IMG 0056 200x133 Cum sa crestem copii autonomi si sanatosi

Copii autonomi si sanatosi

De curand am participat la evenimentul de lansare a campaniei Danonino – Branzica din doua pahare de lapte. Imi face placere sa va povestec cum ne-am simtit si ce am invatat acolo.

In primul rand, mi-a placut faptul ca a fost un eveniment la care au putut participa si copii pentru ca, pana la urma, noul produs li se adreseaza si au putut sa il incerce imediat ce au ajuns acolo. A fost o gustare pe cinste, dupa somnul de pranz. Evenimentul a strans laolalta invitati speciali, cu experienta in cresterea si psihologia copiilor: Simona Dragomir (Balanescu), mamica a doi exploratori , a moderat evenimentul, Delia Lungu, psiholog si Dr. Luiza Pirvu, consultant in nutritie.

Delia Lungu ne-a vorbit despre autonomia copilului si cum se dezvolta aceasta, o data cu varsta. De la ea am aflat cata libertate trebuie sa ii lasam celui mic pentru a-si dezvolta autonomia dar si cat de prezenti trebuie sa fim in activitatile lui, pentru a-i da incredere in alegerile pe care le face. A pus accentul pe lucrurile pe care ar trebui sa le faca un copil la fiecare varsta si cum parintii il pot ajuta sa experimenteze autonomia sau le pot intarzia dobândirea autonomiei.

Trebuie sa recunosc ca m-am regasit in descrierea parintelui care face lucruri pentru copil pentru a le termina mai repede, din lipsa de timp. Adica, dimineata il spal pe dinti si il imbrac pentru a iesi mai repede din casa si a nu intarzia la serviciu si la gradinita. Insa, chiar din dimineata asta, am facut o schimbare: il las sa se pregateasca singur, cu riscul de a intarzia 10 minute. In final, trebuie sa ne gandim mereu ce este mai important: sa ajungi la timp sau sa ii dai copilului timpul si increderea de care are nevoie pentru a-si dezvolta autonomia. In plus, am pus ceasul sa sune mai devreme… am trisat un pic, recunosc, dar pentru o cauza buna!

Apoi Luiza Pirvu, proaspata mamica, ne-a vorbit despre cat de important este ca micutul sa primeasca toti nutrientii, pentru a se dezvolta armonios. Ni se recomanda sa includem o gama cat mai variata de alimente, luate din cele cinci mari grupe: cereale, legume si fructe, lactate, proteine (carne, peste, ou si leguminoase), iar ultima – grasimi si dulciuri. Astfel, legumele, fructele si cerealele sunt o importanta sursa de vitamine, minerale, glucide si fibre, pentru vitalitate si energie, in timp ce proteinele (oua, carne, lactate) asigura cresterea si reinnoirea tesuturilor, prin continutul de aminoacizi, substanta plastica din care organismul nostru este constituit. Pe unii dintre acestia, numiti aminoacizi esentiali, organismul nostru nu ii poate sintetiza, de aceea este necesar sa dam zilnic copilului proteine complete, cum sunt cele din lactate, carne, ou. Pentru copiii cu intoleranta la proteina din lapte ori lactoză, exista si înlocuitori vegetali, suplimentati cu calciu, cu valoare nutritionala mai mica, adevarat, dar care pot contribui la o alimentatie care sa-i asigure celui mic o dezvoltare optima. Si, asa cum spunea si Luiza, „sarcina parintilor ai caror copii au intoleranta la lactate, de a le asigura necesarul pentru sanatate, este una grea, dar nu imposibila”.

Si pentru ca era lansarea unei branzici sanatoase, s-a insistat asupra beneficiilor pe care le aduc lactatele in cresterea armonioasa a unui copil. Astfel, va pot spune ca laptele contine proteine, carbohidrati, grasimi, calciu, fosfor, vitamina A si vitamine din complexul B. Iaurtul si branzica Danonino pentru pitici voinici sunt usor digerabile si contin bacterii “prietenoase” pentru sanatatea sistemului digestiv, contin mai multe dintre fructele preferate ale copiilor. Am mai aflat cat de periculoasa este carenta de calciu pentru sanatatea copilului si a viitorului adult. Inca din anul 2002, s-a descoperit ca asigurarea dozei zilnice recomandate de calciu reduce riscul de obezitate, iar dezvoltarea sanatoasa a oaselor in copilarie asigura un bun capital osos pentru intreaga viata.

Se pare ca aportul zilnic de calciu ar trebui sa fie una dintre principalele griji atunci cand compunem meniul celui mic. Danone ne vine in ajutor cu noua Branzica Danonino care este facuta din 2 pahare de lapte si contine de doua ori mai mult calciu decat branza de vaci obisnuita, respectiv 180 mg calciu /100 gr branzica.

Pentru sanatatea oaselor este esentiala si cantitatea de vitamina D de care dispune cel mic, pentru a absorbi calciul din alimente si a-l fixa in oase. Branzica Danonino contine 25% din necesarul zilnic de vitamina D al copilului si asta il va ajuta sa asimileze calciul. Ceea ce m-a bucurat la fel de mult, este continutul redus de zaharuri al branzei, care este comparabil cu cel al unui mar si este chiar mai mic decat cel al bananelor. Desi continutul de zahar le confera o valoare calorica mai mare, aceasta este utila pentru a sustine consumul energetic mare al copilului. Deci, mamici de pitici, fiti fara grija, copiii vostri vor fi plini de energie si se vor bucura de un „dulce” bun, fara teamă de zahar in exces!

In plus, cred ca ceea ce face un eveniment de acest gen sa fie unul de calitate este interactiunea publicului cu speakerii si asta am avut din belsug in cazul de fata. Multe mamici au cerut sfaturi de la expertii invitati si au contribuit prin exemple concrete la fiecare problema discutata.

La succesul evenimentului a contribuit si locatia care a fost foarte bine aleasa, The Little Gym fiind suficient sa spatios pentru a putea gazdui cele aproximativ 40 de mamici si 40 de copii care au participat. In timp ce mamele ascultau prezentarea, copiii s-au jucat impreuna cu Dino, ilustrand astfel perfect ideea sub umbrela careia s-a desfasurat evenimentul: copii energici si autonomi.