test amniocenteza 197x2001 Amniocenteza (III) Cum se efectueaza amniocenteza?

Efectuarea amniocentezei

 

Cum se efectueaza amniocenteza?

Mai intai, doctorul va face o ecografie pentru a localiza fatul, placenta si sacii de lichid amniotic din care va preleva mostra. Apoi, doctorul va curata abdomenul mamei cu o solutie antibacteriana. In timpul procedurii, femeia insarcinata va sta intinsa pe spate pe o suprafata plana.

Folosind ultrasunete pentru a se ghida, doctorul insereaza un ac fin prin abdomen si uter, pana la sacul amniotic. El retrage aproximativ 1 – 2 lingurite de lichid si scoate acul. Dupa ce este prelevata mostra, doctorul va folosi din nou ultrasunete pentru a verifica daca ritmul cardiac al bebelusului este in limite normale. Intreaga procedura dureaza cateva minute.

Unele femei spun ca amniocenteza nu este deloc dureroasa. Altele acuze crampe atunci cand este inserat acul in uter sau presiune atunci cand este retras lichidul amniotic. 1 – 2% din femei acuza crampe, sangerari sau scurgeri de lichid amniotic dupa efectuarea procedurii. Dupa test, majoritatea doctorilor recomanda femeilor sa evite activitatile extenuante si sa se odihneasca pentru restul zilei.

  1. Ce se intampla cu lichidul extras?
  2. Amniocenteza este o procedura sigura?
  3. Amniocenteza cu rezultate bune indica faptul ca bebelusul se va naste sanatos?

Ce se intampla cu lichidul extras?

Atat lichidul cat si celulele epiteliale ale fatului care plutesc in lichidul amniotic pot fi examinate. Celulele sunt separate de lichidul amniotic si mentinute in laborator pentru 10 – 12 zile. Apoi celulele sunt testate pentru detectarea defectelor cromozomiale sau genetice. Rezultatele vor fi disponibile in aproximativ 2 saptamani.

Nivelurile unei proteine numite alfa-fetoproteina (AFP) detectate in lichidul amniotic pot fi masurate pentru a ajuta la diagnosticarea defectelor de tub neural, atunci cand afectiunea este prezenta, nivelul AFP fiind crescut. Rezultatele acestei testari sunt disponibile in cateva zile.

Amniocenteza este o procedura sigura?

Complicatiile grave asociate amniocentezei efectuate in cel de-al doilea trimestru de sarcina sunt rare. Totusi, procedura implica un grad minim de risc de declansare a avortului. Statisticile spun ca exista mai putin de 1:500 – 1:300 cazuri de femei care au efectuat o amniocenteza si s-au confruntat cu un avort. Un studiu recent afirma ca riscul de avort este chiar mai mic de 1 la 1600. Alte complicatii, cum ar infectiile uterine, sunt rare, aparand doar in 1 din 1000 de cazuri.

Amniocenteza efectuata in primul trimestru de sarcina este nerecomandata. Studiile arata ca riscul de avort la amniocenteze efectuate in primul trimestru de sarcina poate fi de 3 ori mai mare decat riscul efectuarii aceleiasi proceduri in partea a doua a sarcinii. Studiile arata, de asemenea, ca amniocenteza timpurie creste riscul unei diformitati a piciorului numita picior stramb congenital (club foot). Atunci cand se recomanda o testare de acest gen in primul trimestru al sarcinii, trebuie sa se recurga la CVS ca optiune mai sigura decat amniocenteza.

Riscul pierderii sarcinii dupa efectuarea amniocentezei poate fi chiar mai scazut daca doctorul care face procedura este unul experimentat.

Amniocenteza cu rezultate bune indica faptul ca bebelusul se va naste sanatos?

Multe femei care au facut o amniocenteza primesc vesti imbucuratoare la aparitia rezultatelor procedurii, si anume ca fatul nu va prezenta afectiunile pentru care a fost testat. Insa, niciun test prenatal nu poate garanta 100% nasterea unui copil sanatos.

Articole despre amniocenteza:
Amniocenteza (I) – Notiuni generale
Amniocenteza (II) – Cand se recomanda efectuarea amniocentezei?
Amniocenteza (IV) – Defectele congenitale