cum alegem curcanul 200x133 Cum alegem si cum gatim curcanul?

Curcanul – o alegere sanatoasa

Acum, ca am aflat cu totii de ce trebuie sa introducem curcanul in alimentatia noastra zilnica, este important de stiut si cum sa alegem cel mai proaspat curcan din galantare. Sunt reguli de bun simt care se aplica oricarei alte pasari pe care dorim sa o achizitionam pentru masa familiei, fie ea pui, gasca sau rata. Mai mult decat atat, iti propunem si cea mai simpla si gustoasa modalitate de preparare a unui curcan pentru o masa hranitoare si sanatoasa in acealasi timp.

 

La ce sa fii atenta cand cumperi carne de curcan:

  • Fie ca achizitionezi curcan intreg sau componente, pasarea trebuie sa fie supla la presare, sa revina la forma initiala, nu trebuie sa para “ofilita”.
  • Culoarea trebuie sa fie alba, fara taieturi, pete sau vanatai (in cazul in care nu a fost indepartata pielea). Niciodata nu trebuie cumparat un curcan (sau orice alt aliment) cu termenul de valabilitate depasit.
  • Daca cumperi curcan congelat, asigura-te ca nu are depozite de gheata sau arsuri de congelare (pete gri, pale, nedaunatoare organismului, insa carnea este lipsita de nutrienti si aroma)
  • Prefera curcanul crescut organic, in aer liber, ca la tara, pentru ca nu contine antibiotice si hormoni.
Stiai ca majoritatea curcanilor din comert sunt fertilizati prin inseminare artificiala, intrucat, datorita marimii lor, nu se pot imperechea?
 
Cum depozitezi curcanul:
 
  • Curcanul odata cumparat trebuie stocat in sertarul cel mai rece al frigiderului. Daca ambalajul a suferit deteriorari, impacheteaza din nou curcanul pentru a evita scurgerea fluidelor si contaminarea restului mancarii din frigider. Curcanul se refrigereaza numai dupa indepartarea organelor interne.
  • Curcanul refrigerat trebuie pastrat in frigider maxim 1-2 zile, in timp ce carnea de curcan gatita poate fi folosita chiar si a 4-a zi de la preparare/ achizitionare (cel congelat chiar si dupa1 luna).
  • Carnea de curcan congelata impreuna cu sosul sau supa in care a fost gatita isi va pastra fragezimea.
  • Carnea de curcan se congeleaza pentru maxim 2 luni

Despre prepararea curcanului:

  • Curcanul nu trebuie sa vina in contact cu alimente crude, mai ales cu cele care se servesc nepreparate termic (fructe, legume pentru salata, etc)
  • Curcanul este foarte sensibil la caldura, asa ca daca reteta pe care vrei sa o pregatesti necesita marinare, pune curcanul la marinat in frigider. Expunerea la caldura a carnii de curcan favorizeaza alterarea acesteia.
  • Indeparteaza pielea curcanului, contine numai grasime. Carnea mai inchisa la culoare contine mai multa grasime decat cea alba. Totusi, este indicat sa gatesti curcanul in pielita sa, intrucat ii ofera o aroma deosebita, iar cantitatea de grasime ce se prelinge pe carne este neglijabila.

Reteta delicioasa de curcan la tava

Ingrediente: curcan, lamaie, sare si piper.

Cuptorul se incalzeste la 175 grade Celsius.

Curcanul se spala bine. Se unge cu 3 lingurite suc de lamaie, sare si piper. Se ridica pielea (unde este posibil) si se unge si acolo cu acelasi amestec. Se aseaza cu pieptul in jos intr-o tava incapatoare si se lasa in cuptor 15 minute pentru fiecare jumatate de kg pe care o cantareste pasarea (de ex, un curcan de 4kg va fi tinut in cuptor 60 minute). Cu 30 minute (pentru un curcan mai mic) sau 60 minute (pentru un curcan mai mare) inainte de expirarea timpului de coacere, se masoara temperatura interioara (plasand termometrul in mijlocul spatelui curcanului): cand ajunge la 74 grade Celsius, curcanul se intoarce cu pieptul in sus si se continua pregatirea, marind temperatura cuptorului la 200 grade Celsius.

Curcanul este gata cand temperatura masurata in pulpa curcanului este de 74-77 grade Celsius. Se aseaza pe un platou si se lasa la racorit 15-20 minute inainte de a fi feliat, astfel ca sucurile sa se redistribuie si sa fragezeasca carnea intregului curcan.

curcan cu termometru 200x150 Cum alegem si cum gatim curcanul?

Masoara temperatura curcanului pentru a stii cand este gata!

Sfat: Daca se doreste umplerea curcanului, din ratiuni de sanatate este preferabil ca umplutura sa fie gatita in afara curcanului pentru evitarea contaminarii acesteia cu microorganisme provenite de la carnea cruda a curcanului. Insa, pentru ca multi dintre noi considera ca umplutura coapta odata cu pasarea adauga o aroma deosebita preparatului, masurarea temperaturii interioare a curcanului gata preparat trebuie sa se faca obligatoriu si sa se situeze in jurul valorii de 77 grade Celsius. 

Voi cum gatiti curcanul?