renunta la0suzeta 200x142 Cum il dezvatam de suzeta sau suptul degetului?

Fara suzeta!

La varsta de gradinita, copilul va fi tentat sa bage repede degetul in gurita de fiecare data cand vrea sa suga. E bine de stiut ca nu va merge la liceu cu degetul in gura, va renunta la obicei in cele din urma.

Adultii nu realizeaza cata anxietate le provoaca copiilor dezvoltarea lor, de aceea suptul degetului sau suzetei e atat de linistitor si ii ajuta sa se elibereze de presiunea pe care o resimt. Asadar, daca cel mic se apropie de varsta la care trebuie sa mearga la gradinita (si nu numai, cu cat mai devreme, cu atat mai bine) si inca nu a renuntat la supt, poti incerca:

  • Limiteaza suptul degetului sau al suzetei la perioada in care se afla in casa, apoi doar in bucatarie si camera lui,apoi in camera lui, la somn. Explica-i ca suptul este o activitate care poate fi tolerata doar cand se pregateste de somn, fie el ziua sau noaptea.
  • Nu transforma totul intr-o mare cearta. Lauda-l si recunoaste-i meritele atunci cand nu suge, in loc sa-l critici si sa-i tipi “Scoate-ti degetul din gura, imediat!” ori de cate ori se intampla sa suga.
  • Ajuta-l sa inteleaga ca poate conta pe ajutorul tau, ca-i vei fi alaturi cand se decide sa renunte la obicei. Cand va fi pregatit, va veni sa-ti spuna ca nu mai vrea sa-si suga degetul, pentru ca i-ai permis si ai lasat o portita libera pentru a face acest lucru.
  • Nu-i interzice sa suga degetul sau suzeta dupa ce s-a lovit sau sufera in urma vreunei intamplari. Trebuie sa se simta in siguranta, in zona lui de comfort, iar nelasandu-l sa se linisteasca asa cum o face cel mai bine, va fi si mai traumatizant.
  • Incearca sa-l faci sa constientizeze cand suge. Cand il vezi ca baga degetul sau suzeta in gura, spune-i: “Stii ca iti sugi degetul chiar acum?”. Daca spune ca nu este adevarat, insista sa recunoasca ca asta face, apoi gaseste-i alta activitate care sa-i provoace la fel de multa placere si sa-i ofere liniste, comfort (inlocuieste suzeta sau degetul cu un animalut de plus sau paturica preferata).
  • Exista solutii speciale pentru dezvatatul suptului (si roaderea unghiilor) care constau intr-un lac incolor, cu gust deosebit de amar, inofensiv pentru copii, care se aplica la suprafata suzetei sau degetului si se mentine pentru 1-2 zile. Gustul amar va reprima orice dorinta de a suge, fiind recomandat copiilor cu varsta de peste 3 ani, intrucat pana la aceasta varsta papilele gustative ale copilului sunt insuficient dezvoltate, iar produsul nu ar fi la fel de eficient. Solutia, insa, este considerata a fi una cruda, ca si cand i-ai trage presul de sub picioare. Este un produs foarte eficient, insa incearca initial aplicarea unei cantitati mici de “solutie-minune” pentru ca gustul pronuntat poate face copilul sa refuze mancarea care a venit in contact cu portiunea de unghie data cu solutie. Intreaba la farmacie des
  • Apeleaza la solutii ingenioase pentru a-l face sa inteleaga ca a crescut si ca intr-o buna zi nu va mai suge nimic: “Crezi ca Fulger McQueen/ Barbie isi suge degetul?, “Poate au facut-o cand au fost mici, bebelusi, dar acum tu esti baiat/ fetita mare, la fel ca Fulger/ Barbie!”. Repetandu-i de fiecare data cand se uita la desenele preferate, in cele din urma va renunta singur la obicei.
  • Nu incerca sa-i acoperi manuta intr-o manusa, il va frustra si mai tare, mai ales daca nu si-o poate scoate.
  • renunta la suzeta 200x200 Cum il dezvatam de suzeta sau suptul degetului?

    Taie raul din radacina!

    Incurajati-l usor sa renunte la suptul degetului. Ii puteti propune o recompensa daca renunta la neplacutul obicei. Puteti intocmi un tabel pe zile si la sfarsitul zilei, daca a supt sau nu degetul sau suzeta, ii acorzi o bulinuta alba sau neagra, urmand ca la un numar stabilit de zile in care a acumulat bilute albe consecutive (nu prea multe) sa il recompensezi cu jucaria preferata. Sau mergeti impreuna la magazinul unde se afla jucaria preferata si, in fata mult doritului obiect, invitati-l sa dea la schimb doamnei vanzatoare (cu care ati vorbit in prealabil si va coopera cu tine) suzeta sau promisiunea de a nu mai suge degetul niciodata, pentru cumpararea jucariei. Urmatoarea data cand isi suge degetul, jucaria se confisca.

  • Arata-i prieteni de-ai lui sau copii mai mari care nu sug degetul sau suzeta
  • Tine-l ocupat, implicat intr-o activitate cat mai mult timp posibil, pentru a nu fi tentat sa suga. Incurajeaza-l sa vorbeasca, sa spuna o poezie, cantati impreuna, orice ca sa-i tineti gura ocupata.
  • In disperare de cauza, exista si metode mai “directe” de a-l dezvata: taiati bucati din suzeta, progresiv, pana nu mai poate suge, sau pur si simplu arunc-o. Inarmeaza-te cu multa rabdare si nervi de otel pentru a rezista protestelor si maraielilor insistente si de lunga durata, insa, in cele din urma, se va consola cu ideea.

Ca sa te convingi ca renuntarea la supt (fie al degetului sau al suzetei) trebuie sa se realizeze cat mai repede cu putinta, citeste si aici: Cum modifica dentitia suzeta si suptul degetului?