dry test 133x200 Dry Test detectarea anomaliilor cromozomiale si ale defectelor de tub neural

Dry Test

Considerat a fi ultima noutate in screeningul prenatal, Dry Testul calculeaza cu precizie mai buna posibilitatea de dezvoltare a anomaliilor cromozomiale si defectelor de tub neural, precum si riscul de fibroza chistica sau hipoacuzie nonsindromica.

Dry testul este un Dublu sau Triplu test cu imbunatatiri, putand fi efectuat fie in saptamanile 10-13 de sarcina, fie in al doilea trimestru, in saptamanile 16-20.

Asadar, se va preleva o mostra de sange de la mamica insarcinata pe o hartie speciala ce se va lasa sa se usuce (de aici si numele testului, Dry Test).

Daca testarea se face in primul trimestru de sarcina, se vor inregistra nivelurile PAPP-A (proteina A plasmatica in sarcina, se gaseste in placenta, nivelul ei creste cu varsta gestationala) si beta-hCG (gonadotropina corionica umana, mai relevanta decat molecula simpla care a pozitivat testul de sarcina in prima faza). In cazul testarii in cel de-al doilea trimestru de sarcina, se va urmari inregistrarea valorilor beta-hCG, estriolul neconjugat (un produs al placentei si al fatului, care creste odata cu varsta gestationala) si alfa-fetoproteina (AFP, produsa de ficatul bebelusului; valorile ei cresc odata cu varsta sarcinii, ajungand de 0.2ng/ml la inceputul sarcinii la 250ng/ml in saptamana 32 de sarcina).

Pentru interpretarea rezultatelor se procedeaza la fel ca in cazul testarilor de dublu sau triplu marker serici, urmand ca ulterior, utilizand ca metoda izolarea ADN-ului din sangele uscat, sa se faca un screening pentru fibroza chistica (este o afectiune ereditara, intalnita mai ales la populatia caucaziana) si hipoacuzie (surditate congenitala non-sindromica).

Nivelul markerilor serici rezultat in urma testarii mostrei de sange, alaturi de ecografiile specifice fiecarui trimestru de sarcina, ofera medicului posibilitatea evaluarii riscurilor ca fatul sa fie purtator de anomalii cromozomiale, defecte de tub neural, fibroza chistica si surditate congenitala, insa nu diagnosticheaza toate aceste afectiuni. In caz de rezultat pozitiv, medicul va recomanda efectuarea de investigatii suplimentare, mult mai invazive si cu risc mai crescut pentru mama si fat, insa cu rezultate mult mai concludente, specifice pentru fiecare mamica in parte.

Avantaje:

  • metoda mai eficienta de evaluare a riscurilor de afectiuni cromozomiale sau defecte de tub neural, fata de testarea dublu sau triplu markerilor serici
  • efectuandu-se timpuriu in sarcina, ofera posibilitatea mamei de a lua o decizie in vederea pastrarii sarcinii sau a gasirii unei unitati care sa fie capabila sa satisfaca nevoile speciale ale unui copil cu posibile afectiuni congenitale

Dezavantaje:

  • este mai scump decat Dublul si Triplul test
  • disponibil doar in cateva locatii din tara