copil musca fetita de nas 200x133 Copilul meu musca si loveste

Copilul meu musca si loveste

O mamica ingrijorata cere ajutor: “Astazi, la locul de joaca, baietelul meu a muscat fetita prietenei mele! Prietena mea nu s-a suparat, ba chiar m-a asigurat ca e o etapa normala in dezvoltarea copilului si nu am motive sa ma ingrijorez, insa sunt ingrozita! De ce a procedat asa fiul meu? Si cum pot impiedica aparitia unor asemenea situatii?

Intr-adevar, se pare ca prietena mamicii ingrijorate are ceva experienta cu cei mici si stie ca muscarea partenerilor de joaca este o problema des intalnita la varstele mici (1-3 ani); poate ca prietena a experimentat aceste lucruri direct, trecand prin acelasi stadiu de agresivitate cu fiica ei.

Muscatul sau lovitul sunt raspunsuri elementare prin care copilul ataca persoana care il supara. Copiii sunt mici, destul de firavi si nu reusesc sa-si coordoneze miscarile atat de bine, prin urmare, fac ceea ce le este cel mai usor – musca sau lovesc cu mana si piciorul!

Copiii proveniti din familii puternic disciplinate se simt lipsiti de orice putere, de aceea nu scapa nicio ocazie sa exerseze ceea ce vad acasa si pe altii, facandu-i sa se simta superiori, puternici. Pe de alta parte, copiii crescuti fara disciplina si invatati sa li se ofere totul atunci cand solicita ceva, nu au toleranta pentru frustrare sau manie, asadar musca pentru a obtine ceea ce isi doresc in acel moment!

Cei mici nu pot folosi cuvinte pentru a-si exprima emotiile, dar mai ales nevoile, dorintele si nu stiu inca cum sa-si controleze sentimentele. In plus, nu au nici cea mai mica idee despre ce inseamna sa lovesti sau sa faci pe cineva sa sufere. Atunci cand isi musca un prieten, de cele mai multe ori nu avem de a face cu un act de agresiune: este pur si simplu o modalitate imatura de a se face inteles, de a experimenta cauza si efectul, de a obtine ceva sau o intorsatura nefericita a jocului.

  1. Ce sa NU faci
  2. Ce sa faci
  3. Primul ajutor

Ce sa NU faci

Multi dintre parinti raspund emotional atunci cand copilul lor isi foloseste dintii pentru a musca pe cineva: mai intai se simt furiosi, apoi pedepsesc copilul. Si asta pentru ca vedem muscatul din perspectiva unui adult. Insa, daca putem intelege ca muscatul este in principal un raspuns reflex, putem evita sa reactionam intr-unul dintre modurile tipice, insa ineficiente si total inutile:

  • Nu-l musca si tu la randul lui pentru a-i arata cat de tare doare sa musti. Copilul tau nu isi musca intentionat colegul. El nu intelege ca a procedat gresit, iar raspunzandu-i prin aceeasi actiune este posibil sa-i transmiti ca muscatul este acceptabil sau sa-l confusezi si mai mult.
  • Nu considera ca se poarta urat in mod intentionat. Un copil mic care musca va fi tratat diferit decat copilul mai mare care intelege ca muscatul este un lucru urat
  • Nu tipa la copil. Nu vei reusi decat sa il sperii si mai tare, iar copilul nu invata ca ceea ce tocmai a facut este gresit.

Ce sa faci

dintisori 200x152 Copilul meu musca si loveste

Dintisori pregatiti de actiune

Atunci cand vei intelege ca actiunile copilului tau sunt normale si ca nu afiseaza intentionat un comportament agresiv, vei fi pregatita sa iei masurile necesare pentru a-l invata cum sa-si comunice frustrarea si mania. Este nevoie de timp si de multe repetitii:

  • Indeparteaza orice forma de recompensa pentru muscat: daca al tau copil se cearta cu un altul pentru a-si castiga dreptul de a se juca exclusiv cu o jucarie si recurge la muscarea/ lovirea partenerului de joaca, asigura-te ca indepartezi obiectul disputei pentru ca cel mic sa nu se “bucure” de recompensa, chiar daca nu a facut decat sa-si apere posesiunea si a muscat pe oricine a atentat la bunul lui.
  • Acuza comportamentul, nu persoana. Comportamentul copilului care musca si loveste este urat, insa copilul in sine nu va fi niciodata catalogat ca fiind rau; copiilor carora li se repeta mereu cat de rai sau prosti sunt, vor ajunge in final sa creada si ei sau sa actioneze in consecinta.
  • Observa si intercepteaza. Pe masura ce devii familiara cu reactiile copilului, vei fi capabila sa intervi chiar inainte ca muscarea sa se produca. Daca observi ca al tau pitic se infurie sau ceva il supara – probabil ca sa castige suprematia asupra vreunei jucarii – intervino si distrage-i atentia cu altceva.
  • Invata-l. Imediat ce a muscat un partener de joaca, coboara la nivelul lui si priveste-l fix in ochi, spunandu-i 2-3 propozitii scurte pe care vrei sa si le insuseasca: “Muscatul/ lovitul doare. Noi nu muscam/ lovim! Imbratiseaza-l acum pe Claudiu ca sa-l impaci.” (limiteaza-te doar la primele 2 propozitii daca copilul este prea mic). Apoi, ofera-i cateva solutii pentru cum sa gestioneze astfel de situatii in viitor: “Daca doresti o jucarie, cere-o frumos sau vino la mine sa te ajut” sau propune-i sa faca schimb de jucarii.
  • Evita sa muscati in joaca. Il confusezi atunci cand te joci cu el muscandu-i degetele de la maini sau de la picioare. Cel mic nu va intelege cand muscatul este permis si cand este interzis. Cu atat mai greu ii va fi sa-si dozeze presiunea pe care o foloseste atunci cand musca. Pe masura ce creste, incepe sa inteleaga ca unele lucruri pot fi facute in joaca, cu grija si uosr, insa nu si la manie.
  • Acorda mai multa atentie victimei. In mod normal, ne canalizam intreaga energie corectand actiunile atacatorului si nu oferim nicio consolare copilului muscat. Linistind victima, agresorul poate intelege ca actiunile sale au cauzat frica si durere colegului sau de joaca. Il poti incuraja pe micutul tau sa-l linisteasca pe colegul agresat.
  • bebe musca nasul taticului1 200x200 Copilul meu musca si loveste

    Nu-l lasa sa te muste nici macar in joaca!

    Agresorul permanent. Daca niciunul dintre sfaturile de mai sus nu functioneaza, iar copilul tau continua sa muste, poti adauga putina intensitate reactiilor tale. Daca il prinzi asupra faptului, intervino imediat. Coboara la nivelul lui, tine-l usor de umeri, uita-te fix in ochisorii vinovati si anunta-l clar, ferm: “Nu muscam!” Du-l pe o banca sau la un scaun si invita-l sa stea acolo 1 minut pana reuseste sa se calmeze (specialistii recomanda cate 1 minut pentru fiecare an de viata: la 2 ani “beneficieaza” de 2 minute de time-out, spre exemplu). O alta solutie ar fi sa il rogi sa-si duca mana la gurita si sa o acopere: “L-ai muscat pe Alex. Este un lucru rau. Acopera-ti gura cu manuta ca sa nu mai musti si alta data!”. Dupa expirarea timpului de pedeapsa, incearca sa-l determini sa vorbeasca despre ce s-a intamplat: “L-ai muscat pentru ca vroia sa-ti ia camionul/ papusa? Erai suparat pe el?”

Daca nu esti pe faza si ratezi tocmai punctul culminant, insa parintii din jur te informeaza negresit despre ispravile puiului tau, te poti “multumi” sa porti o discutie cu copilul despre cele intamplate. Limiteaza-te la cateva comentarii scurte si la obiect, morala lunga nu este niciodata eficienta. Un copil care isi musca un coleg de mai multe ori are nevoie de mai multa asistenta in gestionarea frustrarii si maniei. Citeste-i carti despre furie: un exemplu ar putea fi De ce fac copiii crize de furie, de Francoise Dolto.

  • Ofera-i un substitut pentru a-si exprima furia. Pune-i la dispozitie o perna si spune-i sa o muste/ loveasca atunci cand simte nevoia sa agreseze un copil. Invata-l sa-si verbalizeze mania, sa spuna ca e suparat/ furios pe ceva sau cineva.

Primul ajutor

Desi riscul ca cineva sa fie ranit de muscatura unui copil este destul de mic, e bine sa stii ce trebuie facut in cazul in care muscatura strapunge pielea:

  • calmeaza si linisteste copilul care a fost muscat
  • spala-ti bine mainile cu apa si sapun
  • spala rana cu sapun si apa, cat poti de usor
  • acopera rana cu un bandaj steril
  • daca rana sangereaza, aplica presiune asupra ei cu o compresa sterila
  • suna medicul de familie sau pediatrul pentru sfaturi suplimentare

Citeste despre Totul despre comportamentul agresiv la copii.

Urmariti si cantati impreuna “Don’t bite your friends!”:

Ce faci cand copilul tau musca si loveste?