hemoleucograma 200x150 Hemoleucograma analiza completa a sangelui

Hemoleucograma

Hemoleucograma completa este cel mai utilizat test de laborator!

Este folosit pentru a determina starea generala de sanatate a unui individ sau pentru a monitoriza o varietate de disfunctionalitati, cum ar fi anemia. Se recomanda de catre medicul de familie sau de specialitate si consta intr-o mostra de sange prelevata din vena bratului, din deget sau, in cazul nou-nascutilor, din calcai.

  1. Ce se testeaza?
  2. Ce sunt globulele albe din sange?
  3. Ce sunt globulele rosii din sange?
  4. Ce sunt trombocitele?

Ce se testeaza?

Hemoleucograma completa include rezultate la nivelul urmatorilor parametrii:

  • numarul globulelor albe din sange (leucocite -WBC)
  • numarul globulelor rosii din sange (eritrocite -RBC)
  • numarul trombocitelor din sange (PLT)
  • cantitatea de hemoglobina din sange (HGB)
  • procentul de globule rosii (hematocrit -HCT)
  • media volumului globulelor rosii (MCV)
  • media volumului hemoglobinei (MCH)
  • concentratia medie a hemoglobinei (MCHC) 

Ce sunt globulele albe din sange?

Exista 5 tipuri diferite de globule albe pe care corpul le foloseste pentru a mentine un organism sanatos si pentru a lupta impotriva infectiilor sau altor cauze de vatamari corporale. Acestea sunt neurotrofilele, monocitele, eusinofilele, bazofilele si limfocitele, prezente in sange la niveluri relativ stabile. Procentul celulelor albe varieaza in sus sau in jos in functie de ceea ce se intampla in organismul tau. De exemplu, o infectie poate stimula o concentratie mai mare de neutrofile pentru a contracara efectele infectiei bacteriene. In cazul alergiilor, apare un numar mai mare de eusinofile care elibereaza in sange anumiti compusi “chimici” (antihistamine) pentru a minimiza efectul alergiei. Limfocitele pot fi stimulate sa produca imunoglobulina (anticorpi). In cazul unor afectiuni severe, cum ar fi leucemia, celulele albe imature si anormale (leucocite) se multiplica cu rapiditate, crescand numarul globulelor albe din sange.

Ce sunt globulele rosii din sange?

Globulele rosii au coloarea rosu pal, fiind de forma unei gogosi cu o sectiune foarte subtire la mijloc in locul orificiului gogosii. Contin hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul in tot corpul. Hemoleucograma completa determina daca exista un numar suficient de celule rosii prezente in organism si daca populatia de celule rosii are forma corespunzatoare. De obicei, celulele rosii au toate aceeasi marime si forma; variatii pot aparea in cazul deficientei vitaminei B12 si a acidului folic, a fierului si multor alte boli. Daca sunt insuficiente globule rosii prezente in organism, atunci se spune despre pacient ca are anemie, prezentand simptome ca oboseala si slabiciune. Numarul globulelor rosii poate fi si mai mare decat este normal, conditie care apare rar, ceea ce poate interveni asupra debitului sangelui prin vene si artere.

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt fragmente speciale de celule care joaca un rol important in coagularea sangelui. Daca un pacient nu are destule trombocite, prezinta risc crescut de hemoragii severe si vanatai. Hemoleucograma masoara numarul si forma trombocitelor din sange. In cazul unor boli, se poate sa existe trombocite gigant sau acumulari de trombocite care nu permit numararea corecta a numarului lor. In acest caz, va fi nevoie de un frotiu de testare.

Folosirea hemoleucogramei

Pacientii care acorda atentie deosebita starii proprii de sanatate ar dori sa stie cum sa-si modifice numarul de globule albe, rosii si trombocite.

Spre deosebire de colesterolul “bun” sau “rau”, populatiile de celule nu pot fi afectate la modul general de schimbarile de stil de viata, mai putin atunci cand pacientul sufera de vreo deficienta a unei vitamine in organism (vitamina B12, acidul folic sau fierul). Nu exista nicio posibilitate prin care pacientul sa poata sa-si ridice in mod direct numarul de globule albe din sange sau sa-si modifice forma si marimea globulelor rosii. Aceste actiuni se fac indirect, “adresandu-va” bolilor si afectiunilor organismului dvs., urmand un stil de viata sanatos si ajutand, astfel, la optimizarea producerii de celule, organismul adaptandu-se in sens pozitiv (sau negativ, dupa caz).

Hemoleucograma valori normale Hemoleucograma analiza completa a sangelui

In cazul urmatoarelor valori se impune testare suplimentara:

  • hemoglobina mai mica de 10g/dl si mai mare de 18g/dl
  • MCV mai mic de 80fL si mai mare de 100fL
  • MCHC mai mare de 37%
  • WBC mai mic de 2000/mm3 si mai mare de 20.000/mm3
  • prezenta celulelor secera (siclemie)
  • sferocitoza