fetita cu olite 200x133 Cum il invatam sa faca la olita?

Olita, pas cu pas

Daca te-ai decis ca este vremea sa scapati de scutece, inarmeaza-te cu multa rabdare si afla de la noi cum sa introduci olita in rutina copilului tau, pas cu pas. Alege ce vi se potriveste cel mai bine din sfaturile de mai jos si nu te descuraja usor; daca eforturile tale nu sunt deloc rasplatite cu o olita mai mult plina decat goala, abandonati operatiunea “olita” pentru o perioada si reluati-o peste 1-2 luni. Mult succes!

  1. Cum introduci olita
  2. Cum pregatesti copilul pentru folosirea olitei
  3. Recomandari

Cum introduci olita

Toaleta adultilor poate parea enorma pentru un copil asa de mic, care de multe ori se ingrijoreaza ca ar putea cadea inauntru si evacuat odata cu apa. Nu incuraja in niciun fel acest sentiment, mai bine evita replicile de genul “Stai cuminte, sa nu cazi in wc!”

Nu conteaza ce tip de olita cumperi. Insa, cantitatea poate fi un criteriu: timpul de reactie, esential in procesul de deprindere a folosirii olitei, poate dicta achizitionarea mai multor olite care sa fie plasate in fiecare camera din casa. Cand apare nevoia urgenta de a face pipi, nu vei mai intra in panica amintindu-ti unde ai vazut olita ultima oara!

Cand s-a obisnuit cu olita, poti trece la un reductor de toaleta, fiind necesar si un inaltator pentru a se putea aseza singur pe vasul de toaleta. Nu trage apa imediat ce a terminat de eliminat, se poate speria, mai bine incurajeaza-l sa traga singur apa dupa ce se da jos de pe wc. Copilul va fi supravegheat permanent cand foloseste wc-ul, vasul de toaleta prezentand un dezavantaj in plus fata de mai mult convenabila olita.

Olita se introduce intr-un mod familiar, prin joc, permitand copilului sa o cerceteze si sa o includa in jocurile sale de rol. Nu trebuie pus cu funduletul gol pe olita imediat ce aceasta a fost adusa acasa, plasticul rece si necunoscut manutelor copilului il va indeparta de ea in loc sa-l apropie.

Pentru inceput o poti plasa in baie si poti sugera copilului sa o foloseasca inainte de baita de seara. Daca refuza, nu insista foarte tare.

  • Explica-i ce faci: asigura-te ca stie ce are de facut. Spune-i ca de-acum este fetita/ baietel mare si ca este timpul sa faca pipi si caca la olita sau la wc, ca adultii, si nu in scutecel. Cumpara-i chiloti de copil mare cu personajele preferate. Incurajeaza-l sa stea pe olita recompensandu-l cu un abtipild cu o fata zambitoare sau personajul de film sau desen animat indragit de el.
  • Fara scutece: copilul va incepe sa asocieze mersul la toaleta cu balta de urina in care sta si explicatiile mamei despre folosirea olitei in timp ce il spala si curata mizeria de pe jos. I se va explica copilului ca nu ar fi frumos sa facem pipi/ caca pe trenuletul Thomas sau printesa Ariel.
  • Pune pe olita papusa sau personajul preferat si explica-i copilului cum si acestia fac pipi.
  • Incurajeaza vizitele regulate la olita: in primele 2 zile de antrenament, aseaza copilul pe olita la fiecare jumatate de ora. Folositi olita imediat ce s-a sculat de dimineata, exceptie facand diminetile in care se scoala morocanos.
  • Recompenseaza-l: un sticker sau un biscuite oferit ca recompensa dupa folosirea cu succes a olitei, il va face sa repete experienta si cu alte ocazii. Odata ce deprinderea folosirii olitei devine obicei, renunta la recompensa: copilul va fi mult mai incantat de faptul ca ii aprobi comportamentul si il lauzi de fiecare data cand reuseste si va uita complet de mica tratatie cuvenita. 

Cum pregatesti copilul pentru folosirea olitei

Pasul 1. Permite-i copilului sa fie prezent cand voi, adultii, folositi toaleta si faceti-l sa se simta confortabil in baie. Dupa ce ati terminat, aratati-i copilului urina sau fecalele in vasul de wc inainte de a trage apa. Propune-i lui sa traga apa!

Poti incepe prin a cumpara o olita si a o plasa in camera in care copilul isi petrece cel mai mult timp, printre jucariile lui (cei care locuiesc intr-o casa pe etaj, vor folosi cate o olita pentru fiecare nivel al casei). Copilul trebuie sa se familiarizeze cu olita, sa o atinga, sa o cerceteze. Spune-i ca acesta va fi scaunul lui; incurajeaza-l sa se aseze pe olita imbracat, insa ofera-i libertatea de a parasi “scaunul” atunci cand doreste, nu-l forta sa stea pe ea.

fetita imbracata pe olita 166x200 Cum il invatam sa faca la olita?

Copilul sta imbracat pe olita, mai intai

Daca refuza sa mai foloseasca olita, indeparteaz-o din raza lui vizuala pentru cateva saptamani, chiar si 1 luna. Nu-l forta in niciun fel, daca vrea sa stea pe ea, foarte bine, daca nu, nici macar nu are rost sa-i explici de ce ar trebui s-o foloseasca la varsta asta. Multumeste-te doar cu obisnuirea si acceptea olitei in preajma lui.

Pasul 2. Dupa ce s-a obisnuit cu olita si se aseaza pe ea (imbracat) regulat, incearca sa-l convingi sa o folosesca si fara haine. Ofera-i atata timp cat este necesar pentru a se simti liber si confortabil sa se aseze cu funduletul gol pe olita.

Pasul 3. Urmatorul pas va fi sa-i arati cum functioneaza olita pur si simplu. Poti sa golesti continutul unui scutec murdar in olita si apoi arata-i copilului cum golesti olita in vasul de toaleta. Incurajeaza copilul sa traga apa si sa observe cum caca dispare din wc.

Pasul 4. Dupa ce copilul s-a obisnuit sa stea gol pe olita si sa traga apa la wc, trebuie sa invete sa mearga la baie. Incepeti prin a tine copilul imbracat cat mai simplu, in haine care pot fi indepartate usor, chiar si de catre manutele lui. Pune-l pe olita ori de cate ori semnalizeaza ca vrea sa elimine. Expresiile faciale ale copilului se tot schimba atunci cand simte nevoia de a urina sau de a face caca. Copilul isi va intrerupe orice activitate in care este implicat.

Pasul 5. Majoritatea copiilor aflati la varsta maturitatii deprinderii olitei (18-30 luni) au cate un singur scaun zilnic, de obicei la aproximativ 1 ora dupa una din mese si urineaza cam la 1 ora dupa consumul unei cantitati mai mari de lichide. Ii poti incuraja nevoia de a bea lichide oferindu-i gustari mai concentrate (grisine, covrigei, paine mai multa)

fetita pe olita 200x200 Cum il invatam sa faca la olita?

Olita nu trebuie sa sperie copiii

Pe langa observarea semnalelor care indica nevoia de eliminare, poti incerca sa asezi copilul pe olita la intervale regulate, de regula la 1h30min – 2h. Supraveheaza-l pe toata perioada folosirii olitei. Ii poti citi cartea preferata sau ii poti vorbi pentru a-l ajuta sa se relaxeze. Spune-i ca in acest fel procedeaza si mami si tati sau fratii mai mari, daca e cazul, in fiecare zi. Lauda-l de fiecare data cand merge sa foloseasca olita, insa nu-ti exprima dezamagirea daca se scapa pe el sau refuza sa foloseasca olita. Fii cat mai rabdatoare!

Pasul 6. Incheiati procesul prin spalarea pe maini dupa fiecare folosire a olitei!

Dupa ce copilul a deprins folosirea olitei si manifesta interes pentru toaleta adultilor, se poate utiliza un reductor de toaleta si un inaltator pentru a ajuta copilul sa se aseze pe vasul de wc si a-i sustine picioarele pe durata eliminarii.

Recomandari

Cand e vorba de invatatul la olita, putem adauga un plus de culoare in camera de baie cu ajutorul olitei, mai ales daca alegem un model care, prin design, sa ne binedispuna si sa ne faca sa uitam de micile incidente, astfel incat sa intampinam orice tentativa de a umple recipientul olitei cu zambetul pe buze. Vom alege un model din plastic de calitate, care sa reziste in timp, avand in vedere ca va fi folosita intens in urmatorii 1-2 ani, si sa fie usor de curatat si dezinfectat .

Recomandarile noastre de olite sunt urmatoarele:

  • olita multifunctionala 3 in 1 Kid’s Kit: creste odata cu puiul tau – la inceput se foloseste olita, apoi scara cu reductorul de wc, iar cand copilul e suficient de inalt sa ajunga la vasul de toaleta, se va utiliza doar adaptorul pentru wc
  • olita anatomica Dudu de la Cam: cu maner si spatar
  • olita multifunctionala 3 in 1 Potty Training System de la Summer: pentru fetitele meticuloase, o olita cu suport de hartie igienica, cu sezut moale si capac; ulterior, cand creste copilul, olita poate servi drept inaltator pentru chiuveta sau vasul de toaleta, iar partea supeioara se poate aseza direct pe wc
  • olita Baby Bug de la Kid’s Kit: o olita su spatar si cu recipient detasabil, pentru igiena maxima
  • olitele muzicale Fisher Price: pentru print si printesa
  • olita cu spatar si manere Quack de la Ok Baby
  • olita 4 in 1 Pipu Opla de la Nuvita
Cat de repede a invatat cel mic sa faca la olita?