epilepsie 200x128 Epilepsia si sarcina

Sarcina si epilepsia

Epilepsia este o tulburare a echilibrului activitatii impulsurilor electrice la nivelul  creierului, care, atunci cand este intreupt, poate duce la accese. Multe lucruri pot cauza aceasta anormalitate, care de multe ori include infectii, rani la nivelul capului, tumori cerebrale si leziuni ale creierului la nastere. Femeile diagnosticate cu epilepsie au de infruntat multe probleme de sanatate care le pot afecta sistemul reproductiv si pot duce la osteoporoza, cresterea greutatii si disfuncii sexuale.

Conform Fundatiei Epilepticilor, toate femeile epileptice ar trebui sa aiba o stare buna de sanatate si sa fie foarte atente la nevoile nutritionale pe care le au inainte si in timpul sarcinii. Aceasta include importanta administrarii vitaminelor, mai ales a celor imbogatite cu acid folic. Studiile au aratat ca daca o femeie ia vitamina B(acid folic) inainte de conceperea unui copil si in primele saptamani de sarcina, acest lucru ajuta la reducerea riscului de a avea un copil cu defect de tub neural (spina bifida). Femeile epileptice prezinta un risc ridicat de a avea un copil cu acest defect de nastere, si, confrom Dr. Swamy, “este recomandabil sa ia 4mg de vitamina B zilnic“.

Obstreticienii accentueaza faptul ca daca epilepsia este tinuta sub control, sansele de a avea o sarcina si nastere sanatoase sunt echivalente cu cele ale femeilor normale. Daca o femeie care are epilepsie planuieste sa ramana insarcinata, ar trebui sa se consulte cu medicul inainte de conceperea copilului pentru a determina daca medicamentatia pentru combaterea acceselor de epilepsie pot fi luate in timpul conceperii si a sarcinii. Medicamentatia anti-accese care ar putea fi prescrisa unei mamici in devenire trebuie sa respecte anumite limite in dozaj. Metabolismul unei femei se schimba pe perioada sarcinii,  acelasi dozaj al unui medicament poate fi inadecvat combaterii acceselor de epilepsie. Consilierea dinaintea conceptiei are o importanta vitala pentru femeile cu epilepsie.