nu imparte jucaria 200x112 Cum il invat sa imparta jucariile (1 3 ani)?

Cum il inveti sa imaprta jucariile?

Atunci cand piticul tau refuza sa imparta masinuta preferata (sau chiar cea mai putin iubita masinuta pe care o are), nu o face pentru ca este egoist, ci pentru ca asa e normal la varsta sa. A imparti ceva este o abilitate care necesita cativa ani pentru a intra in reflex. Intre timp, certurile pe jucarii vor fi la ordinea zilei. Intr-adevar, iti displace sa-l vezi pe cel mic apucand o jucarie si urland ca-i a lui, insa daca se joaca si cu alti copii, fiecare dintre ei va avea astfel de momente.

Sa intelegem copiii

Daca urmarim indeaproape dinamica grupurilor de copii si observam cum se dezvolta creierul micutilor nostri, vom vedea ca impartirea lucrurilor nu este in firea unui copil de 2 ani, este un concept pe care micutul nu-l poate intelege. Si mai mult decat atat, nu are nicio legatura cu abilitatile sociale complexe pe care dorim sa le insuflam copiilor nostri.

Probabil ca te confrunti des cu situatia in care copilul devine foarte concentrat cand se joaca cu ceva – fie un buldozer, o lingura de lemn sau jucaria sa preferata, in acel moment totul se invarte in jurul acelui obiect care i-a captat atentia. Joaca este “sarcina” esentiala a copilului si jucaria aceea devine lumea lui, a copilului. E ca atunci cand dimineata, in timp ce-ti bei cafeaua, ochii ti se pironesc pe un articol de ziar si urechile tale nu mai percep niciun zgomot din jur, nici cand te striga sotul, nici cand urla copilul. Cum ar fi daca sotul ar veni atunci peste tine si ti-ar spune “gata, ai citit si tu 2 minute, acum e randul meu sa citesc 2 minute”. Poate ca accepti compromisul, insa simti ca ai fost intrerupta, curiozitatea infranta si e normal sa fii frustrata.

Unul dintre motivele pentru care cei mici nu reusesc sa inteleaga conceptul de impartire a lucrurilor este pentru ca nu pot vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva. Pana la urma, abia au invatat sa mearga si sa vorbeasca. Daca stai sa te gandesti, a te pune in locul celorlalti, a tine cont si de un alt punct de vedere este esenta empatiei – o abilitate care necesita ani grei de exercitiu pentru a fi inteleasa si apoi deprinsa, succesul nefiind garantat (multi dintre noi, adultii, suntem in continuare egoisi si lipsiti de empatie).

Ce ai putea face, totusi?

Un punct de plecare ar fi sa-l faci sa-si inteleaga sentimentele si impactul lor asupra celorlalti. Dimineata, cand iti ofera si tie o capsuna din bolul lui, spune-i ce fericita esti ca a vrut sa imparta fructele cu tine.

Daca un copil mai mare de la locul de joaca ii ia lopatica si galetusa de nisip, in loc sa-l rogi pe cel mic sa-l lase si pe celalalt sa se joace cu lucrurile sale, spune-i ca “se pare ca si baietelului ii place lopatica ta“. Daca nu e inca pregatit sa o imparta, spune-i piticului tau ca ar fi mai bine sa-si anunte camaradul ca si el se juca cu acele obiecte si ca ii va permite sa le foloseasca dupa ce termina ce incepuse deja. Cu alte cuvinte, ii arati ca trebuie sa respectam timpul si lucrurile celorlalti.

Sau, daca in timp ce se joaca cu o jucarie, trebuie sa mearga la toaleta sau sa faca altceva care l-ar intrerupe, incurajeaza-l sa-i roage pe ceilalti copii din grup sa-i opreasca jucaria pentru cateva momente (si chiar sa se joace cu ea daca doresc), urmand a-si continua joaca dupa ce se intoarce.

Concentreaza-te, in schimb, prin a spune mereu “multumesc” si a cere permisiunea cand doresti sa folosesti ceva ce nu iti apartine (aplicabil si pentru obiectele care apartin copilului tau). Repetandu-le mereu, copilul se va obisnui sa te auda folosindu-le, intrandu-i si lui in reflex.

baieti luptandu se pentru jucarie 200x200 Cum il invat sa imparta jucariile (1 3 ani)?

Lupta pentru suprematie

Copiii invata imitand ceea ce vad, asa ca ofera-i ocazia sa invete sa imparta chiar de la tine. Invita-l si pe el sa muste din sandvisul tau sau lasa-l sa te ajute sa decorati un tort, chiar daca trebuie sa cureti jumatate de ora in urma lui. Explica-i ce faci si mentioneaza de mai multe ori cum “imparti” ceva cu el, mancarea sau treburile casnice: “Mmm, ce bun e sandvisul meu. Vrei sa iei si tu o gurita? Uite“. Iar atunci cand intentioneaza sa imparta si el ceva la randul sau, lauda-l. Cu rabdare si perseverenta, copilul va fi atras de atitudinea pozitiva si se va simti bine repetand aceste actiuni pentru a-ti face pe plac, impartitul devenind un reflex, ceva natural.

Cei mici au obiceiul si de a arata unei persoane obiectul pe care aceasta l-a solicitat, lasandu-l sa-l manipuleze intr-un mod mai rezervat, de parca l-ar lasa si nu prea. E tot un pas inainte pe care copilul il face pentru a imparti, desi nu pare, asa ca incurajeaza-l: “Ce frumos din partea ta ca-i arati telefonul si lui Raducu!“. Mai tarziu, cand incepe sa se joace cu alti copii, poti sa-i sugerezi sa-i dea telefonul prietenului sau si sa-l lauzi cand o face. Nu e important daca celalalt copil isi doreste sau nu jucaria pe care odorul tau incearca sa i-o ofere, ci intentia conteaza si faptul ca are ocazia sa practice si sa repete actul impartirii.

O modalitate de a evita tantrumul datorat refuzului de a imparti ceva este sa-i sugerezi copilului sa ascundeti impreuna cateva dintre jucariile lui preferate inainte de sosirea oaspetilor. Explica-i ca aceste jucarii nu trebuie sa le imparta daca nu vrea si ca le ascundeti ca sa fie in siguranta, iar toate celelalte jucarii ramase sunt pentru toata lumea. Daca copilul refuza sa-si ascunda jucaria preferata si stii ca vor exista conflicte pe aceasta tema, incearca sa cumperi sau sa faci rost de inca o copie, daca nu e prea scumpa.

Daca aveti jucarii care atrag multe certuri, poate ar fi mai bine sa le strangi pe toate si sa le pui deoparte, iar apoi sa propui copiilor sa va implicati impreuna intr-un proiect, modelati plastilina sau colorati; in acest fel, fiecare dintre ei va lua parte la o activitate distractiva, fara a fi nevoiti sa-si imparta posesiunile.

Nu trebuie sa pedepsesti niciodata copilul pentru ca nu vrea sa imparta, mai ales la aceasta varsta mica. Poti sa-i arati ca esti dezamagita si trista ca e asa incapatanat si nu vrea sa imparta o jucarie, insa asta e tot ceea ce trebuie sa faci. Nu face prea mare caz din asta. Unele dintre dispute ar merita chiar ignorate, nu sunt motiv de certuri intre parinte si copil. Lasa-l sa se descurce si singur. Cand refuza sa imparta, prietenii lui ii vor spune sau ii vor arata fara perdea cat de nefericiti sunt, si astfel copilul tau va invata ca nu-i treaba usoara sa fii un prieten bun.

Citeste 8 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa imparta jucariile.

Copilul tau imparte jucariile? Cum il ajuti atunci cand isi doreste jucaria altui copil?