suge din biberon 200x133 Copilul meu nu renunta la biberon

Prima lui dragoste

Consumul mare de licide precum laptele sau sucul de fructe (si orice alte lichide care contin zahar, industrial sau natural: lactoza, fructoza, miere, etc) reduce apetitul copilului pentru mancarea solida si, pe termen lung, este o cauza des intalnita in anemii (insuficienta fierului in organism). Aceasta situatie este destul de comuna in cazul bebelusilor care beau din biberon, lucru care deseori duce la aparitia cariilor dentare (carii de biberon), unei igiene orale proaste, anemiei, lipsa apetitului, crestere in greutate sau supraponderabilitate la copii mici.

In mod normal, copilul nu ar trebui sa mai suga din biberon dupa varsta de 1 an. Unii dintre copii renunta singuri la biberon, in vreme ce altii le iubesc intr-atat incat devin dependenti de ele. Daca si copilul tau este unul dintre nazdravanii care iubesc biberonul, atunci trebuie sa intervii si sa pui capat acestui obicei nesanatos.

Iti propunem doua metode pentru a scapa de biberon, alege ceea ce se potriveste cel mai bine copilului:

  1. bea lapte cu paiul 155x200 Copilul meu nu renunta la biberon

    Ofera-i un pai!

    Scapa de biberon dintr-o data: arunca-le pe toate si spune-i copilului ca este prea mare pentru a mai suge precum bebelusii. Fii creativa si optimista in privinta schimbarii. Ofera-i in schimb o canuta cu cioc vesela pe care incurajeaza-l sa si-o aleaga singur din magazin. Sustine-l daca sufera dupa sticla lui, distrage-i atentia de la supararea pe care o simte, ofera-i imbratisarea si saruturile tale; in cele din urma se va adapta destul de bine.

  2. Ia-o treptat: dilueaza-i continutul biberonului cu apa (pune, spre exemplu, 150ml apa si doar 3 masuri de lapte in loc de 5), reducandu-i in acealsi timp volumul de lichid si numarul sesiunilor de supt de pe parcursul unei zile. La mesele principale ofera-i o canuta cu cioc din care sa bea si spune-i ca de acum incolo aceea este canuta lui si numai a lui.

Un copil de 1-2 ani are nevoie de 250-500 ml lapte pe zi si 150 ml apa. Sucul, fie el si din fructe proaspat stoarse, nu-si are locul in alimentatia copilului; ofera-i, in schimb, fructul intreg. Invata-l sa-i placa apa, bea si tu alaturi de el si incurajeaza-l sa bea apa ori de cate ori ii e sete. Daca bea cantitati mari de lapte sau suc, burtica lui se umple de tot si este normal sa nu mai vrea sa manance nimic, pierzandu-si si pofta de mancare.

Sfaturi:

  • dupa intarcare, evita biberoanele si ofera-i orice lichid doreste sa bea intr-o canunta cu cioc sau cu pai
  • incurajeaza-l sa-i placa apa
  • ofera-i un maximum de 3 pahare de lapte pe zi (max 500ml)
  • evita sa-i oferi sucuri, incurajeaza-l sa manance fructele proaspete
  • lichidele se beau dupa mese sau gustari 
Voi ati renuntat la biberon? Cum ati reusit si la ce varsta?