greutate copil 200x200 Cresterea in greutate a bebelusului in primul an de viata

Un bebelus sanatos!

Parintii asteapta noua luni sa apara ghemotocul plin de voiosie, iar asteptarea nu-i usoara, e presarata cu ingrijorari de tot felul in orice stadiu al sarcinii. Totusi, ingrijorarile din perioada sarcinii sunt total diferite fata de cele pe care mamicile le experimenteaza odata cu aparitia bebelusului. Una dintre cele mai des intalnite preocupari ale noilor parinti este cresterea normala in greutate a copilului lor in fiecare luna.

Parintii vor sa stie ca bebelusul lor se dezvolta corespunzator, in caz contrar, vor sa fie siguri ca observa fiecare deficienta si o aduc la cunostinta medicului pediatru. Informatiile urmatoare va vor ajuta sa intelegeti mai multe lucruri despre cresterea normala in greutate a unui bebelus.

Alaptare versus Lapte praf

Chiar daca va vine a crede sau nu, laptele cu care va hraniti copilasul ii va influenta foarte mult cresterea in greutate. In general, copiii alaptati castiga in greutate mai putin si intr-un ritm mai incet decat cei hraniti cu lapte praf.

Un copil alaptat la san ar trebui sa castige intre 115 si 200g in fiecare saptamana din prima luna de viata. In primele sase luni de viata copilul ar trebui sa ia in greutate in jur de 450 – 1000g pe luna. Apoi, de la 6 luni la 1 an, rata normala de crestere este de 500g pe luna.

Din punct de vedere al lungimii, bebelusii vor creste in jur de 3cm pe luna pana la varsta de 6 luni, iar de la 6 luni la 1 an vor creste in jur de 1 -2 cm in fiecare luna. De cele mai multe ori, tiparul de crestere pentru un copil alaptat si unul hranit cu lapte praf este aproximativ acelasi in primele luni de viata, urmand ca in lunile urmatoare, copii hraniti cu lapte formula sa creasca cu o rata usor mai mare decat cei alaptati. Aceasta diferenta ajunge la o valoare de aproximativ 500g in decursul primului an de viata al bebelusului.

O scadere in greutate de 5 – 7% in primele 3 – 4 zile dupa nastere este perfect normala. Cateodata, o scadere de chiar 10% e considerata acceptabila, insa acest procent mare este un semn ca trebuie reconsiderate conditiile in care se face alaptarea sau hranirea bebelusului. O solutie buna ar fi cantarirea copilului la 5 zile (copilul ar trebui sa inceapa sa creasca in greutate), astfel incat fiecare problema de crestere sa fie depistata si sa se actioneze imediat pentru redresarea ei. Copilul ar trebui sa-si recastige greutatea de la nastere in urmatoarele 10 – 14 zile. Daca bebelusul dvs. a pierdut mult in greutate in primele zile de la nastere, daca este bolnav sau nascut prematur, e posibil ca recastigarea greutatii avute la nastere sa se faca mai anevoios. Daca bebelsusul nu revine la greutatea initiala in primele doua saptamani, trebuie luate masuri serioase asupra modul de hranire al copilasului (alaptare sau lapte praf).

Intotdeauna considerati ca punct de plecare greutatea cea mai mica inregistrata de bebelus, nu pe cea de la nastere.

Retineti, totusi, ca bebelusii consuma caloriile intr-un ritm diferit, in fuctie de metabolismul fiecaruia si de tonusul corpului. Unii copii iau in greutate mai repede decat altii, in timp ce altii castiga mai multi cm in inaltime decat semenii lor. Toate aceste elemente trebuie avute in considerare atunci cand afirmam despre copilul nostru ca nu are un ritm normal de crestere. Amintiti-va, de asemenea, si ca personalitatea fiecaruia va influenta rata de crestere. Daca este un copil caruia ii place sa-si petreaca timpul stand pe spate si observand ce se intampla in jurul lui, atunci va lua mai repede in greutate decat un bebelus activ care nu sta locului deloc.

bebelus pe cantar 200x200 Cresterea in greutate a bebelusului in primul an de viata

Cantarirea bebelsusului

Copilul trebuie cantarit intotdeauna pe acelasi cantar, cu acelasi tip de haine (de preferat ar fi sa fie cantarit fara haine), pentru a va face o idee corecta asupra graficului de crestere al copilului. Cantarele diferite pot indica masuratori diferite (chiar si de 500g), hainutele si scutecele pot varia in greutate, influentand cifrele afisate. Cantarul trebuie pozitionat la valoarea 0 inainte de cantarire, iar copilul trebuie centrat pe cantar. Nu este niciodata de prisos o a doua cantarire (ar trebui ca valorile celor 2 masuratori sa fie foarte apropiate) si apoi faceti media cantaririlor. Daca bebelsusul dvs. e foarte activ, nu va asteptati sa inregistrati o masurare corecta a greutatii sale. Masurati-i greutatea atunci cand bebe este vesel, intr-o dispozitie buna, eventual dimineata la trezire; asezati un scutec de finet (eventual incalzit usor pe calorifer) pe cantar pentru ca pielea calda a micutului sa nu se sperie la intalnirea suprafetei reci a acestuia.

Copiii cresc in salturi; de aceea, pentru a nu spori ingrijorarea, este bine sa nu cantariti copilul mai des de 1 data pe saptamana. Mai jos puteti consulta cateva date informative cu privire la gradul de crestere in greutate si in inaltime al bebelusului:

tabel1 Cresterea in greutate a bebelusului in primul an de viata

Nota: Un copil normal sanatos, alaptat la san, isi dubleaza greutatea de la nastere la 3-4 luni. Pana implineste 1 an, copilul va avea o greutate de 2.5 – 3 ori mai mare decat cea de la nastere.

tabel2 Cresterea in greutate a bebelusului in primul an de viata

Nota: Pana la 1 an, un copil normal sanatos, alaptat la san, isi va mari inaltimea cu 50% fata de cea inregistrata la nastere, iar circumferinta capului va fi cu aprox. 33% mai mare decat la nastere.

Doctorul dvs. va poate da cele mai bune informatii despre ritmul normal de crestere al copilului dvs. In general, daca bebelusul dvs. creste in greutate si inaltime in intervalele considerate ca fiind normale, atunci aveti un copil perfect sanatos!

Copilul tau a luat bine in greutate in primul an de viata? S-a dovedit un mancacios sau un mofturos?