alege sanatos 200x200 Copilul meu nu mananca sanatos

Invata-l sa aleaga alimente sanatoase!

Este un lucru bun daca micutului ii este foame inainte de masa. Daca, insa, a baut lapte sau un suc de fructe, ori a mancat o prajitura cu 1-2 ore inainte de masa, e foarte posibil sa spuna ca nu-i e foame. Creste-i pofta de mancare sanatoasa incercand unul din sfaturile de mai jos:

  • Stabileste un program de masa care sa includa 3 mese principale si 2 gustari (daca programul copilului permite)
  • Tu esti un model pentru copilul tau, asa ca fii foarte atenta la ceea ce mananci si oferi celorlalti membrii ai familiei, mai ales cand este si cel mic de fata
  • Serveste-i mese echilibrate in cantitati mici, ca de exemplu:
  1. mic dejun: cereale cu lapte, paine prajita cu unt si gem de casa sau miere, ou fiert cu “degete” de friganele, iaurt cu fructe proaspete
  2. pranz: carne (pui, curcan, vita) la gratar sau la cuptor, maruntita bine cu cutitul servita cu legume la abur (conopida, broccoli, mazare) sau legume crude rase (morcov, castravete) si paste (alfabet) sau orez. Celor mici le plac foarte mult bucatelele de mancare pe care le pot lua cu degetelele.
  3. cina: sandvis cu paine , unt sau crema de branza si umplutura din legume cu carne.
  4. gustari: varietate de fructe taiate cubulete, iaurt cu fructe
  • Cand vrei sa-i oferi un aliment nou, incorporeaza-l intr-un fel de mancare pe care micutul il aprecieaza. Incepe cu o cantitate mica din noul aliment si explica-i de fiecare data ca ai rugamintea de a incerca macar sa guste: “Ia doar o boaba de mazare”.
  • Nu ceda repede. Poate fi nevoie de 7-10 incercari pentru a introduce ceva nou in alimentatia copilului inainte de a invata sa-l accepte
  • Evita sa-l califici ca fiind “mofturos” sau ca “nu mananca nimic” din cauza ca a refuzat sa manance. Poate ca e mai precaut si are nevoie de mai mult timp pentru a accepta sa incerce reteta ta cea noua. Tu continua sa-i servesti mancarea pe care o gatesti si lauda-l de fiecare data cand o gusta.
  • Mancarea trebuie sa aiba o textura adaptata etapei de dezvoltare in care se afla. Lasa-l sa manance cu degetele daca asta ii face placere. El e foarte incantat ca se poate hrani cu propriile manute, asadar incurajeaza-l sa faca asta si ajuta-l atunci cand te solicita.
  • Evita sa-i oferi altceva de mancare atunci cand refuza sa manance, mai ales mancaruri grase, sarate sau dulciuri, pe motiv ca “sa aiba ceva in burtica”. Copilul va invata repede ca poate refuza mancarea sanatoasa pe care i-o prepari pentru ca stie ca va primi ceva ce-i place, indiferent daca mananca sau nu. Fii consecventa, spune-i “nu” de fiecare data cand incearca sa te induioseze ca sa primeasca o felie de chec sau cutia cu biscuiti. Trebuie sa stii ca niciun copil nu moare de foame daca refuza sa manance masa pe care i-ai pregatit-o la un moment dat.
  • Straduieste-te sa servesti o farfurie care sa-i starneasca interesul, sa fie amuzanta: taie sandvisurile cu formele de fursecuri, implica-l in pregatirea salatei (invata-l sa rupa foile de salata) si in conversatii despre mancare si alimente (“de unde vine laptele?”).
  • Nu folosi alimentele nesanatoase pentru a determina copilul sa le manance pe cele sanatoase. Cercetarile arata ca folosirea alimentelor drept rasplata (“Primesti desert doar daca mananci tot/ legumele din farfurie!”) ii indeparteaza si mai mult de mancarea pe care cei mici ar trebui sa o consume.
  • Evita sa cumperi si sa ai in casa alimente pe care nu vrei sa le consume copilul. Va observa si el cat de evident este ca nu poti plange dupa ceva ce nu exista.
  • Invinge-ti pornirea de a-l forta sa manance. Daca copilul nu vrea sa manance la masa, nu-l urmari cu mancare prin toata casa. Mancarea se serveste doar la masa, iar masa (ca piesa de mobilier) este acolo unde familia se reuneste pentru a manca.
  • joaca 200x100 Copilul meu nu mananca sanatos

    Ti-as manca ochisorii!

    Masa trebuie sa fie un moment relaxant: incepe o conversatie usoara, implicand si copilul, si pastreaza o atmosfera de calm.

Alte sfaturi pentru a servi o masa sanatoasa copilului si familiei:

  • coace pe hartie de copt chiftelutele si snitelul, cartofii pai, crochetele de legume
  • prepara iaurturile cu fructe in casa: felieaza fructe proaspete si introdu-le in iaurt;
  • ofera-i numai deserturi facute in casa, in special din fructe si legume; incearca sa reduci cantitatea de zahar si ulei din fiecare reteta noua pe care o prepari
  • nu praji nimic: legumele caleste-le in apa cu ulei, la foc mic; carnea inabuse-o la foc mic, sub capac, sau prepar-o la cuptor
Copilul tau mananca sanatos? Incerci sa-i gatesti mai sanatos sau consideri ca trebuie sa guste din tot si toate?