fetita cu legume 200x135 Cum il convingi sa manance legume

Parca ai mai vazut fata asta undeva, nu-i asa?

Te-ai straduit sa ii hranesti sanatosi inca de cand erau bebelusi, intrucat stii ca legumele sunt o sursa deosebit de importanta de vitamine si minerale. Insa, te lovesti de o mare problema. Copiii tai nu vor sa manance legume. I-ai mituit, i-ai amenintat, insa succesul a fost de scurta durata. Mesele incep sa semene a cel de-al treilea razboi mondial…

Daca nu accepta legumele de la primele incercari, nu renunta! Repetitia e mama invataturii! Si ca sa nu te dai batuta cu una, cu doua, trebuie sa stii ca cei cu o dieta bogata in vegetale prezinta un risc mult mai mic de boli cronice cum sunt cele cardiovasculare, cancerele si diabetul. Studieaza popoarele cu cea mai mare speranta de viata si vei observa ca alimentatia lor se bazeaza pe proteinele vegetale, in detrimentul celor animale.

Nu trebuie sa fie chiar asa. Alaturi de consecventa, nu numai ca il poti determina sa manance legume, ci va ajunge sa si le doreasca la fiecare masa!  Iata cateva sfaturi simple care te vor ajuta in lupta ta cu farfuria copilului!

  • Copiii flamanzi mananca mai multe legume. Nu-i lasa sa-si umple stomacelul de dulciuri si crantanele inaintea meselor. Profita ca le e foame si serveste-le un platou cu legume crude (rosii, ardei, castravete, tulpini de telina, morcovi) sau o salata in timp ce prepari felurile de mancare pentru cina sau pranz.
  • legume cu sos 200x147 Cum il convingi sa manance legume

    Insoteste legumele de sosuri apetisante sau putina branza, cascaval, parmezan

    Prepara-le sosuri sau asezoneaza-le!  Ce crezi ca ar manca mai degraba: broccoli fiert sau acoperit cu putina branza sau cascaval care se topesteeee?! Conopida cruda sau trecuta printr-un sos? Poti incerca sosul tzatziki (iaurt, castravete, usturoi, marar) sau un sos din lapte, smantana, maioneza, ceapa verde, usturoi si cateva ierburi proaspete (busuioc, marar, menta, patrunjel). Daca preferi o varianta cat mai sanatoasa, atunci opteaza pentru cativa stropi de ulei de masine extravirgin si otel balsamic veritabile, de foarte buna calitate. Decat legume servite simple dar nemancate, mai bine insotite de cateva produse lactate, numai bune sa-i deschida apetitul.

  • Invata sa gatesti. Legumele pline de culoare, bine asezonate si gatite numai atat cat sa devina moi (spre exemplu, broccoli se tine fix 3 minute in apa care fierbe cu putina sare), sunt mult mai apetisante decat cele tinute pe foc prea mult, care si-au pierdut si gustul, dar si culoarea si vitaminele.
  • Invata-ti copiii sa gateasca. Cere-le parerea cand stabilesti meniul si ia-i la piata sa alegeti legumele. Lasa-i sa te ajute, dupa posibilitati, la gatit. Vor fi mai tentati sa guste mancarea ale carei legume le-au tocat ei insisi.
  • micii cultivatori 200x121 Cum il convingi sa manance legume

    Micii gradinari

    Apuca-te de gradinarit, fie pe balcon (cateva ghivece cu plante aromatice, un rasad-doua de rosii si ardei), fie pe langa casa sau la bunicii de la tara. Daca au prieteni cu gradina, incurajeaza-i sa-si petreaca weekend-urile ingrijind legumele (plivind, udand, sapand sau doar vorbind cu ele; vara, descalta-i si lasa-i sa simta pamantul sub talpi). Copiii sunt foarte atasati de obiectele asupra carora si-au adus contributia in realizarea lor. Vor manca orice leguma au ingrijit sau cules cu manutele lor.

  • Fa supe de legume. Majoritatea copiilor mananca legumele din supa. Tocate marunt sau pasate, copiii nici nu stiu ca supa pe care o devoreaza are o gramada de legume.
  • Voi, parintii, mancati legume in fata copiilor. Daca in casa se practica obiceiuri sanatoase de alimentatie, copiii sunt mai predispusi a le adopta. N-o sa-i faci niciodata pe cei mici sa manance legume daca te prind cand “servesti” dovlecelul catelului! Stii ca celor mici le place sa imite comportamentul adultilor: iti incalta pantofii, vorbesc la telefon cu persoanele cu care voi, parintii, conversati cel mai des, etc. Fii un exemplu: nicio zi fara legume la masa!
  • Nu-i pacali sa manance legume. Adaugand legume care le displac in felul lor de mancare preferat ii va face sa priveasca cu suspiciune orice gatesti de acum incolo. Pe de alta parte, cum ar putea iubi legumele pe termen lung daca ei nici macar nu stiu ca le mananca? Daca ti se pare mai usor insa, poti strecura in unele feluri de mancare cateva legume pe care le-ar manca si in mod obisnuit, pasate sau foarte fin tocate: putina conopida in piureul de legume; spanac, broccoli sau dovlecel in sosul pentru paste sau pizza, chiar si in compozitia de chiftelute; dovleac copt in briose sau terci de ovaz; mazare, porumb, morcov, ardei in orez, etc.
  • flori din legume 160x200 Cum il convingi sa manance legume

    Construieste o floare din legume

    Mancati-le crude. Gustul legumelor crude nu are nicio legatura cu suratele conservate sau congelate. Daca cei mici au luat contact doar cu legume in conserva sau din congelator, e mai mult decat normal sa le urasca. Cine-i poate invinui?!

  • Fii perseverenta. Ofera-i legume in fiecare zi, chiar si pe acelea pe care le-a refuzat in zilele precedente. Ca sa dezvolte o placere pentru un anumit fruct sau leguma, trebuie sa se ”loveasca” de mai multe ori de respectivul.
  • Incepe usor. Ofera, pentru inceput, legumele cu cel mai mare potential de a-i face pe plac precum rosii, morcovi sau mazare si apoi abordeaza-le pe cele amare sau puternic aromate precum andivele, varza de Bruxelles si legumele cu frunze verzi. Inca de cand e bebelus, copilul poate fi obisnuit cu frunzele de spanac sau sfecla.
  • Decoreaza! Realizeaza o fata din putina varza sau salata fin tocata (pe post de par), ochi din felii de castravete, un nas dintr-o rosie cherry si felii de morcov pentru buze. Serveste-le o mana de orez in care ai plantat “copaci” din buchetele de broccoli sau o barcuta dintr-o tulpina de telina in care pui putin hummus.
  • Transforma-le in suc! Baga storcatorul de fructe in functiune si fa un mix sanatos din morcov,portocala, mar si cateva buchetele de broccoli. Desi nu se recomanda combinarea fructelor cu legumele, pentru deprinderea consumarii de legume crude merita sa facem unele concesii.
  • copiii fac pizza 200x160 Cum il convingi sa manance legume

    Copiii gatesc pizza cu legume

    Nu te rezuma a le servi doar legume crude. Varieaza, preparandu-le la abur, la gratar (dovleceii la gratar sunt foarte dulci, vinetele capata un miros si gust irezistibil, la fel si ciupercile, ardeii copti sunt preferatii tuturor), la cuptor, in salate, sub forma de suc, trase la tigaie in foarte putin ulei pentru 1-2 minute.

  • Nu mananca, nu insista prea mult! Spune-le ca altceva nu este de mancare si pune-le portia deoparte. Cand va fi lihnit de foame, ofera-i farfuria salvatoare pe care i-ai pastrat-o la masa.
  • Relaxeaza-te. Copiii tai sunt puternici si sanatosi? Sunt fericiti si plini de viata? Daca raspunsul este afirmativ, atunci nu te ingrijora prea tare. Continua sa le oferi legume in fiecare zi, sa le gatesti cat mai sanatos, sa le servesti gustari corecte, evitand cat mai mult dulciurile si mancarea fast-food. Chiar si numai asa, sansele ca cei mici sa beneficieze de un spectru larg de vitamine si minerale sunt foarte mari, iar pe termen lung, ei vor dezvolta obiceiuri de alimentatie sanatoase.
Copiii tai mananca legume? Daca da, care este secretul vostru?