gravida in fum de tigara 200x132 Fumatul si sarcina

Fumatul pasiv afecteaza fatul

 

  1. Conteaza momentul in care femeia insarcinata renunta la fumat?
  2. Dar oamenii care fumeaza in jurul femeii insarcinate?
  3. Renuntarea la fumat aduce beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil?
  4. Daca o femeie renunta la fumat pe durata sarcinii, ii va fi greu sa faca fata stresului?
  5. Daca o mama care alapteaza fumeaza, nicotina ajunge in lapte?
  6. Exista efecte pe termen lung asupra copilului in cazul in care mama fumeaza pe timpul sarcinii?
  7. Stim ca o femeie nu trebuie sa fumeze pe perioada sarcinii, dar este in regula daca revine la fumat dupa ce naste?

Conteaza momentul in care femeia insarcinata renunta la fumat?

Cel mai bun moment pentru a te lasa de fumat este cand femeia planuieste sa ramana insarcinata in viitorul apropiat. Daca renunta, copilul ei va cantari, probabil, la fel ca cel al unei femei care nu a fumat niciodata. Sau, daca renunta in primele trei-patru luni de sarcina, micsoreaza sansele copilului de a fi nascut cu o greutate mai mica decat e normal sau cu dezvoltarea ulterioarea a unor probleme de sanatate.
Multe femei sunt capabile sa sa se lase de fumat in timpul sarcinii. Este mai usor decat in alte perioade, cand au mai incercat acest lucru. Pot renunta acum atat pentru copil, cat si pentru ele.
Chiar daca o femeie se lasa de tigari la sfarsitul sarcinii, isi poate ajuta copilul sa primeasca mai mult oxigen si sa creasca sansele de a se putea naste sanatos. Niciodata nu e prea tarziu sa renunti la tigari, insa cu cat mai repede, cu atat mai bine petru mama si copil, deopotriva.

Dar oamenii care fumeaza in jurul femeii insarcinate?

Noile studii spun ca daca partenerul fumeaza langa femeia insarcinata, riscul de a avea un copil cu o greutate mai mica si de a avea probleme de sanatate, creste. Deci, mamica ar trebui sa-si roage partenerul si pe cei din jurul ei sa nu mai fumeze in preajma ei.

Renuntarea la fumat aduce beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil?

Sarcina e un moment ideal pentru o femeie sa se lase de fumat. Indiferent de cand fumeaza, corpul ei are numai de castigat de pe urma renuntarii la fumat. Se va simti mai bine si va avea mai multa energie de-a lungul sarcinii si dupa, cand va avea grija de copil. De asemenea, va evita multe probleme viitoare de sanatate datorate fumatului, cum ar fi bolile de inima, cancerul si alte dereglari ale plamanilor, si, in plus, va economisi bani pe care o sa-I cheltuiasca pentru ea si pentru copil.

Daca o femeie renunta la fumat pe durata sarcinii, ii va fi greu sa faca fata stresului?

Va invata alte metode de relaxare care sunt mult mai benefice ei si copilului. Cand se simte tensionata, ar trebui sa respire adanc sau sa mestece guma fara zahar. O alta metoda de detensionare poate fi lucrul cu goblenul sau sa discute cu vreo prietena. Acestea sunt metode mult mai sanatoase de a face fata stresului. Ar putea, totodata, sa-si reaminteasca ca fumatul nu face nici un bine.

Daca o mama care alapteaza fumeaza, nicotina ajunge in lapte?

Alaptarea este cea mai buna metoda a-ti hrani copilul nou-nascut, dar fumatul poate cauza o serie de probleme. Nicotina e o otrava ce se gaseste in tigari. Daca mama fumeaza, atunci copilul va fi expus nicotinei din laptele matern.

Exista efecte pe termen lung asupra copilului in cazul in care mama fumeaza pe timpul sarcinii?

Da, pot exista astfel de efecte. Fumatul in timpul sarcinii e asociat cu vulnerabilitatea copilului la raceli si cu alte probleme legate de functionarea normala a plamanilor. Acesti copii pot avea probleme de invatare la scoala si pot fi mai scunzi si mai slabi decat ceilalti copii. Si, cel mai probabil, vor fuma la randul lor cand vor fi mari, pentru ca urmeaza exemplul parintilor lor.

Stim ca o femeie nu trebuie sa fumeze pe perioada sarcinii, dar este in regula daca revine la fumat dupa ce naste?

Nu are absolut nici un sens sa revina la tigari. Chiar si dupa ce naste, copilul e expus fumului de tigara care ii poate dauna.
Copiii au plamani si cai aeriene foarte mici care devin si mai mici pe masura ce inspira aerul imbibat cu fum de tigara. Fumatul ingreuneaza respiratia copiilor. Pote duce la probleme de plamani cum sunt bronsitele si pneumonia care pot face ca bebelusul sa se intoarca la spital pentru supraveghere atenta. Copii fumatorilor racesc, tusesc si dezvolta infectii ale timpanului de mai multe ori decat ceilalti copii. Mamicile ar trebui sa roage familia, prietenii, doica sau asistentii medicali sa nu fumeze in preajma copilului.