solide 199x200 Introducerea solidelor momentul potrivit pentru inceperea diversificarii

Introducerea solidelor

Cand este momentul potrivit pentru inceperea diversificarii?

Introducerea solidelor – un subiect controversat in multe familii. La ce varsta este recomandat a se reduce aportul de lapte matern sau formula si introducerea cerealelor si a altor mancaruri specifice varstei de 4-6 luni? Care sunt semnele care ne indica ca bebelusul e pregatit pentru introducerea solidelor? Si care este cea mai buna modalitate de a le introduce in meniul copilului?

  1. Cand sa incepi?
  2. Cum stii daca bebelusul e pregatit?
  3. Cum introducem solidele?
  4. Recomandari

Cand sa incepi?

In anii 60 parintii introduceau cerealele in meniul bebelusilor inca din saptamana 2-3 de viata. In decursul anilor, varsta recomandata pentru inceperea diversificarii a fost avansata cu 2 luni, apoi cu 4 luni, iar acum, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) s-a decis asupra varstei de 6 luni ca ideala pentru introducerea solidelor. Daca bebelusul este alaptat exclusiv, majoritatea pediatrilor recomanda parintilor sa astepte varsta de 6 luni pentru introducerea alimentelor. Laptele matern furnizeaza toti nutrientii si toate vitaminele necesare pentru cresterea bebelusului. Varsta la care se face diversificarea depinde de multe lucruri din dezvoltarea bebelusului, lucruri care sunt unice cu fiecare copil in parte, asa ca cel mai bine este sa ceri parerea pediatrului inainte de a lua o decizie.

Cum stii daca bebelusul e pregatit?

Asa cum o sa vezi pe parcurs, cheia intelegerii si cunoasterii puiului tau este chiar privindu-l pe el si reactiile lui. Exista multe semne si pietre de hotar in comportamentul bebelusului care iti indica faptul ca este pregatit sa treaca la etapa urmatoare: solidele. Unele dintre ele includ:

  • isi tine capul singurel si poate sta in sezut sprijinit
  • absenta reflexului de extruziune (reflexul natural care face ca bebelusii sa impinga afara din gurita orice obiect strain)
  • o greutate de minim 6 kg
  • aparitia miscarilor de mestecare la nivel bucal
  • este interesat de mancarea parintilor

Acest lucru nu inseamna ca daca bebelusul a realizat unul din obiectivele de mai sus este pregatit pentru introducerea solidelor in meniul sau, dar nici ca este neaparat nevoie sa bifeze toate aceste achizitii pentru a incepe diversificarea. Unii bebelusi care s-au nascut cu o greutate mare pot atinge 6 kg in primele doua luni de viata, dar probabil ca nu pot sta in sezut nici macar sprijiniti. Alti bebelusi, care stau deja in sezut, nu pot inca mesteca. Altii vor vrea sa ajunga la farfuria parintilor si stiu deja sa mestece, dar pot fi slabuti, cantarind doar 4.5 – 5 kg. Numai impreuna cu pediatrul copilului puteti cantari progresele realizate de acesta si decide momentul potrivit pentru introducerea solidelor.

Cum introducem solidele?

Cand introducem solidele, putem incepe usor cu cereale adaptate varstei bebelusului amestecate cu lapte matern sau formula. Majoritatea pediatrilor recomanda cerealele de orez intrucat prezinta cel mai mic risc de declansare a alergiilor (nu contin gluten). Odata ce s-a deprins cu masa de cereale, putem introduce legumele, in special radacinoasele (morcov, patrunjel, pastarnac, telina) la care adaugam dovlecel, rosie, etc. Sunt preferate legumele pentru a nu deprinde sugarul cu gustul dulce; ulterior, putem adauga meniului si fructele. Atunci cand se introduce un nou aliment trebuie avut in vedere ca nu vom adauga meniului bebelusului mai mult de 1 fruct/ leguma noua pe saptamana, pentru a fi capabili sa observam imediat ce mancare place bebelusului si ce-i displace, dar mai ales pentru a detecta rapid eventualele reactii alergice la unul din alimentele introduse.

Intotdeauna trebuie verificat cu pediatrul copilului starea de sanatate a sugarului pe parcursul diversificarii, insa mai presus de toate, trebuie sa ne pastram calmul si rabdarea. Amintiti-va ca tot acest proces al mancarii este un lucru cat se poate de nou pentru bebelusul dvs. si ca reprezinta o experienta din care au de invatat atat mama, cat si copilul.

Consulta colectia noastra de retete pentru bebelusi! Este foarte bogata, cu retete ce pot fi facute inca de la debutul diversificarii, cu multe sfaturi din experienta noastra, iar mai tarziu, cand bebe creste, multe dintre retete pot fi adaptate pentru a servi de masa intreaga familie!

Recomandari

Prima Pappa Diner Happy Farm 156x200 Introducerea solidelor momentul potrivit pentru inceperea diversificarii

Scaun de masa Peg Perego

Diversificarea inseamna si o investitie considerabila pe mai multe planuri: de timp, financiar si mai ales rabdare. Intrucat in privinta a doua dintre ele te sustinem si te sfatuim inca din timpul sarcinii, este timpul sa iti oferim suport si consultanta si in multitudinea de “gadget-uri” care insotesc acest moment al introducerii solidelor in alimentatia bebelusului.

Prima mare investitie financiara este in scaunul de masa, un accesoriu ce va fi folosit zilnic de minim 3 ori pentru urmatorii 2 ani de zile din viata bebelusului tau. Din multitudinea de modele existente pe piata, va facem urmatoarele recomandari de scaune de masa:

  • scaun de masa din lemn 2 in 1 de la Bebe Design (poate fi folosit si separat, ca scaunel si masuta pentru copil)
  • scaun de masa multifunctional Planet de la Kinderkraft
  • scaun de masa din lemn cu pernita de la Hauck
  • scaun de masa Yam Yam de la Bertoni
  • scaun de masa Prima Pappa Diner de la Peg Perego
  • scaun de masa evolutiv Slex de la Brevi

Citeste mai multe detalii despre cum sa alegem scaunul de masa potrivit pentru copilul tau.

Intrucat venirea copilului in vietile noastre este insotita si de preocuparea pentru o alimentatie mai sanatoasa, in cazul in care bugetul va permite, este binevenit un robot de preparare a meselor solide ale bebelusului. Acesta va pastra 75% din vitaminele alimentelor gatite la abur si va economisi mult timp si bataie de cap, intrucat sunt special conceputi a se ocupa de majoritatea operatiunilor necesare prepararii mesei bebelusului: decongeleaza si prepara la abur, mixeaza sau incalzeste borcanelul cu mancare. Robotul pentru bebelusi prepara hrana in cel mai sanatos mod, folosind aburi, si poate fi luat chiar si in calatorii, astfel incat bebe sa nu duca dorul gustului mancarii de acasa.

nutribaby zen 621 449 200x144 Introducerea solidelor momentul potrivit pentru inceperea diversificarii

Robot 5 in 1 de la Babymoov

Recomandarile noastre de roboti pentru prepararea hranei bebelusului sunt:

  • Robotul 3 in 1 Super Deco de la Miniland: prepara la abur si incalzeste hrana bebelusului, are functie de fierbere a oului si poate steriliza pana la 6 biberoane si accesoriile lor
  • Robot de bucatarie 4 in 1 de la Nuvita: prepara la abur, decongeleaza, mixeaza si incalzeste hrana bebelusului, nu contine bisfenol A, este compact
  • Robotul 5 in 1 Nutribaby de la Babymoov: sterilizeaza, incalzeste, gatestela abur, decongeleaza si mixeaza hrana bebelusului in cel mai scurt timp posibil. Alimentele pot fi separate intre ele in functie de timpul de gatire, este foarte usor de folosit si cu mari beneficii pentru sanatatea intregii familii
  • Robot de bucatarie Viva la Pappa de la Brevi
  • Robot Babycook Solo de la Beaba: o varianta imbunatatita a robotului care a revolutionat prepararea hranii bebelusului, Solo de la Beaba este un punct de referinta intre robotii pentru bebelusi
  • Aparat de gatit cu aburi si blender de la Philips Avent: foarte usor de folosit si cel mai compact dintre toti robotii pentru prepararea meselo bebelusilor, economiseste mult timp si spatiu in bucatarie, foarte usor de transportat in deplasari, este robotul care poate “creste” generatii intregi de copii.

Si pentru ca manierele se deprind inca din bebelusie, vom avea nevoie si de un set de tacamuri si recipiente pentru stocarea mancarii bebelusului, recomandarile noastre in acest sens fiind:

  •  Introducerea solidelor momentul potrivit pentru inceperea diversificarii

    Set de masa Avent

    Set complet pentru masa de la Avent: contine tot ceea ce ai nevoie pentru a incepe diversificarea, si anume 1 farfurie compartimentata, 1 castron mare si unul mic, 1 lingurita si 1 furculita.

  • Canuta Avent +6luni: pentru tranzitia de la biberon la cana sau pentru a invata bautul direct din cana
  • Recipiente pentru stocarea hranei Via de la Avent: foarte utile in orice deplasare sau pentru a congela mancarea bebelusului; se inchid ermetic, astfel ca pot fi umplute cu mancare si luate in geanta pentru o masa in aer liber sau in deplasare.
  • Farfurie termica compartimentata de la Nuvita: mentine calda mancarea bebelusului, de mare ajutor in primele luni de diversificare cand copilul abia se obisnuieste cu gustul hranei solide si mesele dureaza zeci de minute in sir.

Iar acum, dragi parinti, nu va mai ramane decat sa va inarmati cu multa, multa rabdare si sa porniti cu deosebit curaj in aventura diversificarii! Va uram  succes si va sustinem!