repertoriu de reactii pentru a face fata acestor situatii. Un sistem de recompense mici este eficient, la fel ca si refuzul de a porni masina si plimbarea fara inchiderea centurilor si oprirea vehiculului ori de cate ori se incearca eliberarea din centura de siguranta, fara exceptie. Daca piticul pricepe ca tantrum-ul si protestele repetate ii asigura o calatorie libera, lipsita de rigoarea centurii de siguranta, va perpetua comportamentul neadecvat la nesfarsit.

musca 200x133 Copilul la 2 ani si 3 luni

Ti se pare cunoscut, nu-i asa?!

E posibil sa ai de-a face si cu putina agresiune luna aceasta pe masura ce copilul deprinde bunele maniere sociale. Lovitul, muscatul si impinsul sunt reactii fizice normale la situatii frustrante. Chiar daca acest lucru te pune intr-o lumina nefavorabila in timp ce tu ii iei apararea piticului tau, incearca sa arati un gram de empatie si pentru celalalt copil implicat. Aminteste-ti ca purtarea copiilor mici isi are originea, deseori, in partea primitiva, imatura a creierului. In timp, copilul va dezvolta centrii rationali superiori care vor dicta un comportament social adecvat.

Luna aceasta copilul:

  • incepe tirul intrebarilor de tipul “De ce?”
  • sare si aterizeaza pe ambele picioare
  • deschide usile de unul singur
  • intelegele notiunile opuse simple de tipul mic-mare sau sus-jos.

Alimentatie

cearta 200x133 Copilul la 2 ani si 3 luni

Ce-i al tau e si al meu, ce-i al meu e numai al meu!

Nu te stresa foarte tare daca refuza sa manance. Va fi foarte ocupat cu activitatile sale, asa ca orice actiune in care i se cere sa stea locului va fi un afront greu de suportat. Alimentele bogate in proteine il satura, asa ca daca sta pe langa frigider vaitandu-se sa-i dai una-alta sau adora gustarile, asigura-te ca mesele sale sunt bogate nutritional. Fasolea gatita, ouale, pestele, carnea, branzeturile sunt surse de proteine de calitate. Incurajeaza-l sa mestece mancarea si evita sa-i mai pasezi alimentele. Varsta de 2 ani este momentul cand apar molarii cu functia specifica de macinare/ sfasiere a hranei inainte de a fi inghitita.

Daca inca mai bea din biberon, incercati sa-l scoateti si pe acesta din obiceiurile zilnice. Biberoanele cu lapte sau suc de fructe pot duce la aparitia cariilor dentare. Exista tot felul de canute special concepute pentru nevoile celor mici, insa majoritatea sunt capabili sa bea singuri dintr-o cana sau un pahar. Lasa-l sa te vada cum bei apa simpla din pahar, in detrimentul sucurilor sau al alcoolului.

Sanatatea

Nu fi foarte protectiva cand vine vorba de expunerea copilului in mediul inconjurator. Sistemul lui imunitar va fi mai eficient daca este suspus zilnic virusilor si microorganismelor prezenti in viata de zi cu zi. Vaccinarea obigatorie, spalatul pe maini si minimizarea expunerii la persoane bolnave este tot ajutorul de care are nevoie un copil la aceasta varsta. Suportul acordat sistemului sau imunitar este o investitie pe termen lung: somnul suficient, aportul nutritional corect, odihna si joaca, o familie care traieste in intelegere sunt toate adjuvante in functionarea optima a sistemului imunitar al copiilor.

Atunci cand cel mic nu se simte bine, empatia pe care i-o arati este vitala. Cercetarile au demonstrat ca copiii ai caror parinti demonstreaza un comportament grijuliu si empatic sunt adulti sanatosi mintal. Este foarte important sa intelegi ceea ce simte copilul tau si sa faci tot posibilul pentru a-i spori confortul. Chiar daca pare prematur, el invata inca de pe acum ce presupune meseria de parinte. Nimic nu este prea mult pentru copilul tau, nu exista rasfat, mai ales cand vine vorba de iubire si bunatate.

Sfaturi generale

  • animal 200x137 Copilul la 2 ani si 3 luni

    Un companion de nadejde

    Daca nu aveti un animal de companie in casa, luati in considerare achizitionarea sau adoptarea unuia. Urmandu-ti exemplul, copilul tau va invata sa respecte animalele si ce presupune ingrijirea unuia. Purtarea frumoasa, hranirea si joaca sunt concepte pe care le invata ingrijind un animal, iar mai tarziu, chiar responsabilitatea (animalul are nevoie de un mediu curat in care sa traiasca, trebuie plimbat, hranic, curatat zilnic, etc.)

  • Din cand in cand, iesi impreuna cu sotul tau, doar in doi, si concentrati-va pe relatia voastra de cuplu. Unul din cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau este sa ai o relatie solida, plina de iubire cu partenerul tau. Cuplurile unite si care impart intre ei ingrijirea copiilor se recupereaza mai des in cazul certurilor cotidiene si experimenteaza mai multa placere izvorata din activitatile familiale.
  • Fa zilnic sport sau exercitii fizice si implica-l si pe cel mic. O plimbare usoara sau in pas mai alert, o iesire la un muzeu, o vizita in jurul blocului sau pedalarea unei biciclete in aer liber nu sunt activitati complexe si au nevoie doar de putina planificare.
  • Chiar daca ai vreo fobie despre insecte sau alte taratoare, evita sa o afisezi fata de copilul tau. Cercetarile au demonstrat ca cei mici nu au o frica naturala fata de viata salbatica, insa au tendinta sa o dezvolte ca rezultat a reactiilor nefiresti ale parintilor.
Piticul tau reuseste sa imparta jucariile cu ceilalti copii? Si-a facut prieteni la locul de joaca?