familie fericita 200x132 De ce sa recoltam celule stem?

Investeste in viitor!

Celulele stem reprezinta o zona importanta a medicinei actuale datorita potentialului lor de regenerare si reparare a tesuturilor afectate. Unele terapii actuale, cum este transplantul de maduva osoasa, deja utilizeaza celulele stem si potentialul lor pentru regenerarea tesutului distrus. Alte terapii sunt inca in studiu si implica transplantul de celule stem catre o zona a corpului afectata de boala pentru a le directiona sa se dezvolte si sa se diferentieze pentru crearea unui tesut sanatos.

Sangele ombilical este o sursa bogata de celule stem hematopoietice – “caramizile” celulelor sanguine si ale sistemului imunitar. Celulele stem au capacitatea de a se dezvolta in multe alte tipuri de celule, asa incat pot repara tesuturi, organe, vase de sange si pot fi folosite pentru a trata o multitudine de boli.

In cazul pacientilor cu leucemie, spre exemplu, chimioterapia este folosita pentru a elimina din corp celulele bolnave, astfel incat sa poata incepe productia normala de celule sangvine. Odata ce productia de sange nou debuteaza, boala intra in remisie. Insa daca tratamentul nu da rezultate sau leucemia recidiveaza, doctorii opteaza de cele mai multe ori pentru un transplant de celule stem. O transfuzie de celule stem din sangele cordonului ombilical al unui donator sanatos poate ajuta la formarea unui sange si al unui sistem imunitar nou, oferindu-i pacientului o sansa pentru recuperarea completa.

Spre deosebire de celulele stem din maduva osoasa, celulele stem din sangele cordonului ombilical sunt imature si nu au invatat inca cum sa atace substantele straine. In mod similar, corpul nu recunoaste aceste celule “primitive” ca fiind straine, ceea ce inseamna ca pacientii care primesc celule stem din cordonul ombilical sunt mai putin expusi riscului de a respinge transfuzia. Este, de asemenea, mai usor sa gasesti compatibilitate in eventualitatea unui transplant folosind celule stem din cordonul ombilical decat din orice alte surse.

Se estimeaza ca la nivel mondial au fost efectuate mai mult de 22.000 de transplanturi cu celule stem provenite din sangele cordonului ombilical.

Stocarea celulelor stem este o optiune mai ales in cazul unui istoric medical familial cu boli ce ar putea fi tratate cu transplant de celule stem. Mai mult decat atat, cercetarile continua, iar premisele ca viitorul adult isi va putea folosi pentru vindecare celulele stem recoltate la nastere sunt mai mult decat incurajatoare.

Pentru o taxa de aproximativ 1000 Eur, o banca privata de celule stem recolteaza, proceseaza si depoziteaza sangele bogat in celule stem ale cordonului ombilical al bebelusului pentru folosirea in scopuri medicale de catre membrii familiei copilului. In eventualitatea in care cineva din familie are nevoie de un transplant de celule stem pentru a trata o boala cu potential fatal, cum ar fi leucemia, siclemia, limfoamele sau deficientele imune, iar sangele ombilical al bebelusului este compatibil cu cel al bolnavului, celulele stem recoltate la nasterea copilului vor putea fi folosite pentru salvarea unei persoane dragi.

celule stem1 200x132 De ce sa recoltam celule stem?

De ce sa recoltam celule stem?

Cordonul ombilical si sangele cordonului ombilical sunt considerate deseuri medicale imediat dupa nasterea copilului…in afara situatiei in care mamica doreste sa stocheze sangele ombilical intr-o banca de celule stem.

De ce sa recoltam celule stem?

  • Compatibilitate perfecta: desi niciun proaspat parinte nu doreste sa ia in calcul posibilitatea ca bebelusul lor sa aiba vreodata nevoie de vreun transplant de celule stem, sangele recoltat la nastere contine celule stem perfect compatibile, ceea ce se poate traduce prin reducerea timpului de incepere a tratamentului. Mai mult decat atat, nu exista riscul respingerii probei, crescand, astfel, sansele unui transplant reusit. 
  • Compatibilitate potentiala pentru alt membru al familiei: desi nu exista compatibilitate perfecta, celulele stem stocate pot fi utilizate pentru tratarea fratilor si altor rude de sange 
  • Resursa pentru tratarea impotriva unui spectru variat de boli: celulele stem sunt utilizate in prezent pentu tratarea a peste 70 afectiuni, incluzand leucemii, anemii, limfoame non-Hodgkin’s si alte cancere, sisteme imunitare afectate. Tot in prezent, se deruleaza studii pentru utilizarea terapiilor celulare in tratarea bolilor cardiace, paraliziilor cerebrale, diabetului (celule care sa produca insulina), bolilor de plamani si ficat, bolii Parkinson (pentru crearea de celule nervoase). Studiile clinice raporteaza in numarul din 9 iunie 2007 al prestigioasei publicatii Lancet posibilitatea folosirii terapiilor de tratament bazate pe transplantul de celule stem ca terapie la alegere. Recomandarea s-a bazat pe cazul publicat de revista Pediatrics in ianuarie 2007 si care prezenta un copil ale carui celule stem fusesera recoltate la nastere; mai tarziu copilul a dezvoltat leucemie, fiind tratat cu esantionul de celule stem propriu. La 5 ani de la transplantul autolog, copilul nu prezenta leucemie. 
  • Este complet nedureroasa pentru mama sau copil: celulele stem sunt recoltate din cordonul ombilical dupa nasterea bebelusului, in vreme ce celulele stem recoltate ulterior din maduva osoasa prezinta diconfort si durere pentru pacient, fiind necesare chiar mai multe sedinte pentru extragerea unui numar suficient de celule stem necesare transplantului.
  • Disponibile imediat pentru tratament: intarzierea inceperii tratamentului pentru gasirea unui donator compatitbil poate pune in pericol eficienta transplantului de celule stem, ca sa nu mai amintim ca nimeni nu poate garanta o compatibilitate perfecta, ca in cazul celulelor stem recoltate din propriul cordon ombilical.

Ce sanse ai sa folosesti celulele stem recoltate la nasterea copilului?

cultura celule stem 200x132 De ce sa recoltam celule stem?

Cultura celule stem

Celulele stem din cordonul ombilical nu sunt doar pentru copilul tau. Ele reprezinta o investitie pentru intreaga familie. Iar daca sansele ca unul din membrii familiei sa poata folosi celulele stem recoltate la nastere sunt mici, probabilitatea de a fi folosite pentru a trata o varietate mare de alte boli este considerabila. Pe masura ce studiile continua, cercetatorii descopera noi domenii de aplicare ale transplantului de celule stem pentru vindecarea afectiunilor de tot felul:

  • Atacurile cardiace: doctorii au introdus celule stem in muschiul cardiac al pacientilor afectati de numeroase atacuri cardiace pentru a observa daca ele genereaza tesuturi noi si repara leziunile. Pana acum, rezultatele sunt promitatoare 
  • Boli coronariene: doctorii au transplantat celule stem in arterele infundate ale pacientilor afectati de boli coronariene. Celulele stem au ajutat la cresterea de noi vase de sange in jurul arterelor blocate si au imbunatattit fluxul de sange in zonele inimii supuse riscului de leziuni 
  • Boli vasculare: celulele stem au dat nastere la noi vase de sange in jurul arterelor ingustate si deteriorate de la nivelul picioarelor doamnelor si au restabilit circulatia sangelui in aceste zone 
  • Leziuni nervoase si cerebrale: in conditii de laborator, cercetatorii au descoperit ca celulele stem umane se pot maturiza in celule nervoase, ceea ce are implicatii deosebit de valoroase in tratarea unei mari varietati de probleme neurologice 
  • Atacuri cerebrale: studiile au demonstrat ca transplantarea de celule stem la sobolani imbunatateste functiile cerebrale afectate in urma unui atac cerebral si leziuni cerebrale traumatice 
  • Scleroza multipla: doctorii au introdus celule stem la pacientii afectati si s-au inregistrat usoare imbunatatiri in evolutia bolii 
  • recoltam celule 200x137 De ce sa recoltam celule stem?

    De ce sa recoltam celule stem?

    Cancere si alte boli de sange. Cercetarile oncologice arata ca sansele ca o persoana sa-si foloseasca propriile celule stem pana la implinirea varstei de 21 ani sunt de 1:2700, iar sansele ca alt membru al familiei sa aiba nevoie de ele sunt de 1:1400. Celulele stem pentru tratamentul cancerelor pot fi recoltate fie din maduva osoasa a pacientului sau a donatorului compatibil, fie se utilizeaza celulele stem recoltate la nastere din sangele cordonului ombilical. Exista, insa, cateva avantaje la folosirea celulelor stem din cordonul ombilical fata de cele din maduva osoasa: 

  1. cercetarile arata ca rata de supravietuire atunci cand se folosesc celule stem din cordonul ombilical este dubla fata de cele din maduva osoasa a pacientului sau a unui donator compatibil 
  2. sunt disponibile imediat si au perfecta compatibilitate 
  3. celulele stem din cordonul ombilical sunt mai usor compatibile cu orice membru al familiei, crescand sansele succesului transplantului de celule stem 
  4. cercetarile au arat ca pacientii care au primit transplant de celule stem prezinta sanse mai mici de a respinge mostra, fata de cei care au primit celule stem recoltate din maduva osoasa.

Bolile cardiovasculare (atacurile cardiace si cerebrale) sunt cauza numarul 1 a mortii in lume. Daca terapiile bazate pe celule stem devin viabile si o optiune de rutina pentru prevenirea si tratarea acestora, pacientii care au stocat celule stem vor fi net avantajati. Acealasi lucru este valabil si in cazul maladiilor Parkinson si Alzheimer, in eventualitatea in care cercetarile continua sa demonstreze abilitatea celulelor de a regenera tesuturile nervoase afectate. Studiile privind regenerarea tesuturilor pancreatice sunt incurajatoare, ceea ce ar insemna ca in viitorul apropiat, milioane de oameni afectati de diabet au sanse la vindecare.