cantati impreuna 200x133 Cum te joci cu copilul de 12 18 luni

Cantati impreuna

Dupa ce te-ai familiarizat cu particularitatile jocului la varsta de 12-18 luni, este timpul sa iti propunem cateva activitati prin care poti inita joaca cu copilul tau:

  1. Cantati un cantec
  2. Creati-va un grup de joaca
  3. Iubiti cartile
  4. Ora de baie e inca un moment de joaca maxima
  5. Dansati cu totii
  6. De-a v-ati ascunselea

Cantati un cantec

Dati reprezentatie in sufragerie! Poate ca la inceput nu va putea sa mimeze tot ceea ce faci tu, insa isi va dori foarte tare sa te imite. De aceasta activitate pot beneficia si coordonarea, abilitatile sale motorii si verbale, mai ales ca va si distrati pe muzica:

  • alegeti jocuri care sa aiba impact vizual si sa implice si putina miscare: “Eu am zece degetele” sau “Itsy, itsy spider
  • poti sa-l inveti un cantecel despre partile corpului
  • dansati de cate ori auziti o melodie la radio sau la tv: indoiti-va in cele mai nastrusnice pozitii, imitandu-l, sariti, invartati-va, tinand cont si de ritmul muzicii. Abordati melodii in care sunt alternatele momente cu ritm alert cu cele cu ritm lent
  • creati-va un dans propriu, ceva numai de voi doi stiut

Creati-va un grup de joaca

Acum se pun bazele jocului paralel, copilul se joaca singur, nestructurat, desi poate arata o anumita preferinta pentru un copil sau altul, ignorandu-i pe ceilalti, ceea ce este perfect normal la varsta sa.

  • grupul nu trebuie sa fie foarte mare pentru a evita suprastimularea copiilor (maxim 6 copii)
  • oferiti-le jucarii care sa-i incurajeze sa imparta si sa coopereze: cuburi mari de constructie, jocuri pentru nisip sau de pictat, mingi de marimi diferite, jucarii care imita articolele alimentare.
  • fiecare copil trebuie sa fie insotit de un parinte sau de cel care il ingrijeste pentru a-l sustine atunci cand este “necajit” de ceilalti copii din grup.
citeste i carti 200x133 Cum te joci cu copilul de 12 18 luni

Citeste-i cat mai mult

 

Iubiti cartile

Cititul este esential in dobandirea si evolutia limbajului. Cu cat incepi sa ii citesti mai devreme, cu atat ii va fi mai usor sa invete sa vorbeasca. Cartile nu trebuie sa apara in fata copilului doar inainte de culcare, ci pot fi parte integranta din joaca de pe parcursul zilei:

  • alege carti solide din plastic sau carton ranforsat si trateaza-le ca pe o jucarie normala
  • cauta carti care ofera o surpriza: se ridica anumite portiuni, ascund ceva ce copilul trebuie sa descopere, etc.
  • incurajeaza copilul sa le puna una peste alta si sa le doboare, sa construiasca casute sau obiecte preferate ca de exemplu un tren.

Ora de baie e inca un moment de joaca maxima

Ar fi minunat daca ai putea face ca orice rutina din programul copilului sa fie mai relaxata, chiar mai distractiva. Desi rutina e binevenita pentru ca ajuta copilul sa inteleaga ce urmeaza si la ce sa se astepte, nu sunt chiar placute: baia, spalatul pe maini si pe dinti, etc., asa ca nu ar strica sa incerci sa aduci putina distractie si in aceste momente:

  • cand se apropie ora de baie, la sfarsitul unei zile lungi, plina de peripetii, canta-i melodia preferata in timp ce il dezbraci, pregatindu-l pentru baita
  • da drumul la apa si pe masura ce se umple cadita, faceti impreuna baloane de sapun sau pune-i putin sampon in apa si arata-i cum se formeaza clabucii, stimulandu-l vizual si senzorial
  • pentru a-l incuraja spre independenta, lasa-l sa aleaga singur jucariile care il vor insoti la baita
  • practicati “inotul”: ajuta-l sa-si miste manute sub apa sau sa bata apa cu mainile si picioarele

Dansati cu totii

Cand danseaza, copilul isi dezvolta abilitatile motorii grosiere si capata un simt al ritmului. Isi imbunatateste si functiile cognitive, intrucat aceleasi conexiuni cerebrale care proceseaza muzica sunt folosite mai tarziu in viata pentru gandirea abstracta si matematica.

  • arata-i de unde se aude muzica (computer, cd, aparat radio sau tv). Invata-l sa apese tasta “play” pentru a canta o melodie; ii incurajeaza curiozitatea si intelege conceptul de cauza-efect
  • lasa muzica sa cante cateva secunde ca sa prindeti ritmul, apoi invita-i pe toti cei din casa – tatic, bunica, frati mai mari – sa debuteze pe “scena” improvizata pe covorul din sufragerie. Bebelusul va fi incantat si curand va dori sa se alature dansatorilor, imitandu-va miscarile.
  • aduna toate jucariile care scot sunete si compuneti-va singuri o melodie pe care sa dansati. Nu numai profesionistii fac muzica dansabila!…
bebe danseaza 200x177 Cum te joci cu copilul de 12 18 luni

Muzica, Dj!

 

De-a v-ati ascunselea

Este jocul favorit al celor mici, intrucat ii ajuta sa inteleaga conceptul de permanenta al unui obiect – ideea ca obiectele si persoanele exista chiar daca nu sunt la vedere:

  • incearca variatii ale jocului, lasandu-l sa te vada cum te ascunzi in spatele unei usi sau a unei canapele mari. Stai ascunsa 2-3 secunde si apoi scoate capul si spune “Bau!”; ascunde-te din nou si lasa-l sa se apropie mai mult, apoi fa-i din nou “Bau!”
  • procedeaza la fel si cu un animal de plus, facandu-l sa apara si sa dispara dupa canapea sau sub o perna/ hainele tale, in timp ce ii spui “Bau!”
Voi ce jocuri abordati cu piticul vostru de nici 1 an si jumatate?