ecografie fetala 200x149 Ecografia in sarcina (I) Notiuni introductive

Ecografia in sarcina

Ultrasunetele folosite in obstretica-ginecologie constau in ecografiile cu ultrasunete realizate in timpul sarcinii. De la introducerea lor la sfarsitul anilor ’50, ultrasonografia a devenit un instrument de diagnostic foarte folositor in obstetrica.

Echipamentele folosite in prezent sunt cunoscute ca fiind aparate care redau imagini in timp real prin care poate fi sesizat un fat in continua miscare afisat pe un ecran. Se folosesc unde cu frecventa deosebit de ridicata, intre 3.5 si 7 megahertzi (adica 3.5 si 7 milioane cadre per secunda) pentru acest tip de ecografie. Undele sunt emise de o sonda care este pusa in contact cu abdomenul mamicii si plimbata de-a lungul intregii burtici pentru a reda (asemenea luminii emise de o torta) imaginea fiecarui coltisor de uter. Siruri repetitive de raze ultrasonore scaneaza fatul in felii subtiri care sunt reflectate inapoi catre aceeasi sonda.

Informatiile obtinute din reflectii diferite sunt recompuse intr-o imagine ce apare pe monitor (o sonograma sau ultrasonograma). Miscarile precum bataile inimii fetale sau malformatiile fatului pot fi obtinute si masurate cu precizie pe baza imaginilor afisate pe ecran. Aceste masuratori reprezinta temelia evaluarilor varstei gestationale, marimii si cresterii fatului.

Pentru procedurile de la inceputul sarcinii se solicita, de obicei, ca vezica sa fie plina, ceea ce poate reprezenta un usor disconfort. De asemenea, gelul aplicat pe burtica cu rolul de a “conduce” undele emise de sonda transabdominala poate fi perceput ca fiind umed si rece. Insa, ultrasunetele utilizate in ecografia propriu-zisa nu creeaza nici cel mai mic disconfort.

Imaginile inregistrate pe monitorul ecografului reprezinta primele fotografii ale bebelusului tau! Ti se va oferi posibilitatea pastrarii acestor imagini, intrucat fiecare ecografie este insotita de printarea imaginilor obtinute si daruirea lor beneficiarilor (adica viitorilor parinti). Mai mult decat atat, ecografiile morfologice pot fi inregistrare pe dvd, fiind, de asemenea, oferite parintilor drept amintire.

Ecografia in sarcina (II) – La ce foloseste ecografia in sarcina?

Ecografia in sarcina (III) – Ce presupune efectuarea unei ecografii?

Ecografia in sarcina (IV) – Ecografia transvaginala

Ecografia in sarcina (V) – Ecografia Doppler

Ecografia in sarcina (VI) – Ecografiile 3D si 4D

Ecografia in sarcina (VII) – Cate ecografii se fac in sarcina?

Ecografia in sarcina (VIII) – Riscurile asociate ecografiilor fetale