joaca la 18 24 luni 200x188 Joaca la 18 24 luni

Joaca la 18-24 luni

Este varsta independentei, a energiei debordante si a curiozitatii. Copilul invata despre ceea ce se intampla in jurul lui si investigheaza atent orice ii iese in cale: de la cosul cu rufe la sertarul cu tacamuri, toate sunt jucarii la fel de interesante.

Devine mai increzator in fortele proprii si are propriile idei si solutii despre cum trebuie abordata o situatie: caciula si-o pune invers, iar cuburile le aseaza in ordinea dorita si nu corecta. Imita orice si pe oricine, mai ales ceea ce tu sau fratele/ sora mai mare faceti. Cuvintele, actiunile si sarcinile casnice sunt fascinante si trebuie incercate, apoi repetate la nesfarsit de micutul nazdravan.

Absoarbe vocabular ca un burete, chiar daca niciunul dintre voi nu intelegeti propozitiile lungi si “bebeluseasca” pe care o foloseste. De aceea, trebuie ca amandoi parintii sa-i vorbiti tare, clar, despre orice faceti, ati facut sau se intampla in fata ochilor, explicandu-i de fiecare data cum functioneaza lucrurile si societatea. “Naratiunea” sau mai degraba monologul vostru il ajuta sa invete ce este conversatia, comunicarea si lumea din jurul nostru.

  1. Joaca
  2. Ce spun expertii
  3. Ce spun mamicile
  4. Recomandari

Joaca

Dezvoltarea sociala si emotionala

Probabil ca ai auzit de “teribilii 2″. De fapt, perioada de teribilism incepe inainte de cea de-a doua aniversare a copilului si nu e chiar atat de infricosatoare precum suna, mai ales daca intelegi ce se intampla: este vorba despre prapastia imensa creata de frustrarea de a-si dori ceva si neputinta de a comunica sau indeplini nevoia stringenta pe care o are, mai ales cand i se refuza permisiunea. Copilul nu intelege inca riscul la care se expune sau valoarea vazei din sufragerie, asa ca atunci cand ii sunt impuse limite, va protesta cum poate mai bine – asa apare tantrum-ul sau accesul de furie.

Sfat: de vreme ce casa e locul principal de joaca, fa in asa fel incat sa-i oferi putin spatiu de desfasurare, zone in care se poate juca in voie si unde nu e nevoie sa-i spui “nu” la fiecare pas sau sa-l supraveghezi atent. Un covor sau o paturica in zona de joaca, alaturi de jucariile preferate sunt suficiente.

Limbajul

Copilul spune “mama” si “tata” si inca cateva cuvinte, unii dintre ei reusind chiar sa se faca intelesi intr-o anumita masura. Poate indica o parte a corpului atunci cand i se solicita acest lucru si urmeaza instructiuni simple: “Da mingea la mami!”. Roaga-l sa-ti aduca o jucarie la care nu poti ajunge: iti va arata ca intelege ceea ce ii comunici, amplificandu-si increderea in fortele proprii, si va dori sa-ti arate cat de independent este. De asemenea, este varsta cand copilul iti va indica anumite lucruri in speranta ca tu le vei denumi.

Sfat: Specialistii confirma ca dezvoltare normala un spectru larg de caracteristici verbale, iar faptul ca e primul dintre prietenii lui care vorbeste (sau ultimul) nu are nicio legatura cu succesele (sau insuccesele) sale din viata de scolar. Este in regula daca cel mic articuleaza doar cateva cuvinte si 1-2 propozitii simple; nu uita ca el intelege mult mai mult decat ceea ce comunica.

in parc 200x132 Joaca la 18 24 luni

Primele semne de socializare

Abilitatile cognitive

Acum incepe sa perceapa diferentele. Intelege ca pot exista pisici albe sau gri, si chiar daca arata diferit, sunt tot pisici. Cand face un turn din cuburi de constructie, incepe sa inteleaga ca ordinea pieselor conteaza in inaltimea turnului si ca pot avea forme diferite. Desi poate urma instructiuni simple, mai este drum lung pana a judeca in adevaratul sens al cuvantului. Este important sa-i explici ce e permis sa faca si ce nu, insa trebuie sa constientizezi ca logica sa nu permite nuante de “gri”, ori e alba, ori e neagra.

Sfat: Cand copiii incep sa invete categoriile, au tendinta de a cataloga toate lucrurile sub o singura denumire (cuvantul pe care il cunosc si folosesc in vorbirea curenta), urmand apoi sa invete a le diferentia: la inceput, toate animalele sunt “catelusi” sau “ham-ham”-i, insa peste ceva timp va aparea la orizont si o “miau”.

Abilitati motorii fine

Degetele sale devin mai agile. Il distreaza sa apuce obiecte si lucruri cat mai mici, sa le exploreze si sa observe cum pot fi manipulate sau combinate. Poate tine un creion si sa mazgaleasca, poate finaliza un puzzle simplu, construieste un turn din cel putin cuburi/ blocuri de constructie (pentru a se amuza teribil dramandu-l mai apoi). Inchiderea si deschiderea cutiilor sau recipientelor de orice fel, introducerea formelor in orificiu sunt activitati care il ajuta sa-si dezvolte coordonarea mainilor si conceptele spatiale precum “inauntru”, “pe” sau “sub”. Ii place sa se murdareasca in timp ce se joaca: se “implica” in pregatirea mesei alaturi de tine sau face castele de nisip la plaja sau la groapa de nisip de la locul de joaca. Desi urasti mizeria, toata aceasta joaca murdara ii consolideaza muschii de la nivelul degetelor, pregatindu-l pentru incheierea nasturilor sau tinerea corecta a unui stilou in mana in anii ce vor urma.

Sfat: Nu considera ca are tendinta spre agresivitate doar pentru ca a daramat sau trantit o jucarie. El pur si simplu exploreaza lumea. Doboara lucruri doar pentru a le reconstrui; si va repeta actiunea la nesfarsit, pana reuseste sa faca ceea ce si-a propus. Bineinteles ca o va face fara sa-si dea seama ca in acest fel deprinde o noua abilitate, ci pentru a se distra.

picasso 200x132 Joaca la 18 24 luni

Micul Picasso

Abilitati motorii grosiere

Merge, alearga, se catara si sare – e greu pana incepe, ca apoi nu se mai termina! Este capabil sa se opreasca din mers si sa ridice o jucarie pe care sa o plimbe prin toata casa, sa impinga sau sa traga un vehicul si sa dea cu piciorul intr-o minge. Urcatul scarilor este o noua aventura palpitanta, insa are nevoie sa fie sprijinit sau sa se sustina de balustrada pentru a urca/ cobori acolo unde are nevoie. Incepe sa sara – pe canapea, in pat si oriunde exista un suport dedesubt.

Sfat: Este timpul sa-ti securizezi casa. Mai ales daca are frati mai mari, este in permanenta tentat sa-i imite. Fiecare copil cade si se ridica la fel de repede, acesta nu-i motiv de ingrijorare. Scopul lor principal la aceasta varsta este sa se joace, sa alerge, sa se catere.

Imaginatia

Micutul incepe sa fie atras de jocurile de rol, folosindu-se de imaginatia bogata pentru a imita situatii si persoane din viata reala. Invata ca jucariile sunt obiecte, deci nu te mira daca pune telefonul de jucarie la ureche si incepe sa vorbeasca. Tot acum este la faza in care atribuie si alte destinatii unui obiect. Aceste jocuri de rol si imaginatia pe care o implica sunt un mod nou de a intelege lumea in care traieste, ajutand si in dezvoltarea limbajului.

Sfat: Incurajeaza-l sa pretinda a fi o persoana sau sa imite o situatie si alatura-i-te. Fii pregatita sa “mananci” biscuiti din cuburi de plastic, sa bei apa din paharul papusii sau sa servesti fire de iarba pe post de omleta.

fetita cu bebelus 150x200 Joaca la 18 24 luni

Jocurile de rol

 

Ce spun expertii

  • Steven P. Shelov, American Academy of Pediatrics: “Imitatia este o parte foarte importanta in procesul de invatare la aceasta varsta. In locul simpli manipulari a diferitelor obiecte electrocasnice dintr-o gospodarie, copilul va folosi, de fapt, peria pentru a-si pieptana parul, bolboreste in limba lui la telefon, invarte rotile masinutelor si le impinge inainte-inapoi. Cu mult inainte de cea de-a doua aniversare, copilul devine foarte priceput in a ascunde jucarii, amintindu-si unde le-a lasat la interval mare de timp dupa ce acestea au disparut. Asta il ajuta sa inteleaga mai bine separarea de tine sau celalalt parinte. Asa cum stie ca un obiect continua sa existe chiar daca nu-l vede, asa reuseste sa te recunoasca de cate ori te intorci acasa, chiar daca ai fost plecata cateva zile.”
  • Robin Goldstein, “The Parenting Bible”: “Joaca este un capitol esential in cresterea si dezvoltarea copilului. Cand se joaca liber, isi satisface curiozitatea si invata cum functioneaza obiectele, invata sa planifice si sa clasifice, sa evalueze, prezica, sa-si puna intrebari, sa descopere, sa traga concluzii; invata cum sa interactioneze cu cei de-o varsta cu el si sa-i imite pe cei din jur. Un copil a carui joaca nu este controlata si canalizata de adulti…castiga incredere in fortele proprii prin joc si rareori simte teama de esec.”
  • Penelope Leach, “Your Baby and Child: From Birth to Five”: “Copiii mici nu fac diferenta intre joc si invatare, intre lucrurile pe care le fac pentru a se distra si cele educationale. Jucariile si orice alte lucruri le atrag atentia sunt distractive…insa sunt in acelasi timp si unelte care il ajuta sa descopere lumea si sa deprinda abilitati de oameni mari.”

Ce spun mamicile

  • Amalia, Tg. Mures: “Fetita mea de 1 an si 11 luni adora sa numere. Ii sare pe 5 si 6, dar in rest se descurca foarte bine. Asa ca, seara, cand strangem jucariile, incepe sa le numere usor pe masura ce le ordoneaza. Daca ii dau zmeura, numara fiecare bobita in parte. Asa o motivez si sa manance sanatos”.
  • Mioara, Lugoj: “Ii sclipesc ochii cand prinde o jucarie care scoate sunete, canta sau are lumini, orice nebunie care ii “raspunde” intr-un fel sau altul. Si e foarte mandru de ceea ce reuseste el sa faca!”
  • Anda, Bucuresti: “Cand baiatul meu vrea sa se distreze si parca nicio jucarie nu-i mai convine, pun o patura in mijlocul casei si ii dau cutii de plastic goale, cu capac, conserve nedesfacute, oale si tigai mai mititele, o lingura de lemn si imi vad si eu de mancare!”
  • Claudia, Constanta: “Fetita mea de 2 ani e innebunita sa coloreze, sa faca baloane de sapun si sa alerge – cat mai mult si cat mai repede. Are o casuta in curtea casei si se preface ca gateste, face curatenie sau o imita pe surioara ei de 6 ani.”

Recomandari

Avand in vedere cele expuse mai sus, putem face urmatoarele recomandari de jucarii pentru copilul de 18-24 luni:

  • orice vehicul fara pedale este nemaipomenit, ii permite sa prinda putina viteza, ceea ce e o mare realizare la nivelul sau
  • triciclete
  • jucarii de rol: bucatarii, ateliere de scule, jucarii care imita meseriile
  • carucior cu cuburi de construit
  • jucarii pentru apa si nisip, sunt fascinati de nisip in aceasta etapa a dezvoltarii lor,spre disperarea parintilor (insa, o masuta a lor pentru joaca cu apa si nisip te scuteste de grija de a imparti groapa de nisip din parc cu cateii)
  • Lego, o intreaga lume de descoperit: pentru moment, gama Duplo

Citeste despre Cum sa te joci cu copilul de 18-24 luni.

Cum si cu ce se joaca prichindelul vostru la aceasta varsta?