cea mai buna gradinita 200x172 Cum aleg cea mai buna gradinita?

Gradinita ideala

Ce mai buna gradinita este aceea care se apropie cel mai mult de cerintele tale. Nu exista gradinita sau scoala perfecta! De cele mai multe ori catalogam gradinitele in functie de experienta noastra personala: daca tot ce ne aducem aminte din perioada copilariei noastre este vestiarul, atunci primul lucru asupra caruia ni se vor opri ochii (si aprecierile) va fi locul de schimbat/ imbracat al gradinitei vizitate; altii dintre noi urau activitatile academice de orice fel, asa ca vor cauta pentru copiii lor o gradinita cu activitati libere, in care copilul sa-si poata alege activitatea pe care doreste sa o desfasoare la un moment dat. De fapt, parintii aleg pentru copiii lor gradinita la care ar fi vrut sa mearga ei insisi!

Cerintele de baza pentru o gradinita tin de program, locatie si cost. Ai gasit o gradinita aproape perfecta (iti place meniul, educatoarea, copiii sunt veseli, gradinita e spatioasa, cu mobilier nou, etc.), insa dureaza 45 minute sa ajungi acolo, fara a pune la socoteala blocajele din traficul de dimineata. Copilul ar petrece minim 1h si jumatate pe zi in masina; plictiseala mare, nu?! Insa gradinita de langa bloc are grupa prea mare, cu multi copii, de varste diferite, iar al tau e timid si sigur nu s-ar integra.

Gradinita nu-i lucru de joaca! Este baza experientelor educationale pe care copilul tau le va trai in urmatoarele doua decenii. Acum isi dezvolta abilitatile sociale, cum sa imparta lucuri, cum sa-si astepte randul, cum sa interactioneze cu ceilalti colegi de grupa, alaturi de primele notiuni de matematica si citire (numere, litere, forme).

Pentru a gasi cea mai buna gradinita pentru familia voastra, acorda-ti putin timp si energie si gandeste-te la acest proiect ca fiind similar gasirii unui nou loc de munca! 

  1. Cand incep sa caut gradinita?
  2. Stabileste-ti prioritatile
  3. Pretul
  4. Programul
  5. Distanta si Transportul
  6. Educatia
  7. Educatorii
  8. Numarul de copii per educator

Cand incep sa caut gradinita?

Daca poti, cu 6 luni inainte de data cand doresti sa inscrii copilul la gradinita. Majoritatea copiilor incep gradinita in intervalul 3-4 ani, desi unii dintre ei incep chiar de la 2ani si jumatate in institutiile particulare. Unele gradinite accepta inscrieri in perioada Decembrie-Februarie pentru anul scolar urmator cu debutul in luna septembrie. Mergi si viziteaza gradinite, discuta cu educatoarele si directoarea gradinitei, intreaba varsta minima acceptata in grupa mica si daca primesc copii care merg la olita sau nu numai.

Stabileste-ti prioritatile

Limiteaza vanatoarea de gradinite la acele sedii care indeplinesc cele mai multe din doleantele tale si ale copilului. Trebuie sa-ti formulezi cerinte clare si sa stii cu exactitate ce ti se pare deosebit de important si nu vei trece cu vederea. Gradinitele difera destul de mult in ceea ce priveste lungimea programului, numarul de copii care revin fiecarui educator si modul in care isi desfasoara activitatile. Ti se pare importanta distanta gradinitei fata de casa? Gradinita ofera posibilitatea prelungirii programului in cazul in care esti un parinte care lucreaza mai mult? Cat de mult se pune accent pe dobandirea abilitatilor sociale si cat pe cele academice? 

Pretul

In orasele mari, preturile sunt mai piperate. In cazul gradinitelor de stat, parintele plateste doar masa copilului (2 mese si 2 gustari zilnic, aproximativ 7-12 lei/copil/zi de gradinita), restul necesitatilor fiind subventionate de catre statul roman. La gradinitele particulare parintele plateste, pe langa masa copilului (10-15 lei/copil/zi), inclusiv rechizitele si actul educational; tot aici, in cazul in care copilul lipseste (indiferent de motiv, chiar si medical), taxa lunara a gradinitei se plateste integral, existand cazuri cand lipsa pe o perioada mai lunga atragere ajustarea taxei in functie de discutia gradinita-parinte.

Programul

Unele gradinite au program scurt, altele au si program lung. Daca tu si tatal copilului lucrati norma intreaga, probabil ca veti fi interesati de alegerea unei gradinite care ofera un program lung, pana la 5-6 dupa-amiaza. Toate gradinitele incep ziua de curs in jurul orei 8 dimineata. Programul unei gradinite este structurat astfel (diferentele sunt minore, chiar si la gradinitele particulare):

  • activitati gradinita 200x146 Cum aleg cea mai buna gradinita?

    Activitati de gradinita

    ora 8-9: sosirea copiilor

  • ora 9-9.30: servirea micului dejun
  • orele 9.30-11: activitati didactice (inclusiv in aer liber, cand permite vremea)
  • ora 11: gustare
  • ora 11.15- 12.30: activitati didactice
  • ora 12.30 – 13.30: pranzul
  • ora 13.30-14.00: pregatirea pentru somn (se spala pe maini, dinti, imbraca pijamalele)
  • ora 14.00 – 16.00: somn
  • ora 16.30: gustare
  • ora 16.30 -17.00 (18.00): activitati optionale sau recapitularea activitatilor didactice desfasurate in prima parte a zilei.

Distanta si Transportul

Daca sofezi, tine cont de timpul petrecut de copil in masina: daca este prea mare, se va plictisi, iar seara, la intoarcere, obosit fiind, iti va face viata un calvar. Cand te decizi asupra gradinitei, observa daca sunt locuri de parcare disponibile (cele situate pe arterele aglomerate sunt intotdeauna greu accesibile din punctul de vedere al parcarii). Intreaba daca se asigura transport de la domiciliu la gradinita si retur (in functie de distanta, tarifele varieaza intre 200 si 400 lei lunar). Gradinita apropiata de casa ta este alegerea ideala, atat din punctul de vedere al transportului, dar si al faptului ca cel mic poate mentine mai usor prietenii cu colegii de grupa, mai ales ca multi dintre ei vor fi colegi de clasa si in invatamantul primar.

Educatia

Procesul educational al majoritatii gradinitelor romanesti se bazeaza pe tehnica jocului, adica copiii invata orice notiune prin joc. Exista formate educationale care permit alegerea activitatii pe care copiii sa o desfasoare la un moment dat:

  • sistemul Montessori pune accent pe dezvoltarea laturii independente a copilului si foloseste jucarii speciale, din materiale naturale, numite manipulative, pentru a deprinde copiii cu anumite concepte
  • sistemul Waldorf recreeaza in sala de clasa mediul unei locuinte, punand accent pe creativitatea copilului

Alte gradinite sunt axate pe invatarea notiunilor academice, predarea cifrelor si literelor inca de la varsta de 3-4 ani, altele au caracter religios sau urmaresc deprinderea copiilor cu o limba straina.

Educatorii

Este unul din principalele motive pentru care preferam o gradinita sau alta. Daca ti se permite, asista la cateva ore de clasa inainte de a inscrie copilul la gradinita. Cum comunica educatorul cu elevii? Parintii sunt informati despre ce se intampla la ore, se admit intrevederi cu educatoarele pentru a discuta evolutia copilului, se trimit mail-uri saptamanale prin care parintii sa fie informati despre temele abordate in saptamana respectiva, meniul copiilor, etc.? Educatorii par persoane multumite, fericite? Copiii din grupa par a raspunde politicos, sau sunt speriati? Le vorbeste frumos copiilor, se coboara la nivelul lor, le explica ce trebuie sa faca in cadrul activitatilor? Observa-i in timpul orelor de joaca chiar mai mult decat in activitati didactice, spune multe despre echilibrul interior al profesorului si de implicarea in ingrijirea celor mici.

Numarul de copii per educator

Cu totii cunoastem problemele cu personalul didactic din gradinitele romanesti si nu numai, chiar si scolile si liceele noastre au lipsa de profesori in anumite specialitati. In mod normal, in cazul unei grupe de copii cu varsta de 3 ani, trebuie sa existe maxim 9 copii la fiecare educator, iar clasa de curs nu trebuie sa contina mai mult de 18 elevi. Grupele de 4 ani pot contine maxim 20 prescolari cu 2 educatori, adica 10 copii la fiecare educator. Aceste cifre se pot intalni cu usurinta in sistemul de invatamand privat, insa, in gradinitele de stat, norma este de aproximativ 25-30 copii intr-o grupa coordonata de 2 educatoare. Iata proportia ideala profesor:numar de copii: 

  • gradinita buna1 196x200 Cum aleg cea mai buna gradinita?

    Gradinita ideala pentru copilul meu

    1 educatoare la 5 copii de 2-3 ani

  • 1 educatoare la 7 copii de 3-4 ani (grupa de maxim 14 copii)
  • 1 educatoare la 15 copii de 5 ani (grupa de maxim 20 copii)

Si nu in ultimul rand, clasa trebuie sa fie luminoasa, curata, cu destule jucarii, dar mai ales carti, toate la indemana piticilor, sa fie curate, sigure.  Locul de joaca exterior trebuie sa fie ingradit si intreaba daca personalul gradinitei are cursuri de prim ajutor.

Ai gasit gradinita ideala pentru copilul tau? Ai cautat mult inainte de a te decide?