suzeta 200x132 Cum modifica dentitia suzeta si suptul degetului?

Suzeta

Ambele variante sunt perfect normale a fi folosite de copiii mici si bebelusi, intrucat le da sentimentul securitatii, protectiei, este mijlocul prin care ei iau contact si invata despre mediul care ii inconjoara. Mai mult decat atat, copiii isi sug degetele inca dininainte de a se naste, in burtica mamicii. Ambele au acelasi efect nedorit asupra dintilor, insa se scapa mai usor de suzeta decat de suptul degetului (e mereu la indemana).

  1.  
  2. Suzeta 
  3. Suptul degetului

 

Suzeta 

Suzeta nu se ofera niciodata copilului in primele saptamani (chiar 2 luni) de viata, pana ce lactatia nu e instalata complet si copilul isi dezvolta o tehnica corecta de supt la sanul mamei.

Daca se mentine obiceiul pentru o perioada mare de timp, pozitia dintilor anteriori poate fi modificata, acestia orientandu-se spre buza; de asemenea, inclusiv muscatura copilului va suferi schimbari serioase, la fel si dezvoltarea oaselor si maxilarelor care sustin dintii.

Si suzeta si suptul degetului vor avea un efect mai mult sau mai putin dorit asupra pozitiei dintilor anteriori (din fata). Suzeta poate avea un impact mai pronuntat asupra dentitiei intrucat ea este un obiect pliabil care incearca sa revina la forma initiala, ceea ce inseamna ca va exercita o forta activa asupra dintelui, asadar distorsionarea pozitiei normale a dintelui va fi, deseori, mai mare cand copilul suge suzeta in locul degetului mare.

Intrucat exista controverse in jurul renuntarii la suzeta, din punctul de vedere al beneficiilor pentru dentitia copilului eliminarea suzetei este mai mult decat recomandata, mai ales daca piticul a depasit varsta de 3 ani.

Negocierea renuntarii la suzeta cu copilul nu se va dovedi chiar eficienta. O metoda cu rezultate mult mai bune este decizia de comun acord a parintilor de a face indisponibila suzeta pentru copil. Fie ca va “disparea” pur si simplu, fie ca informati (nu discutati) “beneficiarul” despre disparitia ei, sansele de a scapa de suzeta sunt mai mari decat in cazul in care incercati tehnica negocierii. Vorba romanului: “Raul se taie din radacina!”

Suptul degetului

Este un reflex natural al bebelusilor si copiilor mici. Majoritatea dintre ei isi vor pierde interesul in a suge deget sau suzeta intre 2 si 4 ani. Copiii care continua sa suga si dupa aparitia dentitiei permanente risca incovoierea dintilor , mai ales daca sug cu sete si frecvent. De asemenea, pot aparea defecte de vorbire, mai ales in cazul literei “s” si al sunetului “ch”.

Pentru bebelusi, suptul degetului este un reflex natural, e ceva normal pentru ei sa-si foloseasca degetele pentru a se linisti si a se simti in siguranta. Inca din primele luni de viata, suptul degetului il “ajuta” sa adoarma, sa se calmeze sau doar sa-i provoace placere, ca atunci cand se afla la sanul mamicii. La aceasta varsta, nu numai ca este o practica foarte des intalnita printre bebelusi, dar este considerata si ca fiind inofensiva in ceea ce priveste cresterea bebelusului si dezvoltarea limbajului.

Insa, parintii se intreaba de cele mai multe ori cat trebuie sa dureze acest obicei? Daca se pregateste sa mearga la gradinita, mai este in regula sa-si suga degetul? 

In jurul varstei de 2-4 ani, copiii vor descoperi alte metode, mai eficiente, care sa-i ajute sa faca fata “problemelor” cotidiene de care se lovesc. Acum sunt destul de ocupati cu primele cuvinte, propozitii. Insa, unii dintre ei se refugieaza parca si mai mult in suptul de orice fel, fie el deget sau suzeta, ceea ce implica unele consecinte nedorite asupra dentitiei in dezvoltare a copiilor.

suptul degetului 200x133 Cum modifica dentitia suzeta si suptul degetului?Se credea ca daca cei mici renunta la obiceiul suptului pana la aparitia dentitei permanente, impactul asupra oaselor maxilarelor si a dintilor este minim, insa studiile recente demonstreaza ca suptul poate influenta negativ dezvoltarea gurii copilului inca de la o varsta mai mica, de la 2-4 ani.

Suptul pune presiune asupra partilor laterale ale maxilarului superior si asupra palatului bucal (cerul gurii). Ca rezultat, maxilarul se ingusteaza, ceea ce face ca dintii sa nu se alinieze corect. Desi aceste probleme se pot remedia prin purtarea unui aparat dentar, pot aparea si dificultati de vorbire, cum este balbaiala, care se pot corecta doar prin terapii de limbaj.

Se poate intampla ca inclusiv muscatura copilului sa fie incorecta. Ca urmare a unui supt al degetului prelungit, dintii din spate pot prelua rolul mestecarii hranei, ceea ce va afecta structura gurii si va determina un dezechilibru in randul dintilor pe masura dezvoltarii oaselor maxilarului copilului.

De aceea, copilul trebuie incurajat sa renunte treptat la dependenta suptului, inainte ca acesta sa devina un obicei.

Citeste aici despre cum poti dezvata copilul de suzeta sau suptul degetului.

Voi ati avut probleme cu alinierea dintilor din cauza suptului prelungit, fie el suzeta sau deget?